Wonen in een oude bieb: de droom van Barbara

Wonen in een oude bieb: de droom van Barbara

Geplaatst op 28 juni 2016
leestijd 3 minuten 

Kun je wonen in een oud pand waar voorheen de stadsbibliotheek zat? En dan ook nog zorgen voor toekomstbestendige huizen zodat je lekker kunt blijven wonen, ook als je straks iets ouder bent? En dat woonproject samen met anderen oppakken. Jazéker kan dat, als je de goede mensen maar bij elkaar zet.

Benodigdheden: een groep enthousiaste, toekomstige bewoners, een welwillende gemeente, een architect die het idee ziet zitten en nog tal van adviseurs. Maar vooral heel veel geduld. Dát het kan, bewijst het verhaal van Barbara (67, links op foto) uit Amersfoort, een van de gelukkige bewoners van het toekomstvaste appartementencomplex met maar liefst 23 woningen.

Vitaal oud worden in eigen huis

‘Ik denk al heel lang na over vitaal ouder worden en vind dat ook leuk om te doen. Vanuit mijn werk als socioloog met als specialisatie ‘bouwen en wonen’ heb ik bij woningcorporaties heel veel met ouderen gewerkt en hun woonwensen geïnventariseerd. Daar werd vaak heel negatief over gedaan. De ouderen spraken vooral uit wat ze niet wilden. Dat maakte dat ik dacht: dat ga ik anders doen. Ik richtte de groep POWER op. Dat staat voor ‘Prettig Ouder Worden En Relativeren’. Zodat ik met gelijkgestemden kon nadenken over vitaal ouder worden in je eigen huis. Een van onze doelen was om samen een woonproject te vinden met daarin alle ingrediënten die wij van belang vonden.

Samen bouwen

Als je samen met anderen een huis laat bouwen of een bestaand gebouw verbouwen, (ver)bouw je collectief. Je koopt dan veel samen in, maar verbouwt elk afzonderlijk je woning naar je eigen smaak. Dat noemen ze Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Barbara vervolgt: ‘Allereerst was voor mij de locatie van belang; het moest een plek zijn dicht bij het centrum, met de winkels en het station in de buurt. Het liefst ook nog een kunstzinnige omgeving. Daarnaast wilden we als het even kon gaan wonen in een bestaand gebouw. Er staat zoveel leeg in Nederland, dat is gewoon zonde om geen gebruik te maken van al die panden. Dat moest toch mogelijk zijn?’ vroeg Barbara zich terecht af.

Oude bibliotheek

En jaren later was het eindelijk zover. Er deed zich een kans voor toen ze een architect tegen het lijf liep die plannen had om een oud bibliotheekgebouw om te toveren tot appartementencomplex. In hartje Amersfoort, recht tegenover het Rietveldpaviljoen. Het plan ‘de Zonnehof’ was geboren. Sterker nog, daarna organiseerde een groep mensen die zich betrokken voelden bij het Zonnehofgebied het Burger Initiatief Zonnehof (BIZ!) waarbij de omgeving rond de bibliotheek ook werd aangepakt. De Provincie kwam met geld over de brug en ook de Gemeente was positief. Appartementencomplex ‘Boekhuis’, de nieuwe naam voor de voormalige bibliotheek ’ ligt straks in een mooi park waar geen auto’s mogen komen. En dat in hartje centrum!

‘Toen kwam het leukste gedeelte: nadenken hoe ik en mijn man Pieter samen oud wilden worden in ons huis. Met het oog op de toekomst dus. We wilden in ieder geval een grote eettafel, die straks dé  ontmoetingsplek in onze huiskamer is. Daar hoort een grote, open keuken bij, zodat je lekker met vrienden kunt koken en dineren. Mijn man en ik wilden ook allebei een eigen plekje in huis. En dat gaat gebeuren! Straks hebben we ieder onze eigen werkkamer mét terras.  Hij houdt van zon en krijgt het balkon op het Zuiden. Ik hou meer van een overdekt terras en die kamer krijg ik. Mét televisie en mijn eigen boekenkast. Verder hebben we de badkamer toekomstbestendig gemaakt. Een mooie, royale inloopdouche, breed genoeg om met een rolstoel naar binnen te kunnen, mocht het ooit zover komen. Verder hebben we nergens drempels in huis. Ook hebben we al gekeken naar het benodigde leidingwerk, mocht in de toekomst domotica (uitleggen) nodig zijn. Daar hebben we het met de andere bewoners over gehad: samen zorg inkopen, mocht het nodig zijn. Maar nu is het eerst wachten geblazen en gaat de aannemer aan de slag’, zegt Barbara tenslotte.

In juni is de aannemer van start gegaan en alle bewoners van de Zonnehof hopen zomer 2017 in hun nieuwe huis te trekken.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.