Een solide hypotheek?

Een solide hypotheek?

Met een scherp tarief, geen fratsen en veel mogelijkheden

Hypotheek doorgeven

Je hypotheek doorgeven betekent dat de koper van je huis het rentetarief van jouw huidige hypotheek bij Obvion onder bepaalde voorwaarden overneemt. Wat je precies doorgeeft is de rente voor maximaal het resterende bedrag van je hypotheek en de resterende duur van jouw rentevaste periode. Wij noemen dat de Doorgeefregeling. Vooral als je hypotheek een laag rentepercentage heeft, kan dat aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers. Geïnteresseerd? Lees er hier meer over.

Let op! De Doorgeefregeling geldt niet voor de Obvion Woon Hypotheek.

Hypotheek doorgeven: hoe werkt dat?

Met de Obvion Doorgeefregeling geef je jouw huidige rente door aan de koper van jouw huis, voor maximaal de restant hoofdsom en tot de einddatum van de lopende rentevaste periode. De nieuwe eigenaar van jouw oude woning sluit een nieuwe hypotheek bij Obvion af.

Bij de nieuwe hypotheek kijken we naar de verhouding tussen de waarde van de woning en het hypotheekbedrag. Hierdoor kan de tariefgroep en dus het rentepercentage wijzigen. Ook kan het rentepercentage wijzigen als de koper een andere hypotheekvorm kiest.

Doorgeefregeling kan voordeel bieden

Heeft jouw hypotheek bij Obvion een rentepercentage dat lager is dan de rente voor nieuwe hypotheken? Dan kan de doorgeefregeling een verkoopargument zijn. Hierdoor kan de potentiële koper immers profiteren van die lagere rente.

Doorgeefregeling hypotheek: de voorwaarden

Voor de Obvion Doorgeefregeling gelden voorwaarden voor verkoper en koper. Dit zijn de belangrijkste:

Na het aflossen van je oude hypotheek geeft Obvion je drie maanden de tijd om de rentevoorwaarden ‘door te geven’. Dat betekent dat de hypotheekaanvraag van de nieuwe hypotheek binnen drie maanden bij ons binnen moet zijn.

Daarnaast moet de koper van je huis voldoen aan de op dat moment voor soortgelijke geldleningen vastgestelde financieringscriteria.

De nieuwe eigenaar krijgt een voorbeeldofferte met ons rente aanbod. Deze rentetarieven blijven we voor hem hanteren, onder de voorwaarden zoals opgenomen in de voorbeeldofferte.

In de voorbeeldofferte vragen we stukken en informatie op. Na ontvangst beoordelen wij deze informatie en zijn kredietwaardigheid. Na een positieve beoordeling sturen wij hem een bindend aanbod.

Verlengen geldigheidsduur
Het is mogelijk de geldigheidsduur te verlengen. Het hangt af van de hypotheeksoort hoe lang je kunt verlengen. In onze uitgebreide vergelijkingstabel staan de mogelijkheden en kosten per hypotheeksoort naast elkaar.

Heeft de nieuwe eigenaar een hogere hypotheek nodig dan jij had? Als hij voldoet aan onze financieringscriteria, kan hij op basis van de actuele hypotheekrente voor het extra bedrag een nieuwe lening krijgen. Dus niet op basis van jouw oude rente. Hij kan voor de nieuwe lening kiezen uit al onze rentevaste perioden.

Naast de hypotheekrente wordt ook de hypotheeksoort doorgegeven. Dat betekent dat de nieuwe eigenaar niet kan kiezen voor een andere hypotheeksoort. De nieuwe hypotheek, inclusief een eventuele nieuwe lening, blijft dus automatisch dezelfde hypotheeksoort.

Een Obvion Basis Hypotheek blijft dus een Obvion Basis Hypotheek. De nieuwe eigenaar kan dus niet tegelijkertijd de hypotheeksoort omzetten naar Compact Hypotheek.

Spaarpolis en de Obvion Doorgeefregeling

Met een spaarpolis bouw je een tegoed op. Met dat tegoed betaal je aan het eind van de looptijd de spaarhypotheek af. Heb je een spaarhypotheek bij Obvion? Dan gelden de volgende zaken bij het doorgeven van je hypotheek:

Neem de lopende spaarpolis mee naar je nieuwe hypotheek

Je kunt de lopende spaarpolis meenemen naar je nieuwe hypotheek als je overstapt naar een hypotheek bij een andere geldverstrekker. Tenminste, als de andere geldverstrekker dit accepteert. Let op: de koppeling tussen de hypotheekrente en de rente op de spaarpolis vervalt dan.

Let op: Je kunt de spaarpolis niet aan de nieuwe koper doorgeven. De rentecondities wel.
Heeft de koper zelf een spaarwaarde uit een eerdere (bank)spaarhypotheek die hij bij Obvion voortzet? Dan kan hij wel kiezen voor het salderen van zijn spaarwaarde.

Beëindigen spaarpolis

Je kunt er ook voor kiezen om de spaarpolis te beëindigen. Het tot dat moment opgebouwde tegoed minus kosten krijg je uitbetaald. Dit kan fiscale gevolgen hebben. Vraag je adviseur wat het beste bij jouw situatie past.

Hypotheek doorgeven? Vraag advies

Je onafhankelijke adviseur kan je meer vertellen over een hypotheek doorgeven en weet alles over de Obvion Doorgeefregeling.

Vind een goede hypotheekadviseur bij jou in de buurt