Afbeelding-hypotheekvormen-obvion

Je huis verkopen?

Dan komt er veel op je af. Mis deze tips niet!

Hypotheekrente doorgeven

Je hypotheek doorgeven betekent dat de koper van je huis het rentetarief van jouw huidige hypotheek bij Obvion onder bepaalde voorwaarden overneemt. Wij noemen dat de Doorgeefregeling. Vooral als je hypotheek een laag rentepercentage heeft, kan dat aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers. Geïnteresseerd? Lees er hier meer over.

Rente van hypotheek doorgeven: hoe werkt dat?

Met de Obvion Doorgeefregeling geef je jouw huidige rente door aan de koper van jouw huis, voor de resterende duur van de rentevaste periode tot maximaal het bedrag van het leningdeel dat is terugbetaald bij verkoop. De nieuwe eigenaar van jouw oude woning sluit een nieuwe hypotheek bij Obvion af.

Bij de nieuwe hypotheek kijken we naar de verhouding tussen de waarde van de woning en het hypotheekbedrag. Hierdoor kan de tariefgroep en dus het rentepercentage wijzigen.

Doorgeefregeling kan voordeel bieden

Heb je je jouw hypotheek niet meer nodig omdat je bijvoorbeeld naar een huurwoning verhuist? En heeft jouw hypotheek bij Obvion een rentepercentage dat lager is dan de rente voor nieuwe hypotheken? Dan kan de doorgeefregeling een verkoopargument zijn. Hierdoor kan de potentiële koper immers profiteren van die lagere rente. Goed om te weten: je kunt ook gebruik maken van de Doorgeefregeling als deze niet in de Algemene Voorwaarden van jouw hypotheek is opgenomen.

Doorgeefregeling hypotheek: de voorwaarden

Voor de Obvion Doorgeefregeling gelden voorwaarden voor verkoper en koper. Dit zijn de belangrijkste:

Fijn dat je jouw huidige rente kunt doorgeven aan de koper. We toetsen wel of de koper van je huis voldoet aan de financieringscriteria die op dat moment gelden voor soortgelijke hypotheken.

Naast de hypotheekrente wordt ook de hypotheeksoort doorgegeven. Dat betekent dat de nieuwe eigenaar niet kan kiezen voor een andere hypotheeksoort. De nieuwe hypotheek, inclusief een eventuele nieuwe lening, blijft dus automatisch dezelfde hypotheeksoort.

Een Obvion Compact Hypotheek blijft dus een Obvion Compact Hypotheek. De nieuwe eigenaar kan dus niet tegelijkertijd de hypotheeksoort omzetten naar een Obvion Woon Hypotheek.

De nieuwe eigenaar kan wel een andere hypotheekvorm kiezen. Stel dat een aflossingsvrije hypotheek wordt doorgegeven. Dan kan hij nu kiezen voor bijvoorbeeld een annuïtaire aflossing. Hierdoor kan het rentepercentage wijzigen.

Heeft de nieuwe eigenaar een hogere hypotheek nodig dan jij had? Als hij voldoet aan onze financieringscriteria, kan hij op basis van de actuele hypotheekrente voor het extra bedrag een aanvullende lening krijgen. Hij kan voor de nieuwe lening kiezen uit al onze rentevaste perioden.

Hypotheek doorgeven? Vraag advies

Wil je gebruik maken van de Obvion Doorgeefregeling? Dat kun je alleen regelen via jouw adviseur. Hij kan je meer vertellen over het doorgeven van de hypotheek.

Vind een goede hypotheekadviseur bij jou in de buurt