De voor- en nadelen van een koopwoning

De voor- en nadelen van een koopwoning

Geplaatst op 12 januari 2015
leestijd 4 minuten 

Je kunt niet zomaar op wereldreis en draait zelf op voor het onderhoud van je woning. Toch staat Martijn Bins (30) voor honderd procent achter zijn keuze om direct te kopen. Hij deelt met ons de voor- en nadelen van een koopwoning.

Terwijl zijn studiegenoten op kamers gingen, bleef Martijn thuis wonen. Een hele bewuste keuze zodat hij flink veel kon sparen. Altijd fijn om de beweegredenen van anderen te lezen, dus hier komen die van Martijn!

De pluspunten van een koopwoning:

+ Het is goedkoper dan huren. ‘Het was de bedoeling om alle 161 woningen in het complex te verkopen, maar door de crisis is dat niet gelukt. De niet-verkochte woningen zijn verhuurd, en van deze huurders weet ik dat zij een paar honderd euro meer betalen per maand dan ik.’

+ Je bouwt iets op. ‘Doordat ik elke maand iets aflos, wordt mijn bezit steeds iets groter en mijn schuld iets kleiner. Dat vind ik een prettig idee.’

+ Het kan winst opleveren. ‘De prijzen zijn de afgelopen jaren niet gestegen, maar ik verwacht wel dat dat in de komende jaren gaat gebeuren. De ligging vlakbij het centrum van Utrecht is gunstig, dus ik verwacht dat ik over een jaar of drie kan verkopen met een bescheiden winst.’

Zit jij net als Martijn in team ‘huizenkoper’? En neem deze stap voor het eerst?

CHECK DIT UITGEBREIDE STAPPENPLAN

– Je neemt hoe dan ook een risico. ‘Aan het bezit van huis kleven risico’s. Het risico dat je de woning niet direct kwijtraakt als je ervan af wilt, het risico dat er een restschuld overblijft als je wel verkoopt. En natuurlijk het risico dat je de lasten niet langer kunt dragen. Dat laatste risico is in mijn geval te overzien, want de hypotheek is gebaseerd op mijn starterssalaris. Inmiddels woont mijn vriendin hier ook, maar haar salaris is niet meegenomen in de hypotheekberekeningen. Ik zag bij een aantal vrienden hoeveel problemen het kan opleveren als je samen koopt en toch uit elkaar gaat!’

– Je hebt spaargeld nodig, waardoor je bijvoorbeeld langer thuis moet blijven wonen. ‘Je mag tegenwoordig niet meer lenen dan de koopsom van de woning, dus alleen daarvoor al heb je wat spaargeld nodig. Bovendien is het handig om wat achter de hand te hebben voor de inrichting en het noodzakelijke onderhoud. Ik vond het geen probleem dat ik daardoor wat langer thuis moest blijven wonen, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen daar op zit te wachten. En de situatie moet het ook toelaten. Mijn ouders wonen in IJsselstein en ik studeerde in Utrecht, dus de reistijd was te overzien. En mijn ouders vonden het volgens mij wel gezellig…’

– Je weet nooit precies met welke nieuwe plannen het kabinet komt. ‘Als de hypotheekrenteaftrek verdwijnt, heeft dat flinke gevolgen voor mijn maandlasten. En een flinke verhoging van de gemeentebelastingen vind ik ook niet prettig. Zo zijn er wel meer regels die op korte of langere termijn invloed hebben op de financiële positie van de eigenwoningbezitter. Gelukkig worden hele ingrijpende maatregelen wel gefaseerd ingevoerd.’

– Je ben minder flexibel. ‘Als ik morgen besluit dat ik toch liever ergens anders woon, is dat niet zonder gevolgen. Het kost tijd mijn woning te verkopen en waarschijnlijk ook geld, als ik snel wil handelen.’

– Het onderhoud is allemaal voor jou (en kan tegenvallen). ‘Bij een nieuwbouwwoning zoals ik heb, valt het onderhoud in de eerste jaren mee, maar in de toekomst moet ik wel rekening houden met de nodige onderhoudskosten. Maar ook nieuwbouw kan onverwachte kosten opleveren. Zelf heb ik bij de oplevering iemand van Vereniging Eigen Huis meegenomen. Geen overbodige luxe, want hij kwam met een lijst met dertig verbeterpunten naar buiten. De deurposten waren bijvoorbeeld niet recht, en er was wat mis met de plafonds. Omdat wij het tijdig aangaven, is het gelukkig kosteloos verholpen. Ik hoop dat ik hier nog een paar jaar vooruit kan zonder grote onderhoudskosten!’

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.