Welke makelaar heb je nodig?

Welke makelaar heb je nodig?

Geplaatst op 20 april 2016
leestijd 3 minuten 

Weet jij de weg door makelaarsland te vinden? Zowel bij de aan- en verkoop van een huis kan een makelaar helpen. Welke makelaar heb je nodig?

Het makelaarsland is groot: van aankoopmakelaar tot verkoopmakelaar. Wanneer kan welke makelaar nu handig zijn? Makelaar Robert gaat voor ons op pad en legt het uit!

Welke makelaar heb je nodig: De aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar bezoek je wanneer je een huis wil kopen. Tegenwoordig is het met internet veel makkelijker geworden om zelf op zoek te gaan naar een te koop staand huis, maar toch kan een aankoopmakelaar handig zijn. Waarom? Een kort overzichtje:
Een aankoopmakelaar…

  • Kijkt verder, stelt de juiste vragen en is minder emotioneel betrokken. Waar jij door je emoties overmand wordt, kijkt een makelaar verder. Bij een particuliere verkoper is de kans groot dat hij de negatieve aspecten omtrent zijn woning zal verzwijgen. Het is aan de aankoopmakelaar om de juiste vragen te stellen en zo te achterhalen hoe het daadwerkelijk met de woning gesteld is. Een makelaar blijft scherp en let op zaken die er op het eerste oog minder toe doen. Denk bijvoorbeeld aan informatie over de buurt. Ook daar kan een aankoopmakelaar je bij helpen.
  • Kan met zijn ervaring een scherp bod doen. Een aankoopmakelaar treft de voorbereidingen die horen bij het uitbrengen van een passend bod. Zo doet de makelaar onderzoek naar de marktwaarde van het huis en kan daardoor beter bepalen wat het juiste bod is.

Kosten aankoopmakelaar

De kosten van een aankoopmakelaar kunnen enorm verschillen. Soms wordt er een vast bedrag gerekend van bijvoorbeeld € 1.200. Ook is het mogelijk dat de aankoopmakelaar een percentage rekent over de aankoopsom. Dit hangt af van de aangeboden dienst en ligt meestal tussen de 0,5% en 1,5%. De meeste aankoopmakelaars staan open voor onderhandeling over het bedrag.

Welke makelaar heb je nodig: De verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar schakel je in wanneer je je huis wil verkopen. Hier komt meer bij kijken dan een paar foto’s maken en die online plaatsen. Wat precies? Een kort overzichtje:
Een verkoopmakelaar…

  • Helpt je met een realistische verkoopprijs en regelt het papierwerk. Een verkoopmakelaar geeft aan wat een realistische verkoopprijs voor het huis is. Die prijs baseert hij op de huidige staat van de woning, de locatie, perceelgrootte, omgeving, grootte en de vraag in de markt. Ook verzamelt hij allerlei informatie over het pand. Denk bijvoorbeeld aan de technische staat van de woning, gemeentelijke belastingen en het energielabel.
  • Zorgt voor optimale (online) presentatie. Goede foto’s is een must. Het is de trigger die mensen razend enthousiast maakt over je huis. Een verkoopmakelaar heeft alles in huis om die presentatie zo optimaal mogelijk te maken voor de doelgroep die bij je woning past. En heeft bovendien de mogelijkheden om je huis op sites als Funda.nl te plaatsen. Hier kom je als particuliere verkoper niet tussen.
  • Regelt en begeleidt de bezichtigingen. De makelaar heeft contact met potentiële kopers en maakt bezichtigingsafspraken met hen. Als je er als verkoper voor kiest dit onderdeel van de verkoop zelf te regelen, houd er dan rekening mee dat je als verkopende partij een meldingsplicht hebt.
  • Kan voor jou onderhandelen en regelt juridische zaken. Een verkoopmakelaar weet als geen ander hoe hij dit slim moet spelen en hoe de markt op dat moment in elkaar zit. Ook legt hij alle afspraken met de kopers vast in de voorlopige koopakte. In deze akte worden ook de ontbindende voorwaarden opgenomen.

Wil je weten of het inschakelen van een makelaar bij jou past? Bekijk dan de plussen en minnen van een makelaar. We leggen ook graag uit waar je op moet letten bij het onderhandelen over de courtage van je makelaar.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.