Plussen en minnen van meest voorkomende type huizen

Plussen en minnen van meest voorkomende type huizen

Geplaatst op 11 november 2016
leestijd 3 minuten 

Hoera! Tijd voor een (nieuw) huis. We zetten de plussen en minnen van de meest voorkomende type huizen op een rij. Welke past bij jou?

Je wilt een eigen woning kopen of huren. Vanaf dit moment is ‘keuzes maken’ jouw nieuwe motto. Want waar ga je voor? Wordt het een 2-onder-1 kap, een flatje of toch een vrijstaande bungalow? We zetten de plussen en minnen van de meest voorkomende type huizen op een rij.

2-onder-1-kap
Dit zijn twee zelfstandige woningen aan elkaar onder één dak. Ze delen dus een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur en hebben verder geen enkele verbinding met elkaar. Je buren kunnen dus niet binnendoor even een kopje suiker bij je halen.

Voordelen:
+ Ruime woning.
+ Meer privacy dan een rijtjeshuis.
+ Toch een beetje het gevoel van vrijstaand wonen.

Nadelen:
– Directe buren en misschien dus ook geluidsoverlast.

Appartement (flatje)
Een appartement is een woning van één verdieping. Alle ruimtes bevinden zich op hetzelfde niveau. Heb je een appartement met 2 verdiepingen? Dan heet het een maisonnette. Je nieuwe thuis is altijd bereikbaar via een gemeenschappelijke ruimte. Denk aan een hal met een trappenhuis en/of lift.

Voordelen:
+ Voordeliger dan een ‘echt’ huis.
+ Lage energiekosten vanwege het kleine woonoppervlak.
+ Alles is gelijksvloers en de meeste wooncomplexen hebben een lift, ideaal als je een dagje ouder wordt.

Nadelen:
– Beperkte woonruimte.
– Geen tuin (soms zelfs geen balkon).
– Kans op geluidsoverlast.

Bungalow
Klein en betaalbaar wonen, tiny houses zijn een hit. Een bungalow past prima in die categorie. Het is een kleine vrijstaande woning waarvan alle vertrekken op de begane grond zijn. Vaak staan ze in een ‘groene’ omgeving waardoor je een nauw contact met natuur ervaart.

Voordelen:
+ Geen verdiepingen.
+ Ze zijn gemakkelijk uit te breiden. Een extra slaapkamer is zo aangebouwd!
+ Minder stookkosten vanwege het kleine woonoppervlak.

Nadelen:
– Het kleine woonoppervlak.
– Veel van dit soort woningen staan op een recreatiepark. Naast het feit dat je dit als een nadeel kan ervaren, kan het ook nog zo zijn dat je er niet permanent mag wonen.

Rijtjeshuis
Ook wel tussenwoning genoemd. Dit is veruit de meest geliefde (en meest voorkomende) woning in Nederland. Hij staat in een rij met gelijkvormige huizen tegen elkaar aan. Je hebt dus altijd aan beide zijden buren. De meeste rijtjeshuizen zijn eengezinswoningen. Vaak hebben ze een voortuin en een achtertuin.

Voordelen:
+ Redelijk goedkoop op de huizenmarkt
+ Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden
+ Ze hebben een achtertuin en soms ook een kleine voortuin.

Nadelen:
– De achtertuin kan soms aan de kleine kant zijn.
– (Gevoel van) weinig privacy, omdat je aan weerzijden directe buren hebt.
– Geluidsoverlast.

Vrijstaand huis
Als je graag ruimte en rust hebt is een vrijstaande woning echt iets voor jou. Het is een woning die niet is aangebouwd aan andere huizen. Het heeft verdiepingen en wordt vaak omringd door een eigen tuin. Voordeel is dat een vrijstaand huis vaak uniek is: ze zien er allemaal net iets anders uit. Maar er bestaan ook wijken waar alle huizen hetzelfde zijn.

Voordelen:
+ Veel (woon)ruimte.
+ Nauwelijks geluidsoverlast van de buren.

Nadelen:
– Het zijn vaak dure woningen.
– Ze staan in een buitenwijk.

We zeiden het al: keuzes, keuzes, keuzes. Maar in je gedachten heb je vast al een beeld van hoe je nieuwe aanstaande woning eruit moet zien. En een beginner op de woningmarkt zal eerder voor een appartement kiezen en vaak wordt er bij een tweede woonstap toch gekozen voor een ‘echt huis’. Wat je ook kiest, een huis is pas een thuis als je verhuisdozen erin staan. Tot dan: succes met de huizenjacht! Meer inspiratie opdoen? Vlogger Leon ging op huizenjacht met makelaar Jan en ging langs bij drie verschillende type woonhuizen.

Psssst… nog meer hulp nodig bij het kiezen? Lees hoe je een thuis maakt van je huis. En als je dan tóch bezig bent, neem dan ook alvast eens een kijkje op onze pagina over het kopen van je eerste huis. Dan weet je ook meteen hoe je er financieel voor staat!

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.