Afbeelding-huis-kopen-pageheader

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Nieuwbouw of bestaande bouw

Let op! Geld lenen kost geld
Let op! Geld lenen kost geld

Als je een huis koopt, heb je de keuze uit bestaande bouw of nieuwbouw. Er zijn grote verschillen tussen deze twee mogelijkheden. We zetten ze hieronder voor je op een rij. Let wel: als je een appartement gaat kopen, moet je met speciale zaken rekening houden.

Bestaande bouw of nieuwbouw: ontdek de verschillen
Bestaande bouw Nieuwbouw
Prijs en kosten Meestal kun je over de prijs onderhandelen. Voor een bestaand huis betaal je ‘kosten koper’. Denk daarbij aan overdrachtsbelasting, makelaarskosten, taxatiekosten, kosten voor het advies bij afsluiten van de hypotheek en de kosten van de transportakte. Bij een nieuwbouw is de prijs niet onderhandelbaar. Je koopt ‘vrij op naam’. Dat betekent dat een aantal kosten die horen bij de aankoop al in de koopsom zitten. Er zijn nog kosten die je daarnaast zelf moet betalen. Denk aan kosten kadastrale uitmeting, BTW en kosten voor het advies bij afsluiten van de hypotheek.
Bezichtiging Een bestaande woning kun je bekijken. Van binnen en van buiten. Een nieuwbouwhuis is nog niet klaar. Je beslist op basis van een (digitale) bouwtekening.
Koopovereenkomst Bij een bestaand huis teken je één koopovereenkomst. De koopovereenkomst van een nieuwbouwhuis bestaat uit twee delen. Eén voor de grond en één voor het huis. Je betaalt deze kosten meestal niet in één keer. Elke keer als een deel van het huis is gebouwd (bijvoorbeeld de verdiepingsvloer) betaal je een gedeelte. Dit kan via een bouwdepot dat aan je hypotheek is gekoppeld.
Oplevering Samen met de verkoper bepaal je wanneer je de sleutel krijgt van je nieuwe huis. Je weet dus precies wanneer je kunt verhuizen. Een nieuwbouwhuis moet meestal nog gebouwd worden. Het duurt daarom een tijd voor je er in kunt. Ook weet je van tevoren niet precies wanneer de oplevering is. Soms is dat later dan gepland. Soms eerder.
Inrichting en woonomgeving Bestaande woningen hebben al een tuin, vloer, keuken en badkamer. Ook de woonomgeving is al ingericht. Je bent de eerste bewoner en kiest zelf de keuken en badkamer uit. De woonomgeving is vaak nog niet klaar, er is bijvoorbeeld nog geen trottoir.
Onderhoud Koop je een ouder huis, dan kun je extra kosten voor onderhoud krijgen. Nieuwbouwhuizen hebben de eerste jaren relatief weinig onderhoud nodig. Alles is nieuw.

Geselecteerd voor jou