Wonen in een Vinex-wijk. Jeeij of nee?

Wonen in een Vinex-wijk. Jeeij of nee?

Geplaatst op 17 maart 2017
leestijd 4 minuten 

Wonen in een Vinex-wijk: is dat iets voor jou? Wij zetten de plussen en minnen voor je op een rij.

Voor de één staat een Vinex-wijk gelijk aan oersaaie nieuwbouw vol yuppen met jonge kids en twee auto’s voor de deur. En de ander vind het fan-tas-tisch wonen op steenworp afstand van de stad. Wat is het? En ga je voor de jeeij of de nee? Oordeel zelf!

Wat is een Vinex-wijk?

De term Vinex is een afkorting van VI-erde Nota ruimtelijke ordening EX-tra. In dit woningbouwplan uit de jaren 90 stond dat er nieuwe wijken gebouwd moesten worden dicht tegen de stad aan. Tegenwoordig bedoelen we met Vinex-wijk eerder een nieuwbouwwijk. Voorbeelden van bekende Vinex-wijken zijn IJburg (Amsterdam), Ypenburg (Den Haag) en Almere Buiten (Almere).

Wonen in een Vinex-wijk – Jeeij!

+ Ligging

Omdat ze net buiten de stad liggen woon je dichtbij het centrum maar wel met lekker veel rust en groen om je heen. Oftewel je hebt de lusten maar niet de lasten van de stad!

+ Groen

Vinex-wijken zijn lekker groen en ideaal voor gezinnen. Watertjes en parken lopen dwars door alle wijken heen en kinderen kunnen veilig buitenspelen. Door al dat groen en vele speeltuintjes lijken deze nieuwbouwwijken wel vakantiepark. Even bijkletsen met de buren doe je lekker in de buurtsuper.

+ Sssttt…

Zoek je rust? Dan zit je hier goed! In de ochtend gaat de meerderheid van de buurtjes naar het werk toe en rond half zes ben je – net als je buurtjes – weer lekker thuis. Overdag heerst er totale rust. Maar ook ’s nachts: geen krakende trams of brallende studenten. Slaap lekker!

+ Verbinding

Je komt makkelijk met bus, trein of tram in de stad. Reis je liever met de auto? Na een paar rotondes zit je zo op de snelweg. Zelfs fietsen is een optie!

+ Nieuwbouw

Huizen in een Vinex-wijk zijn modern en nieuw. Geluidsoverlast of koukleumen is verleden tijd door bijvoorbeeld goede isolatie. Daarnaast is de buurt netjes aangelegd en goed onderhouden.

Vinex-wijken zijn ook ideaal voor starters. Deze huizen zijn een goede tussenstap naar iets beters en groters. Ook de prijs is dan doorslaggevend bij de aankoop van een Vinex-woning.

+ Parkeren

Betaald parkeren? Wat is dat? De meeste Vinex-wijken doen daar niet aan. Huizen hebben standaard een eigen parkeerplaats en zelfs een tweede auto kun je met gemak kwijt.

 Wonen in een Vinex-wijk – Nee!

 – Het imago

Vinex-wijken hebben een imagoprobleem. Een van de hardnekkige vooroordelen is dat ze bevolkt worden door yuppen met dikke auto’s die minstens 1 keer per jaar op wintersport gaan. Vooral stadsmensen willen er niet dood gevonden worden.

 – Gluren bij de buren of only the lonely

Het kan twee kanten op: omdat de huizen zo dicht op elkaar staan is het makkelijk om contact te maken (of om elkaar goed in te smiezen te houden). Tegelijk zijn er maar heel weinig voorzieningen in de wijk waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. En dat is jammer want een buurtbarbecues is altijd leuk!

– Nieuwbouw

Geen sfeervolle jaren 30 woningen in een Vinex-wijk. Alles is er nieuwbouw. En daar moet je van houden.

– Eentonig

‘Jeetje, in welk huis woonde die vriendin nou? Alle huizen lijken zo op elkaar’. En dat klopt, want veel Vinex-wijken bestaan uit dezelfde huizen in dezelfde bouwstijl. ‘Eentonig en saai’, vinden veel mensen. Maar dat wil niet zeggen dat er in geen enkele Vinex-wijk variatie is. De Helmondse wijk Brandevoort is gebouwd als een zeventiende eeuws Brabants vestingstadje. En zo zijn er meer van dit soort creatieve Vinex-wijken 😉

– Starters

Als de huizen geen variatie bieden dan doen de buren dat wel. Omdat Vinex-wijken heel populair zijn bij starters kan het zijn dat je vaker nieuwe buren hebt dan je lief is.

– Woonwijk

Vinex-wijken zijn ‘woon’wijken. Voor kroegentochten of lekker winkelen moet je toch echt de wijk uit. Gelukkig hoef je daar niet ver voor, je woont immers dicht bij de stad!

Het taboe doorbroken?

Je hoeft je tegenwoordig écht niet meer te schamen als je in een Vinex-wijk wilt wonen. Het is er lekker rustig en groen. En je zoekt zo de gezellige drukte van de stad op. Ideaal voor wie wel de lusten maar niet de lasten van een grote stad wil. Dus ben je niet bang voor nieuwbouw en droom je van een nachtje ongestoorde slaap? Dan is de Vinex-wijk echt iets voor jou!

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.