Kijk naar wat financieel wél kan, want vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten betekent dat je naar een andere geldverstrekker overstapt. De hypotheekrente staat nu zo laag, daar wil jij ook van profiteren. Door de lagere maandlast houd je geld over om bijvoorbeeld dat mooie bankstel te kopen of eindelijk je droomreis te maken. Bij je huidige geldverstrekker heb je misschien geen mogelijkheden. Daarom zoek je een andere geldverstrekker. Lees waarom overstappen naar Obvion ook voor jou interessant kan zijn.

Hypotheek oversluiten, wat is dat? Bekijk de video

afbeelding-video-oversluiten
afbeelding-video-oversluiten

Wanneer is hypotheek oversluiten voor jou interessant?

Uit de video blijkt dat hypotheek oversluiten best wel complex is. Het hangt van je persoonlijke situatie af of hypotheek oversluiten voor jou interessant is. We geven je op deze pagina meer uitleg.

Goede vraag, waarom zou je kiezen voor Obvion? Bij ons:

 • kun je het bedrag van je huidige lening, eventuele boete én de kosten voor het oversluiten financieren, tot maximaal 110% van de getaxeerde waarde van je huis.
 • kun je boetevrij de hypotheek aflossen bij verkoop van je woning.
 • krijg je hulp als het financieel even tegenzit, bijvoorbeeld als je werkloos wordt. Met hulpmiddelen zoals RenteParkeren of een BudgetPlanner helpen we je weer op weg.

Ontdek al onze pluspunten

Oversluiten kan interessant zijn als je bijvoorbeeld:

 • Lagere maandlasten wilt: omdat de rente op dit moment lager is dan de rente die jij nu betaalt.
 • Meer zekerheid wilt over aflossing van je hypotheek: dat is bijvoorbeeld het geval als je nu een aflossingsvrije hypotheek hebt en besluit over te stappen naar een hypotheekvorm waarbij je wél aflost zoals een annuïteitenhypotheek.

   Of het oversluiten van je hypotheek voor jou verstandig is, hangt af van je persoonlijke situatie. Een aantal belangrijke vragen die je je kunt stellen zijn:

   • Wegen de kosten voor oversluiten die je gaat maken op tegen het voordeel dat je uit het oversluiten haalt? Je sluit namelijk een volledig nieuwe hypotheek af bij een andere geldverstrekker om je oude hypotheek af te lossen. En een nieuwe hypotheek afsluiten brengt kosten met zich mee. Waarschijnlijk betaal je een vergoeding (boete) voor de rente-inkomsten die je huidige geldverstrekker misloopt. Kijk op de pagina 'kosten oversluiten' voor uitgebreide informatie.
   • Wil je je aflossingsvrije hypotheek oversluiten? Vraag dan bij je adviseur na of je het hele bedrag wel opnieuw aflossingsvrij kunt oversluiten. Misschien moet je een deel van je aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek.
   • Wil je je (bank) spaarhypotheek oversluiten? Laat je adviseur de financiële gevolgen uitrekenen. Bij een (bank)spaarhypotheek zijn de hypotheekrente en de spaarrente namelijk gelijk. Een lagere hypotheekrente betekent minder rentelasten betalen. Maar een lagere spaarrente betekent ook dat je minder rente krijgt over het opgebouwde kapitaal. Hierdoor zal je maandelijkse inleg stijgen.
   • Wat is de waarde van je huis? Je kunt een nieuwe hypotheek financieren tot een bepaald percentage van de waarde van je huis. Wat betekent oversluiten voor de hypotheekrenteaftrek? Heb je je huidige hypotheek gesloten voor 1 januari 2013, dan heb je te maken met het overgangsrecht. En hoeveel jaar heb je al hypotheekrenteaftrek gehad? De hypotheekrente is namelijk maximaal 30 jaar aftrekbaar.
   Tip

   Kijk ook eens naar het rekenvoorbeeld hypotheek oversluiten.

   Benieuwd naar onze rentetarieven?

   In onderstaand overzicht vind je de actuele tarieven voor de annuïtaire en lineaire aflosvorm van onze Compact Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

   1,425% 1,900% 1,400% 1,450% 1,640% 1,690% 1,740% 2,140% 2,290% 2,480% 3,400%
   MetElkaar Flexibel 2 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar 10 jaar 12 jaar 15 jaar 20 jaar 30 jaar

   Bekijk al onze rentetarieven

   Benieuwd naar een algemeen rekenvoorbeeld van een hypotheek? Hieronder een fictief voorbeeld van een annuïteitenhypotheek van €200.000 gebaseerd op de Compact Hypotheek. Als zekerheid voor Obvion vestig je een hypotheek op jouw woning. Daarnaast is een opstalverzekering nodig en in sommige gevallen ook een overlijdensrisicoverzekering.

   Totaal kredietbedrag Duur van de kredietovereenkomst Nominale rente NHG Jaarlijks Kosten Percentages (JKP) Termijnbedrag per maand Totaalbedrag
   €200.000 30 jaar/360 maanden 1,88% 2,0% €727 €264.526

   Persoonlijk advies als je de hypotheek wilt oversluiten

   Een goed advies is goud waard. Laat je goed informeren, zodat je zeker weet dat je nieuwe hypotheek echt voordeel voor je heeft. Zoek een adviseur bij jou in de buurt.

   Zoek adviseur

   Handige links