Goedkoop bouwen met CPO

Goedkoop bouwen met CPO

Geplaatst op 1 juni 2016
leestijd 3 minuten 
Let op! Geld lenen kost geld

Goedkoop bouwen? Dat doe je zo: met CPO. Hoe ga je te werk? En waar kun je op besparen? Lees hier alle tips en trucs van een CPO-expert.

Wat betekent CPO?

Je eigen huis laten bouwen of een oud gebouw opknappen tot je eigen droomhuis. Wie droomt er niet van? Geen idee waar je moet beginnen of is het project te groot voor jezelf, denk dan eens aan CPO. Dat staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Je gaat dan samen met anderen het bouwproject aan waarbij jullie samen de rol van projectontwikkelaar op jullie nemen. Daardoor koop je je woning voor de kostprijs en niet voor de marktwaarde. Door het samen te doen, kun je veel geld besparen en goedkoop bouwen.

MEER OVER CPO

Goedkoop bouwen: 3 bespaartips!

Eenvoudig gezegd zijn er drie onderdelen die de prijs van de uiteindelijke woning bepalen. Dat zijn:

  1. Grondkosten
  2. Bouwkosten
  3. Bijkomende ontwikkelingskosten

Voor al deze onderdelen geven we bespaartips. Lees ze gauw!

1. Besparen op grondkosten

Het is van veel factoren afhankelijk wat de prijs is van een stuk grond. Denk aan locatie en ligging. Maar vergeet niet dat je met CPO met een groep koopt, onderhandel daarom altijd over groepskorting. Is de grond van de gemeente, dan liggen prijzen vaak meer vast. Maar heb of kun je een speciaal project maken van jullie bouw, dan kan dat wellicht goed passen binnen een bestemmingsplan of wil de gemeente het draaien als pilotproject. Denk bijvoorbeeld in doelgroepen (starterswoningen) of duurzaamheid (allemaal duurzame huizen). Dan wil de gemeente wellicht wel een bijdrage leveren aan de plannen.

2. Besparen op bouwkosten

Besparen op de bouwkosten doe je door van de prijsvorming van het project een aanbesteding te maken. Een aanbesteding houdt in dat je bekend maakt wat  de opdracht (het CPO project) is en verschillende bedrijven een offerte laat opmaken. Hier zit een deadline aan gebonden wanneer de bedrijven uiterlijk hun offerte moeten inleveren. Zo versterk je de concurrentie en houd je een eerlijke en scherpe prijs. Bij uitzonderlijke projecten zijn er ook aannemers die heel graag de opdracht willen uitvoeren. Om die reden kunnen ze dan korting bieden. En bij bijzondere projecten Is het soms beter om in bouwteam te werken. Dan kun je vooraf een limiet afspreken met de aannemer.

Spreek bij bijzondere projecten vooraf ook altijd een limiet af met de aannemer. Zo voorkom je dat de prijzen blijven stijgen gedurende het project.

3. Besparen op bijkomende ontwikkelingskosten

Denk hierbij onder andere aan kosten voor de architect, notaris, legeskosten (gemeente), opzichter, constructeur, CPO begeleider. Met CPO bouw je over het algemeen sowieso al goedkoper doordat je schaalvoordeel haalt. Daarnaast wordt iedereen betaald voor precies die inspanning die hij levert. Er zijn geen bijkomende zaken als reclame maken voor het project, geen winst en risico van de ontwikkelaar etc. Vergeet vooral niet te onderhandelen vanuit een groep. De legeskosten bij de gemeente kunnen met een groep naar beneden, omdat het tarief bij meerdere woningen in een project lager is dan bij individuele woningen. Dat zelfde geldt voor een architect en notaris.

Maar laat niet alleen de prijs doorslaggevend zijn! Goedkoop blijft tenslotte duurkoop.
Ook zo razend enthousiast? Dit CPO-proof stappenplan zorgt dat je goed voorbereid aan de slag kunt.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met een CPO expert van Bouwen in eigen Beheer.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.