Terug naar thuis: de plussen en minnen van je ouders om de hoek

Terug naar thuis: de plussen en minnen van je ouders om de hoek

Geplaatst op 16 december 2015
leestijd 3 minuten 
Na een avontuur in een andere stad kiezen velen ervoor weer terug te keren naar hun roots.Wonen in de plaats waar zij geboren en opgegroeid zijn heeft zo zijn voordelen; je kent de omgeving en je ouders wonen er ook. Kunnen die mooi oppassen! Maar is dit plaatje alléén maar rooskleurig? We hebben de voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet zodat je een goede beslissing kunt nemen.

+ Oppasouders

Heb je (kleine) kinderen? Dan kunnen je ouders wat makkelijker bijspringen als ze dichtbij wonen. Zo kun je ze ook eens om hulp vragen als je even naar de kapper wilt of het nét niet red om ze zelf uit school te halen. Ook een avondje uit eten met zijn tweeën is veel makkelijker te organiseren zonder dat je er een oppas voor hoeft te regelen én te betalen.

+ Mantelzorg

Kunnen je ouders wel een beetje hulp gebruiken? Dan is het fijn als je er voor ze kunt zijn. Wanneer je dichtbij ze woont, is het nu eenmaal veel makkelijker ze bij allerhande klusjes te helpen dan wanneer je ver weg woont. Dat kan een hele geruststelling zijn, zeker als ze al iets ouder zijn.

Maar er kleven natuurlijk ook een paar nadelen aan dichtbij je ouders wonen. Dit zijn ze:

– Teveel op je nemen

Met ouders die dichtbij wonen bestaat de kans wel dat je téveel zorg en taken op je gaat nemen. Voor je het weet, ga je iedere dag even langs om te kijken of je nog iets kunt doen.

– Privacy

Woon je dichtbij elkaar en zie je elkaar vaak, dan weet je veel van eenieders reilen en zeilen. Met het risico dat je je wel heel erg met elkaars levens gaat bemoeien. Met de opvoeding van de kinderen bijvoorbeeld, of met elkaars levensstijl.

– Geen verrassing meer

Is op bezoek gaan bij opa en oma voor kleinkinderen altijd een spannend uitje wanneer zij verder weg wonen, dat is het niet meer als je dichtbij ze woont. Dan is het gewoonte, en niet meer iets waarmee je ze kunt verrassen.

– Minder diepgang

Wanneer je dichtbij je ouders woont, bezoek je ze waarschijnlijk (vrij) regelmatig en betrekkelijk kort. Woon je verder weg, dan zullen de bezoekjes sporadischer zijn, maar wel uitgebreider. Soms zelfs in combinatie met een overnachting. Zo krijgen de sporadische bezoeken snel meer diepgang en betekenis dan de snelle bezoekjes.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.