Onderhoudsvrije tuin | een zegen of zonde?

Onderhoudsvrije tuin | een zegen of zonde?

Geplaatst op 18 mei 2018
leestijd 2 minuten 

Leve de onderhoudsvrije tuin. Of niet? Ga jij je tuin flink onder handen nemen, stel jezelf dan de volgende vraag: kies ik voor gemak of ga ik voor groen?

Onderhoudsvrije tuin | he-le-maal van nu

Als we die hippe tuinmannen op tv moeten geloven, dan ruilt heel Nederland massaal gras, borders en ander groen in voor meters steen, beton en trendy tegels. Prima natuurlijk als je:

+ …liever met de hogedrukspuit in de weer bent dan met de grasmaaier

+ … je tuin beschouwt als ‘verlengstuk van je huiskamer’

+ … het jou geen malle moer kan schelen dat het gras bij de buren altijd groener is

Strak? Zeg dat wel!
En laten we eerlijk zijn: het ziet er wel zo strak uit: zo’n luie loungeset op een fraai betegeld stuk tuin, liefst met buitenkeuken en de BBQ het hele jaar door binnen handbereik. Even de bezem erover, en klaar ben je!

Verstening van de onderhoudsvrije tuin

‘Verstening van tuinen’, zo heet dit fenomeen. Maar pas op: jouw onderhoudsvrije tuin mag dan nog zo aantrekkelijk lijken, er kleven ook nadelen aan:

– Overtollig regenwater in je tuin zakt niet meer zo gemakkelijk weg, met als gevolg: meer druk op de riolering en straten die na een fikse hoosbui binnen no time blank komen te staan.

– Hittestress – ja, het bestaat! Oppervlakten met veel steen houden nu eenmaal veel meer warmte vast. Daarom is het in de stad heter dan in het buitengebied. Dus ook in jouw betegelde tuin.

– Denk jij dat vogels, insecten, vlinders, muizen, eekhoorns en egels van tegels houden? Nou dan…

Het kan altijd groener

Operatie Steenbreek is een landelijk initiatief dat verstening wil aanpakken door inwoners te enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen. Een paar tips van Operatie Steenbreek:

+ Tegels zijn best oké, maar plaats dan ook extra regentonnen of waterreservoirs
+ Wissel tegels af met doorlaatbare verharding, zoals grind of een schelpenpad
+ Overweeg de aanleg van een groen sedumdak

Gemakkelijk en fleurig

Helaas…een 100% onderhoudsvrije tuin bestaat niet – of je moet je achtertuin in een schoolplein willen transformeren. Maar of je daar nou zo blij van wordt? Je kunt het onderhoud wel minimaliseren. Check, check, dubbelcheck: leg rondom je bescheiden gazonnetje of terras een paar simpel te onderhouden, maar brede borders aan met grote groepen vaste planten. Wilde geranium, hortensia’s, rhododendron, lavendel, sedum, phloxen, kamille en herfstaster geven je tuin geur en kleur, zijn wintervast en vragen weinig van je tijd.

Laat in elk geval de bomen, heesters en struiken staan als je je tuin opnieuw inricht. Op een snikhete dag kan je die schaduw best gebruiken en vogels zijn er blij mee. Best of both worlds? Ga dan voor een heidetuin met minimale verzorging. Kijk, da’s gemakkelijk én fleurig!

Meer plussen en minnen van de onderhoudsvrije tuin?

Lees dan ons blog over een tuin vol tegels.
Misschien wil je ook weten wat de voor- en nadelen zijn van een tuin op het zuiden.

Extra tuintip

√ Ga je je border aanleggen, plaats dan hoge planten achterin en de lage planten vooraan. Hoe hoog de planten worden, staat aangegeven op het informatiekaartje. Succes verzekerd!

Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.