Zelf hypotheek afsluiten | De plussen en minnen
Zelf hypotheek afsluiten of toch gaan voor advies? We zetten drie plussen af tegen drie minnen. Zo ontdek je in 2 minuten in welk team jij thuis hoort!
Eén ding is zeker: als je een huis wilt kopen, heb je een flinke zak geld nodig. Zulk bedrag sparen is vrijwel onmogelijk, dus een hypotheek is zeker welkom. Hallo! Maar kies je die zelf of vraag je advies van een expert? Waar de een denkt: ‘Hoe moeilijk kan het zijn, dat doe ik wel zelf’, krijgt de ander het al Spaans benauwd bij alleen al de gedachte. Twijfel jij nog? Tijd voor een wedstrijdje ‘ja’ tegen ‘nee’. Doe je mee?
Zelf hypotheek afsluiten | wedstrijdje ja tegen nee
In de rubriek ‘Hypotheken Hulp’ boog reporter Juul zich al eerder over verschillende hypotheken-vraagstukken. Dit keer zet hij voor jullie de plussen en minnen van zelf een hypotheek afsluiten op een rij.
Zelf hypotheek afsluiten – ik zeg ja, want…
- Je kunt geld besparen; als je zelf (online) een hypotheek afsluit, dan komt er meestal geen hypotheekadviseur in beeld die je een rekening stuurt voor zijn advies. Dat kan je flink wat geld besparen.
CHECK HIER HOEVEEL HYPOTHEEKADVIES GEMIDDELD KOST - Je kunt tijd besparen; je hoeft niet te wachten op een eerste afspraak met een adviseur, het gesprek zelf en de conclusie, maar kunt meteen door naar de fase ‘aanvragen maar’.
- Je hebt online inzicht; zelf een hypotheek afsluiten gebeurt meestal online. Vaak kun je de status dan online volgen wat je direct inzicht in de situatie geeft.
Zelf hypotheek afsluiten – ik zeg nee, want…
- Je hebt geen totaalplaatje van (mogelijke tegenvallers in) je financiën. Ja, je weet wat je maandlasten gaan zijn, maar hoe zit het fiscaal gezien? En wat als je plots niet meer kunt werken door arbeidsongeschiktheid of ontslagen wordt? Of nog erger, wat als je partner overlijdt? Zijn de hypotheeklasten daarna nog steeds betaalbaar? En welke zekerheden kun je hiervoor inbouwen? Voor het doorberekenen van de opties kan een deskundig advies noodzakelijk zijn.
- Je wilt aanbieders vergelijken op meer dan alleen tarief. Een adviseur kijkt verder dan het tarief. Welke extra services kunnen handig zijn voor jou?
- Je moet eventuele issues zelf oplossen. Wat als het niet perfect verloopt? De geldverstrekker gaat bijvoorbeeld niet akkoord met de werkgeversverklaring of er ontstaat een discussie over de getaxeerde waarde van het huis. Niet altijd gaat alles zoals het zou moeten gaan. De hypotheek zelf regelen houdt ook in dat je issues zelf oplost. Daar kan de nodige tijd in zitten.
‘Vooral als jouw situatie simpel is – als in; vast contract en starter op de huizenmarkt- kun je er misschien zelf wel goed uitkomen en kies je voor ‘ja’. Maar zodra het complexer wordt, is optie ‘nee’ toch aantrekkelijker. In dat laatste geval heb ik nog een bonustip voor de knip. Een adviseur werkt vaak op uurbasis, dus al het werk wat je al kunt voorbereiden; doe dat! Lees je in, verzamel stukken en maak een lijstje van vragen (die je al toestuurt). Dat scheelt je tijd én geld!’, sluit Juul af.
Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.