Zzp-er of ondernemer

Zzp-er of ondernemer

Is een hypotheek ook bij ondernemen of ZZP een goed idee?

ZZP of ondernemer en hypotheek

ZZP en hypotheek: dát is volgens velen een lastige combinatie. Maar is dat ook zo? Obvion denkt graag met jou als zzp-er of ondernemer mee over oplossingen. Want vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Kan ik een hypotheek krijgen?

Ook als ZZP-er of ondernemer kun je bij Obvion in aanmerking komen voor een hypotheek. Een adviseur vraagt de hypotheek voor jou aan. Jij bereidt het adviesgesprek zelf voor. Want als zzp-er of ondernemer is het belangrijk om je eigen situatie goed in beeld te brengen. En dan bedoelen we niet alleen je financiële situatie van de afgelopen én komende tijd, maar ook je woon- en werkwensen. 

Begin voor jezelf met het in kaart brengen van je persoonlijke woon- en werkwensen. Denk hierbij aan woonvragen als ‘Aan welke prijsklasse voor een woning denk ik?’, ‘Welke soort woning past bij mijn situatie?’, ‘Heb ik al een hypotheek?’ en zo ja: ‘Krijg ik te maken met een restschuld?’.

Werkvragen zijn meer in de trant van ‘Wat maakt mij uniek?’, ‘Hoe zit mijn uurprijs tegenover anderen?’, ‘Welke opdrachten zitten nog in de pijplijn?’, ‘Hoe ontwikkelt mijn omzet en welke prognoses kan ik maken?’.

Voordat je op gesprek met de adviseur gaat, is het aan te raden om zoveel mogelijk financiële cijfers te verzamelen van je inkomen als zzp-er of van je onderneming. Deze cijfers gebruiken wij vervolgens om een soort health check van je onderneming te doen waarmee we kijken of je onderneming ‘gezond’ is én blijft.

Tip

TIP! Gebruik voor het verzamelen van je financiële gegevens onze handige checklist.

  Op basis van bovenstaande twee stappen heb je voor jezelf helder of het kopen van een huis past bij jouw persoonlijke situatie.

  Het kan slim zijn om dit op papier te zetten. Zo heb je niet alleen alles netjes bij elkaar voor je gesprek met de adviseur, maar laat dit ook zien dat je goed hebt nagedacht over je toekomst als zzp-er of ondernemer.

  Om je inkomen te bepalen kijken we naar hoe lang je al zzp-er / ondernemer bent. En of je een hypotheek met of zonder NHG gaat afsluiten.

  Hypotheek met NHG

  Als je korter dan 1 jaar zzp-er / ondernemer bent, kun je helaas geen hypotheek met NHG krijgen.

  Ben je tenminste 12 maanden zzp-er / ondernemer maar heb je nog geen 3 IB-aangiftes? Dan kun je eerder in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG. De acceptatievoorwaarden voor de bepaling van het inkomen en het arbeidsverleden zijn verruimd door NHG.

  Voor de inkomensbepaling is voor iedere ZZP-er / ondernemer een onafhankelijk rekenexpert noodzakelijk. Het Waarborgfonds Eigen Woning (de stichting achter NHG) heeft 3 deskundige partijen geselecteerd die jouw toetsinkomen moeten berekenen. Dit zijn:
  - Raadhuys Tax Legal Accounting in Den Haag
  - Pentrax advies in Nijmegen
  - Overviewz in Barneveld
  - Zakelijk Inkomen in Nieuwegein

  De kosten om je toetsinkomen te laten vaststellen bedragen voor ZZP’ers € 225 (exclusief BTW). Voor complexere berekeningen zijn de kosten hoger. Lees meer op de website van NHG of vraag het aan je hypotheek adviseur.

  Goed om te weten
  Sluit je een hypotheek af bij Obvion? Wij betalen dan € 250 als bijdrage in de kosten voor het vaststellen van je toetsinkomen door een van de genoemde deskundige partijen, binnen 1 maand nàdat de hypotheekakte is getekend.

  Hypotheek zonder NHG

  • Korter dan 1 jaar zzp-er/ ondernemer
   Een hypotheek zonder NHG is helaas niet mogelijk.
  • Langer dan 1 jaar maar nog geen 3 jaar zzp-er / ondernemer
   Er zijn dan twee mogelijkheden:
   - Wanneer je in loondienst hebt gewerkt voorafgaand aan het werken als zelfstandig ondernemer, nemen wij die periode mee in de beoordeling. De 36 maanden periode moet dan wel volledig zijn afgedekt;

   - Wanneer er geen sprake is van voorafgaand inkomen uit loondienst moet de periode waarin je als zelfstandig ondernemer werkt minimaal 24 maanden bedragen. Voor het lopende jaar accepteren wij dan een prognose van de nettowinst die wordt afgegeven en getekend door een deskundige, bijvoorbeeld je accountant.
  • 3 jaar of langer zzp-er / ondernemer
   We berekenen op basis van de aangeleverde cijfers de hoogte van het (bestendige) toetsinkomen. Je kunt ervoor kiezen om je inkomen te laten berekenen door een van de 4 deskundige partijen. Dit zijn:
   - Raadhuys Tax Legal Accounting in Den Haag
   - Pentrax advies in Nijmegen
   - Overviewz in Barneveld
   - Zakelijk Inkomen in Nieuwegein

  De kosten om je toetsinkomen te laten vaststellen bedragen voor ZZP’ers € 225 (exclusief BTW). Voor complexere berekeningen zijn de kosten hoger. Lees meer op de website van NHG of vraag het aan je hypotheek adviseur.

  Goed om te weten
  Sluit je een hypotheek af bij Obvion? Wij betalen dan € 250 als bijdrage in de kosten van voor het vaststellen van je toetsinkomen door een van de genoemde deskundige partijen, binnen 1 maand nàdat de hypotheekakte is getekend.

   Afbeelding-zzp-er

   Ga voor deskundig advies als je een zzp hypotheek wilt aanvragen

   Een hypotheek aanvragen als zzp-er of ondernemer is vaak complex. Zoek daarom een onafhankelijke adviseur in jouw buurt die je verder helpt.

   Zoek een adviseur

   Wat biedt Obvion bij een hypotheek voor ondernemers?

   Wij hebben ervaring in hypotheken voor zzp-er / ondernemers. Een speciaal team van experts met kennis van het vak én de branche stemmen direct af met je adviseur.

   Hypotheek berekenen als zzp-er / ondernemer?

   Wil je alvast een eerste indicatie van je mogelijkheden? Gebruik dan onze rekentool maximale hypotheek. In stap 1 van de rekentool kun je jouw gegevens invullen (Tip! gebruik de calculator).

   Wist je dat?

   Als startende zzp-er / ondernemer (een jaar zelfstandig) kun je eerder in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG. Ook bij Obvion. Een eigen huis komt zo binnen je bereik. Lees dit artikel

   Voor jou geselecteerd