Verbouwen of verhuizen? 5 doorslaggevende vragen!

Verbouwen of verhuizen? 5 doorslaggevende vragen!

Geplaatst op 27 oktober 2017
leestijd 3 minuten 

Wordt het verbouwen of verhuizen? Een hels dilemma waarbij alle hulp welkom is. Aha, deze 5 vragen brengen licht aan het einde van de tunnel. Toch?

Er kunnen veel redenen zijn voor deze spannende stap. Is er een baby op komst of gaat er juist een kind het huis uit? Of loopt de miniatuurtreinenverzameling van je wederhelft uit de hand en hebben jullie meer woonruimte nodig? Help, wat doe je?

Verbouwen of verhuizen – that’s the question

Met deze 5 doorslaggevende vragen wordt de keuze tussen verbouwen of verhuizen alweer een stukje makkelijker. Invullen maar!

 1. Waar ben je over 5 jaar?

  Pak je glazen bol erbij en neem een kijkje in de toekomst. Waar ben je over 5 jaar? Heb je   meer woonruimte nodig voor bijvoorbeeld een hobby, een thuiswerkplek of (nog) een bébé? Kijk ook naar je carrièrepad. Hoe ziet dat er dan uit? Wanneer je die toekomstwensen in kaart hebt, kun je concreter plannen maken over een verbouwing of verhuizing.

 2. Verbouw- of toch liever verhuisstress?

  Ook zo verslaafd aan woonprogramma’s? Maar of ze nou verbouwen of verhuizen, er komt altijd een moment waarop ze schuimbekkend voor het pluggenschap staan van de plaatselijke bouwmarkt. Dikke. Vette. Stress

 3. Huisje, boompje, buurtje?

  Is jouw buurt top of flop? Als je het, net als de andere 84% van de Nederlandse bevolking, super hebt in jouw wijk dan is de keuze snel gemaakt om daar te blijven. Handen uit de mouwen dus! Maar je zou natuurlijk ook kunnen uitkijken naar een nieuw droomhuis in dezelfde buurt. Ben je minder honkvast dan ben je misschien gelukkiger op een andere plaats, en zet je veel gemakkelijker een te koop bord in de tuin.

 4. Afscheid nemen bestaat niet?

  Verhuizen betekent meestal verder weg van buren, vrienden, familie en sociale contacten in de wijk. Kijk dus hoe belangrijk die contacten voor je zijn. 

 5. Wat is mijn budget?

  Last but not least: het budget. Verbouwen is een investering in je woning maar is niet gratis. Als je weet wat je kunt besteden weet je ook of je je wensen kunt realiseren. Want tenzij je Bob de Bouwer bent, zul je hulptroepen nodig hebben. Vergeet ook de papieren kant van een verbouwing niet, het kan zijn dat je een vergunning nodig hebt voor die felbegeerde uitbouw. Ook een verhuizing kan pijn doen aan je portemonnee. Denk aan verhuis- en notariskosten, kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Een gesprek met een financieel adviseur kan verhelderend werken.

  ONTDEK WAT EEN FINANCIEEL ADVISEUR KAN BETEKENEN!

  Kortom: Verbouwen of verhuizen, that’s the question. We hopen dat we jou een beetje meer inzicht hebben gegeven bij deze spannende stap. Zeg ja tegen meer ruimte, of dat nu in een nieuw of bestaand huis is. Zo breek je eindelijk je nek niet meer over die miniatuurtreintjes :-).

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.