‘Professionele ondersteuning bij CPO is de schakel tot succes’

‘Professionele ondersteuning bij CPO is de schakel tot succes’

Geplaatst op 24 juni 2016
leestijd 3 minuten 

Bij een CPO project waar je samen met anderen een huis (ver)bouwt komt veel kijken. Extra hulp is dan vaak dé schakel tot succes. Ontdek meer!

Samen met anderen een nieuw huis bouwen of een bestaand pand nieuw leven in blazen. En hierbij zelf de touwtjes in handen houden: het kan met CPO. Maar hoe maak je dit tot een succes? Wij vragen het Jan Poolen, architect/eigenaar van het Amersfoortse bureau ZEEP, en Marcel van Kastein, CPO-begeleider van De Regie en één van de weinige CPO specialisten van Nederland. In vier vragen schotelen zij ons de succes ingrediënten voor. Hungry? Lees verder!

Zelf de touwtjes in handen bij een (ver)bouwproject klinkt aantrekkelijk. Is dat zo?

Jan Poolen (foto): “Het klinkt inderdaad heel mooi. Samen met andere gelijkgestemden je woondroom realiseren. Je bepaalt zelf de weg er naar toe, maar er komt wel veel bij kijken. Je hebt niet alleen een plan en financiële middelen nodig. Denk ook aan het afstemmen met de gemeente of onderhandelen met aannemers. Het is ook zeker aantrekkelijk om de touwtjes in handen te houden, maar vraag hierbij wel hulp van een professionele CPO begeleider.

Marcel Kastein: ‘De architect speelt een cruciale rol bij het vertalen van de woonwensen van een groep naar één overtuigend ontwerp. Wij helpen de bouwgroep haar project professioneel aan te sturen, om daadwerkelijk in je uiteindelijke eigen huis te wonen. ”

Wat is de grootste toegevoegde waarde van een CPO begeleider?

Jan Poolen: “Met name de blik als neutrale en professionele buitenstaander. Als toekomstige bewoner ben je vooral bezig met je eigen huis. Je bent daar emotioneel zo nauw bij betrokken dat een neutrale buitenstaander je kan helpen de juiste stappen te zetten. De architect en procesbegeleider kunnen bij gemeenten en aannemers wellicht meer bereiken. Je moet namelijk wel de weg weten bij allerlei instanties. Daarnaast is een hele belangrijke rol het bewaken van het einddoel en het totale concept. Toekomstige bewoners zijn enthousiast en hebben allemaal hun individuele wensen die ze niet willen loslaten. Dan kunnen er pittige discussies ontstaan en ik help om die discussies in goede banen te leiden. Om uiteindelijk wel het gezamenlijke doel te bereiken.”

Marcel Kastein: ‘Ik zorg in CPO-projecten dat de bewoners vooral goede onderlinge afspraken met elkaar en met andere betrokken partijen maken over de manier waarop beslissingen worden genomen en over de verdeling van de kosten e.d. Als het proces goed is georganiseerd, kan iedereen zijn aandacht op de inhoud richten. Daar gaat het toch uiteindelijk om”.

Wat is volgens jullie het grootste voordeel van CPO?

Jan Poolen: “Dat is de kracht van het samen doen. Ik ben al bij meerdere CPO-projecten betrokken geweest. Elk proces is uniek en iedere keer weer een uitdaging. Het is mooi om te zien dat een groep mensen die hun woontoekomst zelf willen vormgeven zich verenigen. Samen bereik je echt meer dan alleen. Niet alleen financiële voordelen, maar het kan ook deuren openen bij instanties en drempels wegnemen.

Marcel Kastein: “Ik sluit me daar helemaal bij aan. Ik vind het geweldig te zien dat bewoners die in het begin onzeker zijn, gaandeweg meer zelf de regie over hun eigen project weten te nemen.”

Heb je nog tips voor mensen die met CPO aan de slag willen?

Jan Poolen: “Tijdens een CPO project zijn twee zaken heel belangrijk. Als eerste: de planning. Zorg voor een realistische planning met een haalbaar budget. Tussen het ontstaan van het idee en het moment dat de bewoners erin trekken, kunnen enkele jaren liggen. Dat is best lang voor sommigen. Bovendien is de samenwerking om tot een gezamenlijk woonconcept te komen nogal intensief. De ervaring leert: hoe duidelijker je bent over de planning, hoe beter de samenwerking verloopt. Een tweede succesfactor is een heldere taakverdeling. Je moet het als team eens zijn over de taakverdeling. Zo’n verbouwing doe je namelijk met een heel team van mensen.”

Marcel Kastein: “Als procesbegeleider ben ik de schakel tussen en het aanspreekpunt van verschillende partijen. Als adviseur help ik mensen bij het maken van de financiële beslissingen. De architect ben is daarbij verantwoordelijk voor het ontwerp. Maar ook voor de toekomstige bewoners is er een duidelijke rol. Zij moeten actief bijdragen aan de totstandkoming van een project. Er moeten een heleboel beslissingen worden genomen en daarbij is input van alle deelnemers essentieel.

Kortom: Je steekt er als opdrachtgever misschien wel veel energie en tijd in, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Door samen te bouwen kun je een droom waarmaken in een huis waar jij lekker kunt wonen. Dat lukt alleen als de afspraken helder zijn en er voldoende actieve inbreng is vanuit de opdrachtgevers. Een mooie uitdaging, niet?

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.