Marie bouwt samen met de buren

Marie bouwt samen met de buren

Geplaatst op 1 juni 2016
leestijd 3 minuten 

Een volgende woonstap maak je ook als je een dagje ouder bent. Soms wil je terug naar de stad. Of van een groot huis naar een onderhoudsvrij appartement. Marie bouwde samen met haar buren in hartje Amersfoort.

Hoe wil jij wonen als je straks een dagje ouder bent? Marie (75) neemt een volgende woonstap, maar met een kleine twist. Zij doet samen met andere 50-plussers mee aan een CPO project. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dat houdt in dat je samen met andere toekomstige bewoners opdrachtgever wordt van je bouwproject. Zo heb je het voordeel van collectief inkopen, maar kun je wel eigen woonwensen vervullen.

Waarom samen bouwen met 50-plussers?

Marie en haar man woonden al een tijdje in de binnenstad van Amersfoort, in een prachtig appartement aan de stadswal. “We woonden daar heel mooi, maar wat ik miste was het sociale contact tussen de bewoners. Vooral toen mijn man naar een verpleeghuis moest vanwege zijn gezondheid, was ik vaak alleen.” Een poos daarvoor had ze in de krant gelezen dat een groep ouderen van plan was om appartementen te gaan realiseren in de oude stadsbibliotheek van Amersfoort.  Ze besloot naar een informatieavond te gaan. “Het idee van een groep gelijkgestemden die in het centrum van Amersfoort ging bouwen sprak me ontzettend aan.”

CPO: Samen bouwen met behoud van je zelfstandigheid

Marie vond de historie van de bibliotheek en het bijbehorende karakter erg bijzonder. Daarnaast was vooral de centrale plek van de bibliotheek belangrijk voor haar. “Het centrum is vlakbij en de supermarkt en wasserij liggen om de hoek. Ik woon alleen, dat is af en toe best een beetje eenzaam. Ik vind het daarom fijn als ik wel wat aanspraak heb. Er komt een grote gezamenlijke ruimte. En het zou natuurlijk ook hartstikke leuk zijn om samen dingen te ondernemen, zoals naar het theater of het terras gaan. Geheel vrijblijvend dan wel, en het wonen blijft gewoon privé. Er zijn geen verplichtingen.” Een goede vriendin van haar wordt zelfs haar nieuwe buurvrouw. Zij gaat haar appartement naast dat van Marie bouwen.

Aan de slag met CPO: keuzes maken en knopen doorhakken

“Er komt bij zo’n project best wel wat kijken”, zegt Marie. “Ik was niet gewend om zoveel te moeten regelen, maar ik heb gaandeweg heel veel geleerd. Mijn kinderen hebben me af en toe ook geholpen. Ik had het niet gedacht, maar ik vond het ontzettend leuk om me hiermee bezig te houden. Ik geniet van mijn zelfstandigheid. ” Omdat het een CPO project is, wordt er veel vergaderd en overlegd met de andere bewoners. “Je leert elkaar zo al goed kennen, nog voordat je er woont. Dat voelt heel prettig.” De bouw gaat nu van start. Marie heeft een ruim appartement op de begane grond van het gebouw. De grootte heeft ze in overleg met de buren zelf kunnen bepalen. “Er komt een zijkamer bij, waar vroeger de brandtrap van de bibliotheek was. Ik schilder graag, dus dat wordt straks mijn atelier.”

Blik op de toekomst

Marie is nu nog een vitale vrouw vol levenslust. Maar de kans bestaat dat ze over een tijdje toch wat meer last van kwaaltjes gaat krijgen. Heeft ze daar al over nagedacht? “Ik heb expres niet voor een ligbad gekozen, maar voor een inloopdouche. Omdat ik merk dat in- en uitstappen toch al wat lastiger wordt. Het appartement is verder gelijkvloers en drempelvrij. Ook heb ik goed nagedacht over welke vloer het makkelijkste is voor mij.” Het contact met de buren ziet ze ook als een voordeel voor later. “Je kunt elkaar toch een beetje helpen en bijstaan als het nodig is. Al is het maar om bijvoorbeeld eens een dokter te bellen. Hoe we dat precies gaan invullen gaan we de komende tijd bepalen. We zijn de laatste tijd vooral bezig geweest met de zaken rondom de bouw. Die is net begonnen, dus nu hebben we alle de tijd om daar over na te gaan denken. Dat komt helemaal goed.”

Ben jij nieuwsgierig geworden naar CPO? Of wil je weten hoe je jouw huis toekomstbestendig kunt maken? Lees over meer inspirerende CPO voorbeelden. Of lees over hoe je kosten kunt besparen als je samen gaat bouwen.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.