Wonen in een monument - jeeij of nee?

Wonen in een monument - jeeij of nee?

Geplaatst op 20 januari 2017
leestijd 2 minuten 

Je wilt bijzonder wonen? Kijk dan eens of er een monument te koop is in de omgeving. Wonen in bijvoorbeeld een statig pand in de binnenstad of authentieke boerderij is een droom die veel mensen koesteren. Maar is het wonen in een monument wel hetzelfde als wonen in een ‘gewoon’ huis?

Wij trokken er even een monumentje voor uit en zetten de plussen en minnen voor je op een rij.

Voor we aan het plussen en minnen slaan, is het goed om te weten dat er 6 verschillende soorten monumenten zijn in Nederland: rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, mobiel erfgoed, provinciale monumenten, beschermde stads- of dorpsgezichten en werelderfgoederen (UNESCO).

Het soort monument bepaalt onder andere welke rechten en plichten jij als eigenaar hebt. Maar het bepaalt ook welke financiële mogelijkheden er zijn om onderhoud, restauratie of een verbouwing te financieren. Goed uitzoeken dus!

Wonen in een monument – Jeeij!

+ Het is super bijzonder. Je woont in een pand met een enorme historische waarde en geschiedenis.
+ Er kunnen grote financiële voordelen aan zitten. En dat is heel fijn want laten we eerlijk zijn, monumenten zijn niet goedkoop.

Via het Nationaal restauratiefonds worden speciale hypotheken voor monumenten aangeboden met een lagere rente. Daarnaast kom je misschien in aanmerking voor financiële ondersteuning bij onderhoud en restauratie. Daarvoor heeft de Rijksoverheid de Subsidieregeling instandhouding monumenten. Daarmee kun je gedeeltelijk het onderhoud van een monument financieren. De onderhoudskosten van een rijksmonument zijn helaas per 1 januari 2017 niet meer fiscaal aftrekbaar.

Wonen in een monument – Nee!

– Een monument moet je onderhouden en onderhouden… En hadden we al gezegd dat je het moet onderhouden? Zo houdt het zijn historische en monumentale waarde. Dat vraagt tijd, aandacht en geld. Dat laatste kun je misschien gedeeltelijk opvangen via het Nationaal restauratiefonds.

– Een monument heeft een beschermde status zowel aan de buiten- als binnenkant. Je mag dus niet zomaar John Williams om hulp vragen en wat muurtjes omtikken. Je bent gebonden aan wetten en regels, die kun je terugvinden in de gratis gids ‘Monumentaal wonen’. Ook moet je een omgevingsvergunning aan vragen.

Wonen in een monument is bijzonder en uitdagend, er kunnen financiële en fiscale voordelen aanzitten. Maar tegelijk vraagt het ook heel veel van jou als eigenaar. Meer informatie vind je op het NVM of Monumenten.nl.

Meer lezen over bijzonder wonen?

Wat dacht je van Marieke die een woning uit 1890 verbouwde tot een heerlijk huis. Of Marleen en Christiaan die met hun gezin een oude boerderij in de natuur omtoveren tot droomhuis.

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.