Afbeelding-onze-hypotheken

Hypotheek kiezen

Lees je goed in en vraag een onafhankelijk adviseur om hulp

Lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek kies je voor zekerheid en volledige aflossing. In het begin heb je hoge maandlasten maar deze dalen gedurende de looptijd, als de rente gelijk blijft. We leggen je graag uit wat de voor- en nadelen van een lineaire hypotheek zijn.

Wat is een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek dalen je maandelijkse lasten gedurende je rentevaste periode. Het deel dat je maandelijks aan aflossing betaalt blijft gedurende de volledige looptijd gelijk. Het bedrag waarover je rente betaalt, neemt af (omdat je hypotheekschuld door de maandelijkse aflossingen steeds kleiner wordt). Gedurende de rentevaste periode betaal je een steeds lager bedrag aan rente. De hypotheekrente is, onder voorwaarden, fiscaal aftrekbaar.

De lineaire hypotheek uitgelegd. Bekijk de video

Obvion hypotheek vormen: Annuïtair en Lineair
Obvion hypotheek vormen: Annuïtair en Lineair

Snel je maximale hypotheek berekenen

Heb je geen vast dienstverband of ben je zzp'er? Gebruik dan onze uitgebreide rekentool

Alles over de lineaire hypotheek

Wil je weten wat de plus- en minpunten van een lineaire hypotheek zijn? Of ben je nieuwsgierig naar de kosten en voorwaarden? Hieronder zetten we het op een rij.

Waarom zou je kiezen voor een lineaire hypotheek? Lees wat de voor- en nadelen van deze hypotheekvorm zijn.

Voordelen

  • Steeds lagere maandlasten zolang de rente niet wijzigt.
  • Aan het einde van de looptijd heb je de lening volledig terugbetaald omdat je iedere maand een stukje van je hypotheekschuld aflost.
  • De totale lasten zijn over de gehele looptijd lager dan bij bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek.

Nadelen

  • Heb je hypotheekrenteaftrek? Dan daalt die gedurende de looptijd, want je betaalt steeds minder rente. Hierdoor wordt het belastingvoordeel ook steeds kleiner.
  • In vergelijking met andere hypotheekvormen heb je hogere maandlasten aan het begin van de looptijd.

Goed om te weten! Obvion past bij een hypotheek zonder NHG automatisch je hypotheekrente aan als je tijdens de looptijd in een lagere risicoklasse terecht komt. Wel zo handig.

Als je een hypotheek afsluit, krijg je te maken met diverse bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan advieskosten, taxatiekosten, notariskosten en premies voor verzekeringen.

Op de pagina ‘kosten koper' zetten we alles voor je op een rij.

Ook is het belangrijk om je te verdiepen in de voorwaarden van je hypotheek. Kun je bijvoorbeeld boetevrij aflossen als je je huis verkoopt? Of kun je vervroegd aflossen? En zo ja: dien je dan een boete te betalen? Lees het in onze actuele voorwaarden.

Persoonlijk advies voor je lineaire hypotheek

Een onafhankelijke adviseur kan je meer vertellen over een lineaire hypotheek. Zoek een adviseur bij jou in de buurt.

Zoek adviseur