Afbeelding-contact

Vragen over je hypotheek?

Je adviseur weet er alles van. Soms kun je bij Obvion terecht.

FAQ Extra terugbetalen

Hieronder vind je een overzicht van vragen en antwoorden over het extra terugbetalen (aflossen) op je lopende hypotheek. Kijk voor alle informatie op de pagina 'extra terugbetalen'.

In de Algemene Voorwaarden van jouw hypotheek staat vermeld hoeveel je elk kalenderjaar extra kunt terugbetalen zonder een vergoeding (boete) te betalen. Wat gemakkelijker is, ga naar MijnObvion want:

 • In MijnObvion zie je de vergoedingsvrije som per leningdeel.
 • Je vult in welk bedrag je wilt terugbetalen en ziet wat de gevolgen voor je maandbedrag en resterende hypotheekschuld kunnen zijn.
 • Je kunt de extra terugbetaling direct overmaken via iDEAL als je niet meer dan je vergoedingsvrije som terugbetaalt. Let op: de standaard betaallimiet van iDEAL is € 50.000.
 • Tip: Wil je op twee of meer leningdelen extra terugbetalen? Om iDEAL te kunnen gebruiken, moet je de terugbetaling dan voor elk leningdeel apart verwerken.

Log in bij MijnObvion

Nog een account? Binnen 1-2 minuten kun je zelf een MijnObvion account aanmaken.

Wat betekent extra terugbetalen voor jouw situatie?

Extra terugbetalen heeft voordelen. Maar kan ook nadelen hebben. Je adviseur kan voor je uitzoeken wat extra terugbetalen voor jouw situatie betekent. Via MijnObvion zie je wie jouw adviseur is. Log in en klik bovenin op ‘Mijn adviseur’. Je hebt dan de contactgegevens van jouw adviseur meteen bij de hand. Of zoek een adviseur in de buurt.

Via MijnObvion kun je zelf zien wat je nieuwe maandbedrag kan worden.

Je vult in welk bedrag je wilt terugbetalen en je ziet wat de gevolgen voor je maandbedrag en resterende hypotheekschuld kunnen zijn.

Je extra terugbetaling kun je zelf online regelen via MijnObvion. Eenvoudig en handig, want:

 • Log in bij MijnObvion en ga naar 'Maandlast verlagen > Extra terugbetalen'. Na het beantwoorden van enkele vragen zie je een overzicht van jouw leninggegevens met daarbij de vergoedingsvrije som.
 • Je vult in welk bedrag je wilt terugbetalen. Vervolgens zie je in een grafiek wat de gevolgen voor je maandbedrag en resterende hypotheekschuld kunnen zijn.
 • Je kunt de extra terugbetaling direct overmaken via iDEAL* als je niet meer dan je vergoedingsvrije som terugbetaalt. Let op: de standaard betaallimiet van iDEAL is € 50.000.

*Soms is betaling via iDEAL niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat je meer dan je vergoedingsvrije som wilt overmaken, omdat je een ABP-Hypotheek hebt of omdat je op een (bank)spaarhypotheek wilt terugbetalen. Dien jouw verzoek dan gewoon via MijnObvion in. Wij nemen het in behandeling.

Tip: Wil je op twee of meer leningdelen extra terugbetalen? Om iDEAL te kunnen gebruiken, moet je de terugbetaling dan voor elk leningdeel apart verwerken.

Log in bij MijnObvion

Nog geen account voor MijnObvion? Je kunt zelf binnen 1 -2 minuten een MijnObvion account aanmaken

Wil je geen account voor MijnObvion? Neem dan contact met ons op. Houd er rekening mee dat de doorlooptijd voor het verwerken van de extra terugbetaling dan langer kan zijn.

Je kunt via MijnObvion jouw verzoek tot extra terugbetaling indienen. Wij nemen het dan in behandeling. Je krijgt van ons dan een brief waarin staat hoe je de extra terugbetaling kunt overmaken, of je een vergoeding (boete) moet betalen en hoe hoog deze dan is.

Goed om te weten

Een extra terugbetaling op de geldlening van je (bank)spaarhypotheek heeft ook gevolgen voor het verzekerd bedrag van de spaarhypotheekverzekering. Of de spaarinleg van de bankspaarrekening. Je adviseur kan voor je uitzoeken wat extra terugbetalen voor jouw situatie betekent. Via MijnObvion zie je wie jouw adviseur is. Log in en klik bovenin op ‘Mijn adviseur’. Je hebt dan de contactgegevens van jouw adviseur meteen bij de hand. Of zoek een adviseur in de buurt.

Log in bij MijnObvion

Nog geen account voor MijnObvion? Je kunt zelf binnen 1 -2 minuten een MijnObvion account maken

We laten je altijd weten wanneer de extra terugbetaling is verwerkt. Je leest hier wat er gebeurt.

Als je de extra terugbetaling via iDEAL hebt gedaan in MijnObvion:

 • Je krijgt een ontvangstbevestiging per post.
 • Dan gaan we je extra terugbetaling verwerken.
 • Je nieuwe maandbedrag verandert nog niet meteen. We passen het maandbedrag aan in de maand nà de maand waarin wij de extra terugbetaling hebben ontvangen en verwerkt. Dus in de maand waarin wij de extra terugbetaling ontvangen, betaal je nog het oude maandbedrag. Betaal je hierdoor te veel rente? Dan trekken wij de te veel betaalde rente af van jouw schuldrest.
 • Nadat we je extra terugbetaling hebben verwerkt, krijg je een brief waarin je nieuwe maandbedrag en de ingangsdatum staan. Deze brief ontvang je via MijnObvion en we sturen je een e-mail zodra de brief klaar staat.

Als je een verzoek voor extra terugbetaling in MijnObvion hebt doorgegeven (omdat iDEAL-betaling niet mogelijk was):

 • Je ontvangt van ons een brief waarin staat hoe je de extra terugbetaling kunt overmaken. Ook staat in deze brief vermeld of je een vergoeding (boete) moet betalen en hoe hoog deze is.
 • Nadat we je extra terugbetaling hebben ontvangen, sturen we je een ontvangstbevestiging per post.
 • Dan gaan we je extra terugbetaling verwerken.
 • Je nieuwe maandbedrag verandert nog niet meteen. We passen het maandbedrag aan in de maand nà de maand waarin wij de extra terugbetaling hebben ontvangen en verwerkt. Dus in de maand waarin wij de extra terugbetaling ontvangen, betaal je nog het oude maandbedrag. Betaal je hierdoor te veel rente? Dan trekken wij de te veel betaalde rente af van jouw schuldrest.
 • Nadat we je extra terugbetaling hebben verwerkt, krijg je een brief waarin je nieuwe maandbedrag en de ingangsdatum staan. Deze brief ontvang je via MijnObvion en we sturen je een e-mail zodra de brief klaar staat.

Op de pagina reactietermijnen kun je zien hoe lang de gemiddelde reactietermijn is.

In de maand waarin wij de extra terugbetaling ontvangen, betaal je nog het ‘oude’ maandbedrag.

We passen het maandbedrag aan in de maand nà de maand waarin wij de extra terugbetaling hebben ontvangen en verwerkt. Betaal je hierdoor te veel rente? Dan trekken wij de te veel betaalde rente af van jouw schuldrest.

Soms is betaling via iDEAL niet mogelijk omdat je:

 • een ABP-Hypotheek hebt.
 • meer dan je vergoedingsvrije som wilt overmaken.
 • op een (bank)spaarhypotheek wilt terugbetalen.
 • op twee of meer leningdelen tegelijk wilt terugbetalen.
 • meer dan de standaard betaallimiet van iDEAL (€ 50.000) wilt terugbetalen. Let op: sommige banken hanteren een lagere betaallimiet dan iDEAL. In MijnObvion krijg je dan de melding ‘Technische fout’. In dat geval moet je zelf met je bank contact opnemen om de betaallimiet aan te passen.

Lukt de iDEAL betaling niet, dan kun je jouw verzoek toch gewoon via MijnObvion indienen. Wij nemen het dan in behandeling. Je ontvangt van ons een brief waarin staat hoe je de extra terugbetaling kunt overmaken. Ook staat in deze brief vermeld of je een vergoeding (boete) moet betalen en hoe hoog deze is. Deze brief ontvang je via MijnObvion en we sturen je een e-mail zodra de brief klaar staat.

In dit overzicht zie je de gemiddelde reactietermijn.

Nee, het is niet mogelijk om een eenmaal overgemaakte extra terugbetaling ongedaan te maken.

Wil je je hypotheek weer verhogen? Neem dan contact op met je adviseur. Hij kan berekenen of dit mogelijk is. Via MijnObvion zie je wie jouw adviseur is. Log in en klik bovenin op ‘Mijn adviseur’. Je hebt dan de contactgegevens van jouw adviseur meteen bij de hand. Of zoek een adviseur in de buurt.

Geen antwoord gevonden? Vraag het je adviseur!

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem dan contact op met jouw adviseur. Waarom niet met Obvion? Extra terugbetalen op je hypotheek kan fiscale en financiële gevolgen hebben, waar je nu misschien niet eens aan denkt. Wat op het eerste gezicht voordelig lijkt, hoeft niet per definitie gunstig voor jou uit te pakken. Jouw adviseur kan alles met je doornemen, het uitleggen en het voor je regelen.

Via MijnObvion zie je wie jouw adviseur is. Log in en klik bovenin op ‘Mijn adviseur’. Je hebt dan de contactgegevens van jouw adviseur meteen bij de hand.

Inloggen MijnObvion

Of zoek een adviseur