Zzp-er of ondernemer

Zzp-er of ondernemer

Is een hypotheek ook bij ondernemen of ZZP een goed idee?

ZZP of ondernemer en hypotheek

ZZP en hypotheek: dát is volgens velen een lastige combinatie. Maar is dat ook zo? Obvion denkt graag met jou als zzp-er of ondernemer mee over oplossingen. Want vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Kan ik een hypotheek krijgen?

Ook als ZZP-er of ondernemer kun je bij Obvion in aanmerking komen voor een hypotheek. Een adviseur vraagt de hypotheek voor jou aan. Jij bereidt het adviesgesprek zelf voor. Want als zzp-er of ondernemer is het belangrijk om je eigen situatie goed in beeld te brengen. En dan bedoelen we niet alleen je financiële situatie van de afgelopen én komende tijd, maar ook je woon- en werkwensen. 

Begin voor jezelf met het in kaart brengen van je persoonlijke woon- en werkwensen. Denk hierbij aan woonvragen als ‘Aan welke prijsklasse voor een woning denk ik?’, ‘Welke soort woning past bij mijn situatie?’, ‘Heb ik al een hypotheek?’ en zo ja: ‘Krijg ik te maken met een restschuld?’.

Werkvragen zijn meer in de trant van ‘Wat maakt mij uniek?’, ‘Hoe zit mijn uurprijs tegenover anderen?’, ‘Welke opdrachten zitten nog in de pijplijn?’, ‘Hoe ontwikkelt mijn omzet en welke prognoses kan ik maken?’.

Voordat je op gesprek met de adviseur gaat, is het aan te raden om zoveel mogelijk financiële cijfers te verzamelen van je inkomen als zzp-er of van je onderneming. Deze cijfers gebruiken wij vervolgens om een soort health check van je onderneming te doen waarmee we kijken of je onderneming ‘gezond’ is én blijft.

Tip

TIP! Gebruik voor het verzamelen van je financiële gegevens onze handige checklist.

  Op basis van bovenstaande twee stappen heb je voor jezelf helder of het kopen van een huis past bij jouw persoonlijke situatie.

  Het kan slim zijn om dit op papier te zetten. Zo heb je niet alleen alles netjes bij elkaar voor je gesprek met de adviseur, maar laat dit ook zien dat je goed hebt nagedacht over je toekomst als zzp-er of ondernemer.

  Om je inkomen te bepalen kijken we naar hoe lang je al zzp-er bent. En of je een hypotheek met of zonder NHG gaat afsluiten.

  Hypotheek met NHG

  • Korter dan 1 jaar zzp-er
   Helaas kun je dan geen hypotheek krijgen.
  • 1 tot 3 jaar zzp- er
   Werk je 1 tot 3 jaar als zelfstandige met betrekking tot hetzelfde bedrijf en dezelfde bedrijfsactiviteiten? Dan kun je eerder in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG. De acceptatievoorwaarden voor de bepaling van het inkomen en het arbeidsverleden zijn verruimd door NHG.

   Het Waarborgfonds Eigen Woning (de stichting achter NHG) heeft 3 deskundige partijen geselecteerd die jouw inkomen kunnen berekenen. Dit zijn:
   - Raadhuys Tax Legal Accounting in Den Haag
   - Pentrax advies in Nijmegen
   - Overviewz in Barneveld

   Het kost maximaal € 250 (exclusief BTW) om je toetsinkomen te laten vaststellen. Lees meer op de website van NHG of vraag het aan je hypotheek adviseur.
  • 3 jaar of langer zzp-er
   We kijken naar de nettowinst die je in de voorgaande drie kalenderjaren hebt gehad. We rekenen het gemiddelde van deze drie jaar uit. Is je nettowinst in het laatste kalenderjaar lager dan het gemiddelde? Dan gaan we uit van het lagere bedrag.

  Hypotheek zonder NHG

  • Korter dan 2 jaar zzp-er
   Een hypotheek zonder NHG is helaas niet mogelijk.
  • 2 – 3 jaar zzp-er
   Wanneer je pas twee volledige kalenderjaren als zelfstandige werkt, dan accepteren we voor het lopende jaar een prognose van de nettowinst afgegeven en getekend door een deskundige, bijvoorbeeld je accountant. We berekenen dan eerst het gemiddelde van de nettowinst van de afgelopen 2 kalenderjaren en de prognose van de nettowinst voor dit jaar. Dat gemiddelde vergelijken we met de nettowinst van het laatste kalenderjaar. Het laagste geldt.
  • 3 jaar of langer zzp-er
   We kijken naar de nettowinst, die je in de voorgaande drie kalenderjaren hebt gehad. We rekenen het gemiddelde van deze drie jaar uit. Is je nettowinst in het laatste kalenderjaar lager dan het gemiddelde? Dan gaan we uit van het lagere bedrag.
   Afbeelding-zzp-er

   Ga voor deskundig advies als je een zzp hypotheek wilt aanvragen

   Een hypotheek aanvragen als zzp-er of ondernemer is vaak complex. Zoek daarom een onafhankelijke expert in jouw buurt die je verder helpt.

   Zoek een adviseur

   Wat biedt Obvion bij een hypotheek voor zzp-er?

   Wij hebben ervaring in hypotheken voor zzp-er / ondernemers. Een speciaal team van experts met kennis van het vak én de branche stemmen direct af met je adviseur.

   ZZP hypotheek berekenen?

   Wil je alvast een eerste indicatie van je mogelijkheden? Gebruik dan onze rekentool maximale hypotheek. In stap 1 van de rekentool kun je jouw gegevens invullen (Tip! gebruik de calculator).

   Wist je dat?

   Als startende zzp-er (een jaar zelfstandig) kun je eerder in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG. Ook bij Obvion. Een eigen huis komt zo binnen je bereik. Lees dit artikel

   Voor jou geselecteerd