Slimme opruimtips: of je nu groot of klein woont

Slimme opruimtips: of je nu groot of klein woont

Geplaatst op 9 maart 2016
leestijd 3 minuten 

Opruimtips: wie kan ze niet gebruiken? Vooral als je klein woont, ontbreekt het je vaak aan opslagruimte. Maar… er zijn slimme trucs! Klusexpert Willem-Jan geeft raad.

Als je groot woont, denk je er misschien niet zo over na. Maar wie klein woont, moet alle ruimtes goed benutten. Met de opbergtips én slimme manieren om bergruimte te benutten kom je al een heel eind. We zetten ze voor jou op een rij:

1: Zolder: gebruik schuine wanden

Heeft je woning schuine wanden? Mooi! Want alle ruimte onder stahoogte kun je prima gebruiken als opbergruimte. Sterker nog: hij is eigenlijk nergens anders voor te benutten. Pak het netjes aan en maak een mooie wand met schuifdeuren of openslaande deurtjes. Voor de variatie kun je deze afwisselen met planken waarop je boeken plaatst.

2: Badkamer: laat alles zweven

In de badkamer heb je niet heel veel extra ruimte nodig, hooguit voor de handdoeken. Wil je die in een kast leggen? Zorg er dan voor dat die kast hangt, en niet op de grond staat. Dat is makkelijker bij het dweilen van de vloer, maar ook beter tegen vocht.

3: Keuken: Extra ruimte boven en onder

Vaak komen de bovenkastjes in de keuken niet helemaal tot het plafond. Wat dan overblijft is loze ruimte, die ook nog eens enorme aantrekkingskracht heeft op stof. Koop daarom kastjes die tot het plafond komen, of laat deze door een interieurbouwer maken die alles precies op maat maakt zodat je élke centimeter goed benut. Kom je nog steeds ruimte tekort? Dan is er nog één plek waar je een beetje extra opbergruimte kunt creëren: in de plinten! Gemiddeld zijn plinten zo’n vijftien centimeter hoog; ideaal om lades in te (laten) maken.

4: Opruimtips voor je slaapkamer

In de slaapkamer creëer je heel snel en makkelijk wat extra opbergruimte door lades onder het bed te plaatsen. Die kun je kant en klaar kopen bij een winkel als Ikea bijvoorbeeld. Maar wil je ze mooi op maat en passend bij het bed, dan kun je ze ook op maat te laten maken. Niet alleen maak je van een nutteloze plek zo een nuttige plek, je dicht er ook een ruimte mee die érg graag stof aantrekt!

Een andere optie is om een ombouw te maken bij het hoofdeinde van je bed. Daarmee creëer je meteen twee nachtkastjes, maar ook nog heel veel extra opbergruimte boven je bed. Zonder dat je er iets voor hoeft in te leveren. Netjes en functioneel dus.

5: Gang: Benut meter- en verwarmingskast

Gebruik je de meterkast alleen voor je energiemeters? En je verwarmingskast alleen voor je ketel? Zonde! Door er plankjes in te maken kun je er ook allerlei andere spullen in kwijt. Schoensmeer, (hand)schoenen, een strijkplank en noem maar op. Al die spullen die anders maar in de weg staan en een doorn in het oog zijn.

6: Wasruimte: Niet stapelen maar náást elkaar

Veel mensen zijn geneigd hun wasmachine en droger op elkaar te stapelen, maar het kan juist nuttige ruimte opleveren als je ze naast elkaar plaatst. Zo vormen ze namelijk een mooie basis voor een grote plank die als werkblad kan dienen en waarboven je boekenplanken of kastjes kunt hangen.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.