Hypotheek op beide namen. Eén van jullie blijft in het huis.

De hypotheek staat op beide namen. Eén van jullie blijft in het huis wonen. Dan kun je een verzoek doen om de vertrekkende partner te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Voorwaarde hiervoor is o.a. dat degene die in het huis blijft voldoende inkomen heeft om de hypotheeklast te kunnen blijven betalen. Wij toetsen dit bij het verzoek tot ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid. Na het ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid van de vertrekkende partner blijft alleen de blijvende partner hoofdelijk aansprakelijk. Het verzoek tot ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid regel je via je onafhankelijke hypotheekadviseur.

Tip

TIP! Op de pagina 'Ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid' zetten we de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Partner uitkopen

Als je uit elkaar gaat, verdeel je de waarde van het huis. De vertrekkende partner krijgt de helft van de waarde van het huis. Minus de helft van de eventuele restschuld van de hypotheek. De blijvende partner zal de vertrekkende partner moeten uitkopen. Hiervoor kun je mogelijk de hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Laat je hierover goed informeren door je adviseur. Hij kan voor je uitzoeken wat er allemaal geregeld moet worden en op welke wijze.

Huis samen met nieuwe partner kopen

Jij of je partner blijft in het huis wonen samen met een nieuwe partner, kan dat? Dat is afhankelijk van jullie (financiële) situatie. Samen met de onafhankelijke adviseur kun je kijken of dit mogelijk is.

Tip

TIP! Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, lees dan de richtlijnen van NHG.