Nieuw huis bouwen of opknappertje? Anne en Renaldo hakten de knoop door!

Nieuw huis bouwen of opknappertje? Anne en Renaldo hakten de knoop door!

Geplaatst op 9 september 2016
leestijd 4 minuten 

Ok, een koophuis it is. Maar dan: ga je een nieuw huis bouwen of gaat een oudje op de schop? Anne en Renaldo hakten de knoop door. Lees & leer!

Voor dit starterskoppel is het extra spannend. Ze staan niet alleen voor de keuze tussen verbouw of nieuwbouw,, maar gaan ook voor het eerst samenwonen. Maar het enthousiaste stel heeft er alle vertrouwen in. Anne zegt: “We zijn echt toe aan de volgende stap, een eigen plek van ons tweetjes én kat Saar”. Dat het meteen een koopwoning zou worden was geen vooropgezet plan, maar is gaandeweg het avontuur ontstaan. Wij volgen hun dillema’s tijdens het hele proces van zoeken tot verhuizen. Dat levert herkenbare kost voor andere huizenbezitters op. Lees je mee met de Vijf van Anne en Renaldo? En ja, we mogen uiteraard ook even binnen spieken in hun paleisje.

Dilemma 1: stad of dorp?

“Dat we in Maastricht wilden wonen, daar waren we het al snel over eens. We zijn gewoon fan! Vooral de levendigheid van deze fantastische stad past bij ons. Lekker de markt of het Vrijthof op, uitgaan en volop winkels. Kortom: alles in de buurt voor een bourgondische levensstijl”, zegt Renaldo. De voorkeur gaat uit naar de binnenstad. “Hoewel de omringende wijken ook heel mooi zijn, blijven het toch kleine dorpjes. Als je er niet vandaan komt of bent opgegroeid is het vaak moeilijk om daar te aarden”, valt Anne bij. Ok, yes! Dat ging vrij gemakkelijk. Op naar het volgende: huur of koop?

Dilemma 2: huren of kopen?

Het koppeltje vervolgt enthousiast: “In eerste instantie gingen we voor huur. Maar in de binnenstad van Maastricht zitten de huurprijzen al vrij snel tegen de €800,- aan. Zonde om dat bedrag iedere maand ‘weg te gooien’, dus al snel kwamen we toch uit bij een koopwoning. Onze nieuwe favo bezigheid werd huizensites afstruinen op zoek naar dé match”. Qua stijl voelen de Maastricht- fanaten meer voor een oud huis dan een nieuwe tegenhanger, maar toch pakten ze de zoektocht breed aan. “We bekeken zo’n beetje alle nieuwe huizen die op de markt kwamen. Onze wensen: minimaal 3 slaapkamers (met oog op een eventuele gezinsuitbreiding), een tuin en een parkeerplek voor de auto”.

Dilemma 3: Handige harrie of nie: nieuwbouw versus verbouw

Het werd eerder een bewuste keuze voor dit huis dan een bewuste keuze tussen nieuwbouw of verbouwen. Anne: “Als je me op voorhand gevraagd had welke stijl bij mij paste, dan zat ik meer in de hoek van: karakteristiek, jaren 30 en originele elementen”. Maar dat bleek niet realistisch binnen hun budget. “Ok, een oud pand op zich konden we wel betalen, maar om vervolgens ook nog te verbouwen was helaas niet haalbaar. Zo handig zijn we zelf stiekem niet, dus het meeste moesten we uitbesteden”.

Dilemma 4: tijdelijke plek bij de ouders of huren?

Die laatste optie lijkt hun een strak plan en via via stuiten ze op een voor hun ideale oplossing: antikraak. Makkelijk opzegbaar, lage kosten (de hypotheek moet tenslotte ook al betaald worden in de tussentijd). Uiteindelijk blijkt de oplevering van hun nieuwbouwhuis 8 (!) maanden vertraging op te lopen, waardoor antikraak helemaal de goede keuze blijkt! Het laatste dilemma is eigenlijk van nature gekoppeld aan een nieuw huis bouwen.

Dilemma 5: Geduld versus daadkracht

Het hele bouwproces ging niet zonder slag of stoot. Tot 10 tellen moest dan ook regelmatig gebeuren. Anne: “Een nieuwbouwhuis koop je van papier. De locatie kun je fysiek bezoeken, maar de rest is allemaal een tekening. Dat maakt het extra spannend. Vooral als de communicatie tussen de partijen stroef loopt. We communiceerden niet rechtstreeks met de aannemer, maar via een communicatieadviseur. Dat vertraagde de boel en de communicatie verliep stroef. De stand van zaken binnen het bouwproces bereikte ons pas laat en dan moesten wij hals over kop beslissingen gaan maken over de indeling. Waar wil je de contactdozen en waterleiding? Hoe moet de bekabeling? Ja, poeh. Weet ik veel? Daar wil je toch wel even goed over nadenken. Maar ondanks dat, zouden Anne en Renaldo het traject zo weer opnieuw aangaan! En zijn ze super blij met het resultaat. Dát kunnen we inderdaad op de foto’s terugzien. Anne sluit af met een laatste tip: “Wij kwamen pas laat in contact met de andere kopers. Jammer, want je zit toch in hetzelfde schuitje en kunt veel van elkaar leren. Ik heb uiteindelijk een Facebookpagina aangemaakt en zo houden we elkaar een beetje op de hoogte en leer je elkaar kennen. Ook kun je gezamenlijk onderhandelen met partijen en is je netwerk als groep groter dan allen. Super leuk”. Een aanrader dus!

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.