Een bad: sta-in-de-weg of bron van ontspanning?

Een bad: sta-in-de-weg of bron van ontspanning?

Geplaatst op 1 september 2015
leestijd 3 minuten 

Heb je een balzaal van een badkamer, dan kun je lekker voor en-en gaan, maar in kleinere woningen wordt het kiezen: bad of douche? Voor beide opties is wel iets te zeggen. Wij zetten drie voordelen en drie nadelen van een bad op een rij, zo kun je zelf kijken wat het beste bij jou past.

De plussen:

1. Kinderen zijn gek op badderen

De meeste kinderen vinden het heerlijk om in bad te gaan. Als baby kunnen ze (samen met hun vader of moeder) heerlijk ontspannen in het warme water en zodra ze iets groter worden, kunnen ze eindeloos spetteren en spelen met bootjes, eendjes en flesjes. Deze waterpret mis je met een douche.

2. Wellness in eigen huis

Vullen met warm water, kruidenolie erin, tijdschrift erbij en de deur op slot. Zo creëer je een beetje wellness in eigen huis. In de drukte van alledag is een bad nemen een heerlijk moment voor jezelf. Ook leuk: samen met je partner in bad gaan. Geniet van een avondje romantiek in eigen huis!

3. Goed voor lijf en leden

Niet alleen ontspant een warm bad het hele lichaam, het warme water helpt ook pijn in de gewrichten verminderen en het stimuleert de bloedsomloop. Gebruik je badolie met eucalyptus, salie of mint? Dit werkt meteen in op je luchtwegen en dat kan erg fijn zijn wanneer je verkouden bent.

De minnen:

1. Groot

Een bad neemt een behoorlijke ruimte in. Ruimte die je misschien liever gebruikt voor het plaatsen van een dubbele wastafel of voor een tweede toilet in huis. Hoeveel ruimte het bad inneemt hangt af van het type bad; de één is breder dan de ander, er zijn hoekvarianten en zitvarianten. Bedenk van tevoren goed welke type bad bij jou en je wensen past.

2. Hoge instap

Een bad heeft vrijwel altijd een hoge instap. Voor wie slecht ter been of wat ouder is, vormt dit natuurlijk een groot nadeel. Dan is een douche praktischer.

3. Uitkijken voor uitglijden!

Vaak is het liggedeelte van het bad een beetje afgerond en is het materiaal van het bad glad. Voor wie het bad ook als douche gebruikt en er dus regelmatig in staat, brengt dit een risico voor uitglijden met zich mee. Dat risico kun je wel verkleinen door een badmat te plaatsen.

Alternatief?

Er zijn tegenwoordig steeds meer bijzondere – en fraaie – badmeubels op de markt die een douche met een bad combineren. Hierbij is vaak een deel van het bad breder waardoor een soort douchebak ontstaat. Er bestaan zelfs instapbaden met een deurtje in de kuip, die het instappen vergemakkelijkt.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.