CPO: iets voor jou? Een stappenplan

CPO: iets voor jou? Een stappenplan

Geplaatst op 26 juli 2021
leestijd 5 minuten 

Het is voor veel mensen een droom: je eigen huis laten bouwen. Of een statig oud schoolgebouw omtoveren tot een prachtige woning. Doe je dat samen met anderen? Dan heet het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, afgekort CPO. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Ons CPO stappenplan neemt je hierin mee!

CPO stappenplan

Ons CPO stappenplan neemt je mee in het hele proces: van het kiezen van de locatie tot het financieren van je hypotheek. Spannend! Want er komt een hoop bij kijken. Maar als je tijd en geduld hebt, kan het een geweldige manier zijn om je droomwoning te realiseren.

  1. Locatie, locatie, locatie
    Wie weet heb je een stuk grond gezien en denkt: Yes, hier wil ik wonen! Of ken je een leegstaand pand waar je elke keer weer helemaal verliefd op wordt als je er langs loopt. Dan kun je achterhalen wie de eigenaar is en welke bestemming het heeft. En natuurlijk of het te koop is. Dat is niet altijd even makkelijk. Meestal pak je het bij CPO dan ook anders aan.
    In de meeste gevallen loop je tegen een CPO-project aan doordat een gemeente, woningbouwcorporatie of particulier een stuk grond of een gebouw beschikbaar stelt voor CPO. Je gaat dan eerst op een informatieavond kijken of het iets voor jou is. Is het een match? Dan kun je je inschrijven voor het project.
  2. Met z’n allen in de vereniging
    Als je de sprong gewaagd hebt richt je samen met de andere deelnemers van het CPO-project een vereniging op waarbij iedereen evenveel stemrecht krijgt. Zo kun je op een eerlijke manier beslissingen over het project maken. Wie wordt de architect? Welke aannemer kies je? Je maakt vroeg in het proces al een paar belangrijke beslissingen met z’n allen!
  3. Samen een bouwbegeleider kiezen
    Je bouwt met mensen die stuk voor stuk kennis hebben en kwaliteiten bezitten. Maar de kans dat één van jullie toevallig als projectontwikkelaar op kan treden is natuurlijk klein. Daarom kan het handig zijn om een bouwbegeleider aan te nemen. Die helpt je vanaf de start tot aan de oplevering van je project. Dat scheelt een hoop kopzorgen, én je hebt altijd iemand die het overzicht kan bewaren. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld terecht bij: BIEB (bouwen in eigen beheer), BuildingCommunity, Urbannerdam, De Loods, De Regie of Droomwonen.com.
  4. Naar de ontwerptafel met de architect
    Als je een bouwbegeleider gekozen hebt dan kun je aan de slag met de architect. Als er nog geen verkavelingsplan is maakt de architect dat. Daarna gaat hij of zij met jou en de andere zelfbouwers aan het werk met het ontwerp. Zorg dat je dan al weet wat jouw woonwensen zijn. Dan kun je die samen met de architect op papier zetten. Samen kunnen jullie dan kijken wat de mogelijkheden zijn.
    De architect hoort op de hoogte te zijn van het bouwbesluit en moet zich houden aan de randvoorwaarden die de gemeente stelt aan het CPO-project. Er zijn dus wel regels, maar gelukkig houd je in de meeste gevallen nog genoeg vrijheid over.
  5. Verplichte kost: de vergunningen
    Is het ontwerp klaar? Dan kun je bij de gemeente een omgevingsvergunning aanvragen. Deze vergunning vervangt verschillende losse vergunningen voor onder meer bouwen, milieu, natuur, kap en ruimte. Dat is wel zo handig, want je hoeft dus maar één procedure te doorlopen. Dat schiet lekker op!
  6. Onderhandelen met de aannemer
    Terwijl je de omgevingsvergunning regelt, kun je al op zoek gaan naar een goede aannemer voor het hele CPO-project. Vraag bij verschillende aannemers een offerte aan, zodat je ze goed met elkaar kunt vergelijken. Dan is het onderhandelen geblazen: de bouwbegeleider helpt je om een gunstige prijs af te dwingen en zorgt voor een zo goed mogelijke prijs/kwaliteitverhouding.
  7. Aan de slag: de bouw kan beginnen
    Samen met de aannemer bepaal je één voor één (per huis) de indeling en inrichting van jouw woning. De indeling van de keuken, een extra kamer, bergruimte, noem maar op. Maak daar van tevoren goede afspraken over, anders kan het onverwacht duurder worden dan je dacht.
  8. Genieten van je nieuwe thuis!
    Yes, het is zover: je droomhuis is klaar! Tijd om te gaan genieten en van je zelfgebouwde woning. Omdat je tijdens het CPO-project al heel wat tijd doorgebracht hebt met je buurtgenoten, voel je je ongetwijfeld snel thuis. Veel woonplezier!

Bron stappenplan: BIEB.

CPO: Hoe zit het met de kosten?

Leuk dat CPO! Maar kun je het betalen? Dat is natuurlijk wel belangrijk om te weten. In het voortraject heb je al kosten terwijl je nog geen hypotheek hebt. Daar heb je dus eigen geld voor nodig. Welke kosten komen er ongeveer kijken bij CPO en wanneer vraag je je hypotheek eigenlijk aan? Je leest het hier:

CPO KOSTEN EN FINANCIERING

Meer inspiratie? Lees het CPO-verhaal van Joeri en zijn vriendin Anne. Als starters op de huizenmarkt stapten zij jaren geleden in een CPO-project van 18 nieuwbouwwoningen in Zundert.