Huis kopen met een makelaar? Houd dit even in de gaten

Huis kopen met een makelaar? Houd dit even in de gaten

Geplaatst op 22 juli 2015
leestijd 3 minuten 

Een huis kopen? Een makelaar inschakelen kost geld, maar kan ook een slimme keuze zijn. Bekijk de plussen en de minnen.

De minnen:

– Het kost geld

Meestal is de courtage een percentage van de koopsom. Wel is het zo dat voor aankoop de makelaarskosten vaak lager zijn dan de courtage die de verkopende makelaar in rekening brengt bij de verkoper (meestal tussen de 1 en 2 procent van de aankoopsom). Ook is het mogelijk om de kosten te drukken door niet het hele proces uit handen te geven. Dan kies je er bijvoorbeeld voor om zelf te zoeken, of de eerste bezichtiging alleen te doen. Er zijn steeds meer initiatieven waarbij je een groot deel van de werkzaamheden zelf uitvoert en alleen gebruikmaakt van de diensten van een professional als dat echt nodig is.

– Te snel akkoord?

De makelaar wordt meestal pas betaald als er een huis gekocht is. Daardoor kan hij geneigd zijn om de koop (te) snel te sluiten.

De plussen:

+ Makelaar kent de lokale markt

De makelaar kent de (lokale) huizenmarkt goed. Hij weet vaak eerder dat er een huis op de markt komt. Zeker als je iets bijzonders zoekt, kan dat een groot voordeel zijn.

+ Sneller dan Funda

Je krijgt toegang tot de database waarin huizen staan voordat ze op Funda terecht komen. Zeker als je zoekt in steden als Amsterdam en Utrecht is dat prettig; in bepaalde segmenten trekt de huizenmarkt daar alweer flink aan, waardoor je er snel bij moet zijn.

+ Betere onderhandelaar

Een makelaar heeft (waarschijnlijk) meer kaas gegeten van het onderhandelen dan jij. Natuurlijk kun je dit ook zelf doen, maar het is prettig als een derde partij je hierin bijstaat. Zo voorkom je dat je in je enthousiasme te snel toehapt. Of andersom: dat een mooie kans aan je neus voorbij gaat , omdat je teveel vasthoudt aan een bepaald bedrag. Emoties zijn slechte raadgevers!

+ Zaken voor elkaar

Je kunt er zeker van zijn dat het officiële gedeelte (het contract, de overdracht) goed geregeld is.

+ Hij doet het regelwerk

De makelaar kan je veel regelwerk uit handen nemen. Verhuis je naar een plaats aan de andere kant van het land? Of heb je weinig tijd, bijvoorbeeld vanwege werk en gezin? Dan is het handig als de makelaar een aantal huizen selecteert en op één dag zoveel mogelijk bezichtigingen voor je inplant. Hoef jij alleen nog maar te kijken wat je ervan vindt!

Let ook nog even op deze zaken

  1. Leer van de ervaringen van anderen.
    Iedereen mag zich makelaar noemen, dus er bestaat nogal wat verschil tussen de ene en de andere makelaar. Op wieisdebestemakelaar.nl lees je hoe anderen de service van de makelaar hebben ervaren. Een ‘klik’ is prettig, maar ook heel persoonlijk. Vraag daarom ook eens bij vrienden of familie naar hun ervaringen met makelaars. De kans is groot dat zij vergelijkbare voorkeuren hebben.
  2. Kies een makelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie.
    Om dezelfde reden als hierboven; zo weet je iets beter met wie je in zee gaat. De bekendste brancheorganisatie is de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars). Daarnaast is er VBO (Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed) en VastgoedPRO.
  3. Vergeet niet te onderhandelen.
    Onderhandelen? Daar was de makelaar toch juist voor? Klopt, maar het is wel de moeite waard om met de makelaar te onderhandelen over de courtage die hij in rekening brengt. Nodig een aantal makelaars uit, zodat je weet wat er mogelijk is op dit gebied.

Stappenplan huis kopen

Op zoek naar meer tips om jouw ultieme droomhuis te kopen? Dan kan dit stappenplan handig zijn.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.