‘Even slikken, maar nu helemaal ingeburgerd’

‘Even slikken, maar nu helemaal ingeburgerd’

Geplaatst op 6 augustus 2015
leestijd 3 minuten 

Patricia Tjittes toog van het stad naar het platteland. Deel 2 van haar blog: wat vonden de kinderen er van?

‘Onze dochters waren acht en vijf toen we besloten om te gaan verhuizen. En ja, ze vonden het wel even pittig. Het was vooral moeilijk voor ze om hun vriendjes en vriendinnetjes achter te laten. Soms vond ik het ook even slikken als ik zag dat zij het moeilijk hadden, maar ik ga dit soort keuzes niet baseren op mijn kinderen. Zij weten namelijk niet beter, kennen geen ander leven dan het leven dat we hadden in Hillegom. Dus het zou raar zijn als ze direct enthousiast zouden zijn over zo’n verhuizing. En ik was ervan overtuigd dat ze snel zouden wennen. Dat was ook zo. Ze hadden in no-time hun draai gevonden.’

Voor de middelbare school

‘Dat klinkt misschien hard, maar we hebben wel degelijk rekening gehouden met de kinderen. Zo wilde ik verhuizen ruim voordat ze naar de middelbare school gingen. Dat heeft te maken met mijn eigen jeugd, waarin ik vooral tot mijn tiende heel vaak verhuisd ben in verband met het werk van mijn vader. We hebben zelfs een tijd in Singapore gewoond. Maar vanaf mijn tiende woonden we in dezelfde regio, waardoor ik op dezelfde school kon blijven en vriendschappen op kon bouwen Dat wilde ik ook graag voor mijn kinderen.’

Logeren

‘Inmiddels zijn de kinderen helemaal ingeburgerd hier. Ze hebben nieuwe vriendinnetjes gemaakt op school, op de ponyclub en op volleybal. En het leuke is dat ze ook nog steeds contact hebben met de vriendinnetjes uit Hillegom. Die komen regelmatig logeren, of ze gaan daarheen.’

Vooral niet stimuleren

‘Dat de paarden en pony’s hier bij huis staan, verzachtte de pijn van de verhuizing wel een beetje. Mette en Suze rijden allebei, dat deden ze al voor we hierheen gingen. Maar ze zijn niet overdreven fanatiek – ze vinden het vooral leuk om met de pony’s te tutten als er vriendinnetjes bij zijn. Dit is natuurlijk de ideale omgeving om paard te rijden, dus ik heb het wel gestimuleerd. Dan reed ik weer met een huilende dochter naar de ponyclub, die het stiekem toch wel eng vond. Nu stimuleer ik het totaal niet meer. Ik vind het leuk dat ze mee kunnen op een buitenritje op zondag als dat zo uitkomt, maar ze mogen zelf weten hoe vaak ze dat doen. Want eerlijk is eerlijk: als moeder is het ook helemaal niet zo leuk als je dochters bloedfanatiek zijn. Voordat je het weet, moet je elk weekend in alle vroegte mee op concours!’

Patricia Heuker of Hoek-Tjittes
Partner: Pascal
Kinderen: twee dochters
Is
: eigenaar van B&B Hamerschot Huis
Woont in
: Speuld (Gelderland)

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.