Tijdelijk huren | alles wat je moet weten

Tijdelijk huren | alles wat je moet weten

Geplaatst op 7 juli 2020
leestijd 3 minuten 

Huis verkocht en niks nieuws? Dan kun je tijdelijk huren. Maar wat zijn de opties van tijdelijk huren, welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn veel opties om tijdelijk een huis te huren. Hieronder de bekendste opties op een rij met de voor- en nadelen.

Tijdelijk huren op basis van leegstandswet

Woningen die te koop staan, gerenoveerd of gesloopt gaan worden kunnen tot die tijd tijdelijk verhuurd worden via de leegstandswet.. De verhuurder kan dit aanvragen bij de gemeente. De woning moet minimaal een half jaar worden gehuurd. De huurder heeft daarna één maand opzegtermijn en de verhuurder drie maanden. Huren via de leegstandswet biedt geen recht op vervangende woonruimte of een verhuiskostenvergoeding. De verhuurder heeft wel onderhoudsplicht. Bij een particuliere te koop staande woning, bepaalt de verhuurder de huurprijs. De huurder heeft geen recht op huurprijsbescherming. Bij woningen die gesloopt of gerenoveerd gaan worden, heb je dat wel.

Bruikleen (antikraak)

Bruikleen is nooit bedoeld voor woningen, maar voor spullen. Sinds het kraakverbod in 2010 zijn er veel antikraakbureaus bijgekomen die bruikleenovereenkomsten bieden. Woningcorporaties maken gebruik van die partijen. Met een bruikleenovereenkomst heb je geen recht op huurbescherming. Word je uit je huis gezet, dan kun je je wel op de rechter beroepen. De overeenkomst kan een paar weken duren of een aantal jaren. Zonder reden kan de overeenkomst vrij kort van de voren worden stopgezet. Meestal tussen de twee en vier weken. De huurder heeft geen recht op een vervangende woning.

Tussenhuur

Tussenhuur betekent dat de verhuurder na afloop van de huurperiode zelf in de woning gaat wonen. Ook een huurhuis kan onderverhuurd worden. Het is een huurovereenkomst voor bepaalde tijd. Huurbescherming is beperkt. In Amsterdam is er een uitzondering op de regel.

Short stay

Een andere optie om voor tijdelijk huren is het zogenaamde short stay. Short stay contracten worden vaak aangeboden aan mensen die met spoed een huis nodig hebben. Het wordt veelal gebruikt bij expats en studenten. Er kan een huurperiode worden afgesproken van minimaal één week tot zes maanden, de regels hiervan kunnen per gemeente verschillen. In de meeste contracten zit geen huurbescherming opgenomen. Maar dat wil niet zeggen dat je als huurder helemaal geen rechten hebt.

Tijdelijk huren in een gemeentelijk slooppand

Als de gemeente panden heeft die gesloopt gaan worden, mogen die voor de sloop nog verhuurd worden. Dit gebeurt echter niet veel meer, omdat gemeentes bijna geen woningen meer verhuren, maar woningcorporaties. Je hebt als huurder geen huurbescherming.

Naar aard van korte duur

‘Naar aard van korte duur’ is een uitzonderingsbepaling op het huurrecht. Deze bepalen is bedoeld voor wisselwoningen als het huis van de huurder wordt gesloopt of gerenoveerd. Of bijvoorbeeld voor vakantiehuisjes.

Huurbescherming

Als huurder ben je wettelijk beschermd tegen te hoge huurprijzen en huuropzegging. Het huurrecht van woonruimte staat in het Burgerlijk Wetboek 7, afdeling 5, artikel 232 tot en met 282. Het betreft een dwingend recht waar niet vanaf geweken mag worden, ook niet als een huurcontract anders vermeld. Met een reguliere huurovereenkomst heb je volledige huurbescherming. Met een tijdelijk huurcontract zijn hier uitzonderingen op en ben je niet altijd volledig beschermd.

Waar vind je een huis? Huurwoningen vind je veelal via woningcorporaties. En vergeet Funda niet. Niet alleen staan daar huurwoningen op, zie je een koopwoning die al langer te koop staat, informeer eens bij de verkoper of hij tijdelijk wil verhuren. Zoek je iets in de buurt? Hang briefjes op in de supermarkt of gooi ze bij koophuizen in de buurt in de brievenbus.

Tips voor je tijdelijke woning

In een tijdelijke woning wil je het liefst niet veel geld uitgeven, maar je wilt er wel prettig verblijven. Zoek een middenweg. Een pot verf hoeft niet veel te kosten en die muur in je eigen kleur, kan goed bijdragen aan je thuis voelen. Huur je gemeubileerd, een leuk kleed over die lelijke bank doet wonderen. Zet overigens wel je eigen kleine spullen meer voor een persoonlijke draai.

Zelf je koophuis tijdelijk verhuren

Heb je dubbele woonlasten omdat je oude huis nog niet is verkocht? Dan kun je jouw huis onder bepaalde voorwaarden tijdelijk verhuren.

LEES ALLES OVER TIJDELIJKE VERHUUR

Bron: Woonbond

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.