Eerste huis kopen_SR

Voor ‘t allereerst zelf een huis kopen, dat is extra spannend. Vragen genoeg dus. Waar moet ik op letten voordat ik ga kopen? In welke prijsklasse kan ik zoeken? Is dit wel een goed moment? En met wie krijg ik allemaal te maken?

Stappenplan bij het kopen van je eerste huis

Een belangrijke eerste stap bij het kopen van een huis is het bepalen van je woonwensen. Ga je bijvoorbeeld voor bestaande bouw of nieuwbouw, in stad of op het platteland, met tuin of balkon? Onderstaand stappenplan brengt overzichtelijk in kaart welke stappen je allemaal kunt doorlopen bij het kopen van je eerste huis. Wel zo handig!

Hulp nodig bij het berekenen van je maximale hypotheek?

Gebruik onze rekenmodule voor een eerste indicatie hoeveel je maximaal kunt lenen. Let op : in de uitkomst is geen rekening gehouden met je persoonlijke situatie.

Tip

Tip: bereken ook wat je maximaal wilt betalen

Wat je kan lenen en wat je wilt lenen, dat zijn twee verschillende dingen. Met het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud breng je al je inkomsten en uitgaven in kaart. En zie je hoeveel geld je over houdt voor leuke dingen.

Goed voorbereid met je eigen hypotheekdossier

Wanneer je een woning op het oog hebt, is het een logische stap om je (online) voor te bereiden op het eerste hypotheekgesprek met je adviseur. Je kan veel zelf doen. Wij helpen je daarbij graag. Met MijnHypotheekStart maak je een persoonlijk hypotheekdossier om te berekenen hoeveel je kan lenen en welke maandlasten daarbij horen.

De voordelen:

  • Inzicht in de haalbaarheid van je woonwens
  • Zonder verplichting
  • Gratis en veilig
  • Goed voorbereid op pad naar je adviseur

Maak je eigen hypotheekdossier

Tip

Tip: laat je voorlichten over hoe je verstandig een hypotheek kiest

Bereid je altijd goed voor op het adviesgesprek. Denk bijvoorbeeld al na over de rentevorm en hoeveel je maximaal per maand wilt betalen. In de folder Verstandig een hypotheek kiezen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vind je een stappenplan.

Hulp aan starters

Een hypotheek kan voor starters lastig af te sluiten zijn. Obvion biedt starters daarom enkele mogelijkheden. Zo kan het huis dat onbereikbaar leek toch je eerste eigen huis worden. Je kunt je ouders mee laten tekenen. Of een Starters Renteregeling afsluiten in combinatie met de StartGerusthypotheek van Obvion:

Meetekenen ouders

Als je ouders de hypotheekakte meetekenen, zijn zij beiden voor de hele lening aansprakelijk als je de hypotheek niet meer kunt betalen. Jij blijft zelf als eerste verantwoordelijk voor het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten.

StartGerusthypotheek

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil het starters mogelijk maken om een eigen huis te kopen en biedt starters daarom hulp bij een hypotheek. Ze heeft daarom samen met enkele woningcorporaties de Starters Renteregeling ontwikkeld. De betrokken partijen hebben zich verenigd in Social Finance.

Lees meer over hulp aan starters

Meest gebruikte hypotheekvormen

Een hypotheek kun je op verschillende manieren aflossen. Dit noemen wij hypotheekvormen. Welke vorm je kiest, heeft onder meer te maken met jouw persoonlijke situatie en welke belastingregels voor jou van toepassing zijn. En welke keuzes je maakt tussen zekerheid en risico.

Als je voor het eerst een eigen huis koopt, moet je de hele lening in uiterlijk 30 jaar hebben afgelost. Voor het aflossen kun je kiezen uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Dit heeft met verschillende fiscale aspecten te maken:

Annuïteitenhypotheek

  • Maandlasten: rente + aflossing
  • Aflossing: toenemend bedrag gedurende de looptijd
  • Hoe: maandelijkse aflossing

Lees meer over de annuïteitenhypotheek


Lineaire hypotheek

  • Maandlasten: rente + aflossing
  • Aflossing: gelijk bedrag gedurende de looptijd.
  • Hoe: maandelijkse aflossing

Lees meer over de lineaire hypotheek

Waarom Obvion?

Onafhankelijk advies

Een hypotheek sluit je af voor een langere periode. Deze moet je nu en in de toekomst kunnen betalen. Dus ook als je minder wilt gaan werken, of als er kinderen komen. Een financieel adviseur gaat voor je op zoek naar een hypotheek die precies past bij jouw situatie en wensen.

Vind een adviseur

Vind een goede hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Goed om te lezen