Een plat dak | De voor- en nadelen!

Een plat dak | De voor- en nadelen!

Geplaatst op 21 april 2017
leestijd 3 minuten 

Een plat dak, dat is toch vragen om lekkages? Of zie je de BBQ al staan en komt de geur van worstjes je al tegemoet? Zit jij in team pro of no-go?

We helpen je bij dit dilemma alvast op weg met een overzichtje van plussen en minnen. Wat kies jij?

Een plat dak – Jeeij!

+ Meer woonruimte
Wie plat dak zegt, zegt vierkante meters. Een kast in een hoek plaatsen? Geen probleem. Onder een plat dak heb je altijd een volwaardige ruimte in tegenstelling tot een punt dak. En het verhoogt ook nog eens de woningwaarde. Win-win!

+ Dakterras of toch een extra verdieping?
En als we het toch over extra ruimte hebben. Droom je van een zonnig dakterras? Of een extra verdieping op je woning? Even knipperen met je ogen en hup het staat er op. Bijbouwen is supermakkelijk als je een plat dak hebt.

+ Zonnepanelen
Haal alles uit je zonnepanelen! Omdat je op een plat dak veel makkelijker de perfecte hellingshoek kan instellen, heb je een optimaal rendement. Vooral als je het ook nog eens combineert met een zonneboiler. En ga je verhuizen? Dan verhuizen ze zo met je mee.

+ Bye, bye sauna
Maar zo’n dak is toch heel moeilijk te isoleren? Dat was vroegâh. Tegenwoordig bestaat er witte dakbekleding die ervoor zorgen dat het zonlicht gereflecteerd wordt. Bye, bye sauna op de bovenste verdieping!

+ Goedkoper
Heb je een huis met een plat dak op het oog? Lucky you! Meestal is een huis met een plat dak goedkoper dan een huis met een puntdak. Dat komt omdat de constructie van een plat dak eenvoudiger is dan dat van een pannendak.

+ Duurzaam wonen
Vergeet emmertjes en dweilen. Platte daken zijn tegenwoordig zo waterdicht dat je nu zelfs regenwater kunt opvangen voor hergebruik. Kies wel een pH-neutrale dakbedekking zodat de zuurtegraad van het regenwater niet verandert.

+ Groendak
Kies je voor een plat dak? Dan heb je meteen de perfecte ‘voedingsbodem’ om een groendak aan te leggen. Levende planten zoals bijvoorbeeld mossen maar ook een combinatie van terrassen, paden en groenzones behoren tot de mogelijkheden. Een groendak beschermt de dakbedekking tegen UV-stralen en houden de ruimtes onder het dak lekker fris tijdens de zomer, of juist warm in de winter. Daarnaast zorgt het ook voor akoestische isolatie, een verbeterde luchtkwaliteit en een lange levensduur van je dak.

Een plat dak – Nee!

 – Minder duurzaam
Een plat dak is minder duurzaam dan een pannendak. Na een jaar of 30 is de dakbedekking aan vervanging toe. Gelukkig komt er steeds meer dakbedekking op de markt die langer mee gaan.

– Hogere onderhoudskosten
Het grootste nadeel? Het moet zeker 1 per jaar onderhouden worden om lekkages te voorkomen. Een pannendak heeft nauwelijks onderhoud nodig, tenzij er tijdens een flinke noordwester pannen zijn gesneuveld.

– Grotere kans op lekkages
We noemden het al: platte daken lekken niet meer zoveel als vroeger. Maar de kans op lekkages is wel groter dan bij een schuin dak. Vooral bij oudere daken. Belangrijk is dat het dak afloopt naar de kant waar de afvoer zit. Eigenlijk is de term plat dak dus niet helemaal waar, het helt zo’n twee tot vijf graden.

– Minder goede waterafvloeiing
Over afvoer gesproken: hellende daken hebben nog steeds een betere waterafvloeiing. Zorg dus voor een goede waterafvoer. Want als er regenwater op het dak blijft liggen, wordt de kans op lekkages groter. Want niemand wordt blij van een regenbui ín huis.

Een plat dak lijkt meer plussen dan minnen te hebben. Maar tegenwoordig is het vooral een kwestie van smaak. Laat je ons weten wat jij kiest?

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.