Afbeelding-hypotheekvormen-obvion

Je huis verkopen?

Dan komt er veel op je af. Mis deze tips niet!

Hypotheekrente doorgeven

Je hypotheek doorgeven betekent dat de koper van je huis het rentetarief van jouw huidige hypotheek bij Obvion onder bepaalde voorwaarden overneemt. Wat je precies doorgeeft is de rente en de resterende duur van jouw rentevaste periode voor maximaal het resterende bedrag van het leningdeel dat is terugbetaald bij verkoop. Wij noemen dat de Doorgeefregeling. Vooral als je hypotheek een laag rentepercentage heeft, kan dat aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers. Geïnteresseerd? Lees er hier meer over.

Let op! De Doorgeefregeling geldt niet voor de Obvion Woon Hypotheek.

Rente van hypotheek doorgeven: hoe werkt dat?

Met de Obvion Doorgeefregeling geef je jouw huidige rente door aan de koper van jouw huis, voor de resterende duur van de rentevaste periode tot maximaal het bedrag van het leningdeel dat is terugbetaald bij verkoop. De nieuwe eigenaar van jouw oude woning sluit een nieuwe hypotheek bij Obvion af.

Bij de nieuwe hypotheek kijken we naar de verhouding tussen de waarde van de woning en het hypotheekbedrag. Hierdoor kan de tariefgroep en dus het rentepercentage wijzigen. Ook kan het rentepercentage wijzigen als de koper een andere hypotheekvorm kiest.

Doorgeefregeling kan voordeel bieden

Heeft jouw hypotheek bij Obvion een rentepercentage dat lager is dan de rente voor nieuwe hypotheken? Dan kan de doorgeefregeling een verkoopargument zijn. Hierdoor kan de potentiële koper immers profiteren van die lagere rente.

Doorgeefregeling hypotheek: de voorwaarden

Voor de Obvion Doorgeefregeling gelden voorwaarden voor verkoper en koper. Dit zijn de belangrijkste:

Na het aflossen van je oude hypotheek geeft Obvion je drie maanden de tijd om de rentevoorwaarden ‘door te geven’. Dat betekent dat de hypotheekaanvraag van de nieuwe hypotheek binnen drie maanden bij ons binnen moet zijn.

Daarnaast moet de koper van je huis voldoen aan de op dat moment voor soortgelijke geldleningen vastgestelde financieringscriteria.

De nieuwe eigenaar krijgt een voorbeeldofferte. Deze rentetarieven blijven we voor hem hanteren, onder de voorwaarden zoals opgenomen in de voorbeeldofferte.

In de voorbeeldofferte vragen we stukken en informatie op. Na ontvangst beoordelen wij deze informatie en zijn kredietwaardigheid. Na een positieve beoordeling sturen wij hem een bindend aanbod.

Verlengen geldigheidsduur

Het is mogelijk de geldigheidsduur te verlengen. Het hangt af van de hypotheeksoort hoe lang je kunt verlengen: Compact Hypotheek met 9 maanden, Basis Hypotheek met 8 maanden en Obvion Hypotheek met 8 maanden.

We rekenen nu geen verlengingskosten.

Annuleren bindend aanbod

Wij brengen annuleringskosten in rekening als je het bindend aanbod getekend retour hebt gestuurd en vervolgens annuleert of niet afneemt nádat de oorspronkelijke geldigheidsduur voorbij is. De annuleringkosten zijn 1% over de totale hoofdsom. Voor een eventueel overbruggingskrediet of leningdeel met flexibele rente betaal je geen annuleringskosten.

In de volgende situaties hoef je geen annuleringskosten te betalen:
ontbinding koopcontract door de verkopende partij;
- bij overlijden partner;
- bij echtscheiding of ontbinden samenlevingscontract;
- wanneer de hypotheek niet langer verantwoord is als gevolg van inkomensverlies.

We vragen je dan wel om de reden aan te tonen.

Heeft de nieuwe eigenaar een hogere hypotheek nodig dan jij had? Als hij voldoet aan onze financieringscriteria, kan hij op basis van de actuele hypotheekrente voor het extra bedrag een aanvullende lening krijgen. Hij kan voor de nieuwe lening kiezen uit al onze rentevaste perioden.

Naast de hypotheekrente wordt ook de hypotheeksoort doorgegeven. Dat betekent dat de nieuwe eigenaar niet kan kiezen voor een andere hypotheeksoort. De nieuwe hypotheek, inclusief een eventuele nieuwe lening, blijft dus automatisch dezelfde hypotheeksoort.

Een Obvion Basis Hypotheek blijft dus een Obvion Basis Hypotheek. De nieuwe eigenaar kan dus niet tegelijkertijd de hypotheeksoort omzetten naar Compact Hypotheek.

Hypotheek doorgeven? Vraag advies

Je onafhankelijke adviseur kan je meer vertellen over een hypotheek doorgeven en weet alles over de Obvion Doorgeefregeling.

Vind een goede hypotheekadviseur bij jou in de buurt