Afbeelding-huis-kopen-pageheader

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Verbouwen

Let op! Geld lenen kost geld
Let op! Geld lenen kost geld

Je leven verandert. Zo ook je woonwensen. Je wilt je huis aanpassen of uitbreiden. Kortom: verbouwen it is! Maar als je gaat verbouwen, dan heb je daarvoor geld nodig. Hoe financier jij de verbouwing?

Je verbouwing financieren

Er zijn verschillende mogelijkheden om een verbouwing te financieren, zoals:

Het verhogen van je hypotheek kan een goede keuze zijn om de verbouwing van je huis te betalen. De hypotheekrente kan dan in bepaalde gevallen aftrekbaar zijn van de belasting. Je moet dan wel kunnen aantonen dat het geleende geld gebruikt is voor een verbouwing.

Lees meer over het verhogen van je hypotheek

Voor de verbouwing van je huis kun je ook een persoonlijke lening of een doorlopend krediet gebruiken. De looptijd is dan meestal korter dan bij een hypotheek en de rente hoger dan de hypotheekrente. Hierdoor kunnen de maandelijkse kosten voor dit krediet of lening hoger zijn. Hoeveel je in totaal betaalt, hangt af van het rentepercentage en de gekozen looptijd.

Heb je spaargeld? Dat kan ook een mogelijkheid zijn om de verbouwing mee te betalen. Bijvoorbeeld omdat de spaarrente die je nu ontvangt lager is dan de rente die je betaalt voor een krediet of hypotheek. Of omdat je nu meer spaargeld hebt dan het heffingsvrij vermogen en daardoor belasting moet betalen over een deel van je spaargeld.

Tip

Tip Gebruik niet al je spaargeld voor de verbouwing. Zorg dat je nog iets achter de hand houdt voor het geval je auto of je wasmachine vervangen moet worden.

Bij verbouwen kan het zijn dat je in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het moet dan wel gaan om achterstallig onderhoud, uitbreiding of kwaliteitsverbetering van je huis. Vraag je onafhankelijke adviseur wat onder kwaliteitsverbetering valt.

Op de Woon Hypotheek kun je bouwen!

Wist je dat de Woon Hypotheek een veelvoud aan mogelijkheden biedt, ook als je gaat (ver)bouwen?
Vertel me meer!

Obvion bouwdepot en duurzaamheidsdepot

Als je bij Obvion je hypotheek verhoogt of een tweede hypotheek neemt om je verbouwing te financieren, openen we voor jou een Obvion Bouwdepot. Als je je huis verduurzaamt, zetten wij het bedrag dat je aan energiebesparende maatregelen wilt treffen in het duurzaamheidsdepot. Met het saldo op dit bouwdepot en/of duurzaamheidsdepot betaal je de facturen voor het verbouwen of verduurzamen van je woning.

3 Tips voor als je gaat verbouwen

  1. Kijk ook eens naar mogelijkheden om te verduurzamen (en dit meteen mee te financieren). Neem je energiebesparende maatregelen, dan mag je namelijk extra lenen. Met onze Woon Hypotheek mag je € 10.000 extra lenen bovenop de maximale hypotheek die berekend is op basis van jouw inkomen (geldt niet voor een woning met energielabel A++++).

    Heb je een hoger bedrag nodig voor energiebesparende maatregelen? Dan is het goed om te weten dat je op basis van het energielabel van je woning meestal nog meer extra kunt lenen bovenop het maximale leenbedrag op basis van je inkomen. De totale lening mag niet meer zijn dan 106% van de woningwaarde. Bekijk de voorwaarden
  2. Zonnepanelen, isoleren, warmtepomp of...? Welke duurzame mogelijkheden zijn er voor jouw woning? Wat zijn de kosten en wat kun je aan energiebesparing verwachten? Is er subsidie mogelijk? De homeQgo huisscan geeft je binnen 2 minuten een eerste indicatie.

    Start homeQgo huisscan
  3. Samen met anderen Wil je gezamenlijk met andere zelfbouwers een huis laten bouwen of een bestaand gebouw verbouwen? Het kan met CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap).

Advies over het financieren van je verbouwing

Ga naar een onafhankelijke adviseur om te overleggen hoe je de financiering van je verbouwing het beste kunt regelen. Hij kan met jou alle mogelijkheden voor de financiering bespreken. En kijken wat voor jou de meest gunstige oplossing is.

Zoek adviseur