Geen vast contract, toch hypotheek. Kan dat?

Geen vast contract, toch hypotheek. Kan dat?

Geplaatst op 1 april 2017
leestijd 3 minuten 

Heb je geen vast contract, of werk je als ZZP’er? Dan is een hypotheek minder vanzelfsprekend. Maar er zijn zeker mogelijkheden.

Voor ZZP’ers en uitzendkrachten is een hypotheek niet zomaar geregeld. Wettelijk is bepaald dat de flexwerker minimaal de cijfers van de afgelopen drie jaar moet laten zien. Of twee jaar, met een prognose voor het lopende jaar. Pas als die er zijn, is de hypotheekverstrekker bereid om over een hypotheek na te denken. Maar wie een flexcontract heeft bij o.a. Randstad, Adecco, Driessen HRM of ManpowerGroup kan inmiddels met 1 jaar werkhistorie bij deze uitzender uit de voeten. Hiervoor hebben initiatiefnemers Obvion, Randstad en Vereniging Eigen Huis namelijk de perspectiefverklaring bedacht. Een verklaring waarmee je als uitzendkracht toch in aanmerking kunt komen voor een hypotheek. Sinds het begin van 2017 zijn er nog eens 9 uitzenders bij de perspectiefverklaring aangesloten.

ONTDEK OF DE PERSPECTIEFVERKLARING OOK VOOR JOU IETS IS!

Naar de toekomst kijken

Bonnie Bastiaan Net van Obvion legt uit wat de gedachte achter de perspectiefverklaring is. ‘Het aantal flexwerkers neemt flink toe – in de toekomst heeft een derde van de Nederlandse beroepsbevolking flexibel werk. Dan is het eigenlijk raar dat we bij het verstrekken van de hypotheek alleen naar het verleden kijken. Het gaat er ten slotte om dat de hypotheekrente in de toekomst betaald kan worden! Vandaar de perspectiefverklaring, waarbij Randstad bijvoorbeeld kijkt naar de regionale ontwikkelingen op het gebied van werkgelegenheid. Wat is de prognose voor deze medewerker?’

Intentieverklaring

Op dit moment is het krijgen van een hypotheek met een perspectiefverklaring al voor een grotere groep flexwerkers weggelegd. Een vast contract is nog steeds het gemakkelijkst als je een huis wilt kopen. Hoewel een vast contract geen garanties biedt – ontslag is bijvoorbeeld mogelijk als je werkgever kan aantonen dat het bedrijf in de financiële problemen zit – levert zo’n papiertje de hypotheekverstrekker nu eenmaal de minste kopzorgen op. Heb je een tijdelijk contract? Dan is het mogelijk om de hypotheek rond te krijgen met een intentieverklaring. Daarmee geeft de werkgever aan dat hij de intentie heeft om de werknemer een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden.

Hulp van ouders

Waarschijnlijk bieden wetgever en hypotheekverstrekkers in de toekomst meer mogelijkheden voor ZZP’ers en flexwerkers met koopzin. Maar wie op korte termijn een huis wil kopen, heeft daar weinig aan. Wie net niet genoeg kan lenen, kan wellicht hulp vragen aan zijn of haar ouders. Als je ouders meetekenen, hoef je op papier niet alle hypotheeklasten zelf te kunnen dragen; 70 % is genoeg. Je ouders worden dan wel medeschuldenaar van de gehele lening en kunnen direct aangesproken worden op alle verplichtingen uit de financieringsovereenkomst. Ook deze regeling gaat uit van een gunstig toekomstperspectief, want na vijf jaar moet de aanvrager in staat zijn allekosten zelf te dragen. Daarnaast kunnen ouders helpen middels een schenking.

Hypotheekmogelijkheden als je geen vast contract hebt

Een huis kopen zonder vast contract? De mogelijkheden op een rij.

  • Probeer een intentieverklaring te regelen bij je werkgever.
  • Wacht tot je de jaarcijfers van drie jaar kunt overhandigen.
  • Kun je het benodigde bedrag niet geheel financieren? Vraag je ouders om garant te staan voor (maximaal) 30 procent van de hypotheek.
  • Vermogende ouders? Misschien kunnen ze je een bedrag schenken.
  • Werk je bij een uitzender? Vraag of je een perspectiefverklaring kunt krijgen.

Weet jij eigenlijk wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis? Met dit stappenplan ben je helemaal bij!

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.