Huis kopen met ouders

Huis kopen met ouders

Geplaatst op 13 augustus 2015
leestijd 3 minuten 
Let op! Geld lenen kost geld

Koop je samen met je ouders, je oma of een oom jouw droomhuis? Fantastisch! Maar hoe zorg je ervoor dat die zakelijke relatie de familiesfeer niet bederft?

Voor het kopen van een huis moet je waarschijnlijk een hypotheek afsluiten. Op basis van je inkomen is er een maximaal bedrag dat je kunt lenen. Doe hier de check. En misschien wil jouw familie je verder helpen. Door bijvoorbeeld een bedrag voor het huis te schenken of door jou geld te lenen.

Schenken

Kunnen je ouders het geld wel missen en willen ze je een bedrag schenken? Dat is natuurlijk fijn, want daarmee kun je misschien net een iets duurder huis kopen of een verbouwing realiseren.

Wie geld geschonken krijgt, betaalt schenkbelasting. Tenzij het bedrag onder een van de vrijstellingen valt. Er bestaan jaarlijkse vrijstellingen en eenmalige vrijstellingen. Zo kunnen ouders eenmalig een bedrag van ruim 50.000 euro aan hun kinderen schenken voor de koop van een huis. Meer informatie over schenken en de vrijstellingen is de vinden bij de Belastingdienst.

Lenen

Hoe je aan het geld komt om jouw huis te financieren, is helemaal aan jou. Je hóeft dus niet in zee te gaan met een hypotheekverstrekker als jouw familie je het hele bedrag wil lenen. Maar je kunt ook een deel lenen van familie en voor het overige deel een hypotheek afsluiten. Wanneer je geld leent bij familie of vrienden is het wel van belang dat daarbij een zakelijke rente wordt betaald over het geleende bedrag anders ziet de Belastingdienst die lening alsnog aan voor een schenking. Wanneer er een zakelijke rente wordt betaald, kun jij de rente ook nog aftrekken van de belasting. Daarnaast kan de rente je wellicht ook nog jaarlijks geschonken worden.

Meetekenen ouders

Sluit je een hypotheek af? Dan kun je ook vragen of je ouders ‘mee willen tekenen’. Ze lenen je dan geen geld, maar staan wel garant voor de terugbetaling van jouw lening bij de hypotheekverstrekker. Dit kan prettig zijn wanneer je op dit moment de hypotheeklasten nét kan dragen, maar de zekerheid hebt dat dit in de toekomst makkelijker gaat worden. Omdat je bijvoorbeeld binnenkort een loonsverhoging zult krijgen of van baan gaat wisselen. Je blijft hierbij wel zelf als eerste verantwoordelijk voor het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten.

Even in de gaten houden

Uiteraard is het heel fijn dat jouw familie wil bijspringen om jouw woonwensen realiteit te laten worden. Maar het is wel van belang dat die zakelijke relatie die je daarmee samen aangaat jullie persoonlijke relatie niet gaat schaden. Daarom drie belangrijke tips:

  1. Bekijk het hele financiële plaatje
    Natuurlijk wil je als ouders je kind helpen waar het kan. Maar jouw ouders moeten daarbij ook hun eigen financiële plaatje goed in de gaten houden. Kunnen ze dat geld écht missen? Wat zijn de plannen voor de toekomst? Hebben ze nog een potje over wanneer er misschien extra zorgkosten betaald moeten gaan worden over een aantal jaren? Een financieel adviseur kan helpen om dit plaatje compleet te krijgen.
  2. Leg het vast
    Dat geld dat jaren geleden door jouw ouders werd overgemaakt; was dat nou een schenking of een lening? En aan wie dan? Aan jou alleen of ook aan je partner? Toch wel handig om een duidelijk antwoord te hebben op die vragen als een relatie na een aantal jaar misschien op de klippen loopt. Zorg dus dat afspraken goed worden vastgelegd. Een adviseur of de notaris kan hierbij helpen.
  3. Eerlijk zullen we alles delen?
    Jouw broer woont al in een prachtig huis, dus die heeft die schenking of lening misschien helemaal niet nodig. Maar wil je geen scheve gezichten binnen de familie dan is het wel zaak om ervoor te zorgen dat de afspraken die jij maakt met jouw ouders ‘eerlijk’ zijn ten opzichte van de rest van de familie. Bij een schenking aan jou zouden jouw ouders misschien een ‘schenking op papier’ kunnen doen aan jouw broers of zussen bijvoorbeeld.

Meer weten over andere alternatieve vormen van financiering? Lees dan meer over crowdfunding: Geld lenen voor je verbouwing? Je kunt het ook vragen aan de ‘crowd’

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.