Wat gebeurt er als je op basis van de nieuwe rekenmethode een te hoge vergoeding betaald hebt?

Blijkt dat je meer betaald hebt dan zou moeten op basis van de nieuwe rekenmethode? Dan krijg je het verschil van ons terug. Ook vergoeden wij de wettelijke rente over dit bedrag.

 • Hoe betalen jullie het bedrag aan compensatie terug?
  We storten het bedrag dat je als compensatie krijgt in de loop van 2017 terug op je rekening. We sturen je daarover een bericht .
 • Wat zijn de gevolgen voor je belastingaangifte als je een compensatie krijgt?
  Als je deze vergoeding in jouw aangifte Inkomstenbelasting 2016 hebt afgetrokken, moet je het bedrag dat je van ons als compensatie krijgt, aangeven in jouw aangifte Inkomstenbelasting 2017.

  Heb je jouw vergoeding in 2017 betaald voor een box 1-lening en ontvang je in 2017 de compensatie? Dan mag je in jouw aangifte inkomstenbelasting 2017 alleen de vergoeding in aftrek brengen die je daadwerkelijk hebt betaald. Het bedrag dat je in aftrek mag brengen, staat op jouw saldo opgave van 2017. Deze saldo opgave kun je in 2018 gebruiken voor de aangifte Inkomstenbelasting 2017
 • Kun je het bedrag dat je als compensatie krijgt ook automatisch aflossen op je hypotheek?
  Je kunt het bedrag dat je als compensatie krijgt niet automatisch aflossen op je hypotheek. Nadat je de compensatie van ons hebt ontvangen kun je dit bedrag wel alsnog aflossen op een leningdeel naar keuze. Dat werkt hetzelfde als een reguliere extra aflossing.