Hypotheekrente

Hypotheekrente

Kies een hypotheekrente die bij jouw situatie past

Stijging woningwaarde

Lagere bruto maandlasten omdat de waarde van je woning is gestegen? Dat kan mogelijk zijn. We leggen het je uit.

Stijging woningwaarde | Lagere maandlasten

Is je woning in waarde gestegen? En heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kan jouw hypotheek door de waardestijging in een lagere tariefgroep terecht komen. Omdat de tariefgroep onder andere afhankelijk is van de verhouding tussen de hypotheekschuld en de marktwaarde van je woning. Door een lagere tariefgroep daalt de rente en gaat je bruto maandlast omlaag.

Hoe kun je de waarde van je woning bewijzen?

 1. De gewijzigde woningwaarde toon je aan via een gevalideerd taxatierapport dat is opgesteld volgens de richtlijnen van het NRVT door een onafhankelijke taxateur. Het taxatierapport mag niet ouder zijn dan 6 maanden vanaf de waardepeildatum. Dit is de datum waarop de taxateur de woning heeft geïnspecteerd.
 2. Onder voorwaarden is een Obvion Calcasa Desktop Taxatie mogelijk wanneer de hypotheekschuld maximaal 90% van de marktwaarde van de woning bedraagt. Voor het bepalen van de hypotheekschuld telt een overbruggingskrediet niet mee.

  Je adviseur kan je meer vertellen over Desktop Taxatie. Of kijk op de website desktoptaxatie.nl

  We accepteren Obvion Calcasa Desktop Taxatie bij onze Woon Hypotheek, Compact Hypotheek, Basis Hypotheek en Obvion Hypotheek. En voor aantonen waarde oude woning bij een overbruggingskrediet. Check de details op de pagina overbruggingskrediet.

Houd hier rekening mee als je zelf een Obvion Calcasa Desktop Taxatie aanvraagt:

 • Selecteer hypotheekverstrekker ‘Obvion’.
 • Gebruik als doel van de taxatie ‘hypotheekrente wijzigen’.
 • Vul de schuldrest van de totale lening in zonder een eventueel opgebouwde (spaar)waarde (kijk hiervoor op de Hypotheekoverzicht pagina in MijnObvion of op de recente saldo-opgave).
 • Het onderpand moet bestaande bouw zijn (minimaal 2 jaar oud) en er is géén sprake van erfpacht of recht van opstal.
 • Het onderpand mag geen woonboerderij / woon-winkelpand zijn.

Afbeelding-rente-tussentijds-aanpassen

Hogere waarde doorgeven? Via MijnObvion!

De hogere waarde van je woning kun je via MijnObvion doorgeven. Eenvoudig en snel. Heb je nog geen account voor MijnObvion? Maak dan binnen 1 - 2 minuten zelf een account aan.

Log in om de woningwaarde door te geven

Let op: Zorg jij ervoor dat we de aanvraag voor het wijzigen van de woningwaarde uiterlijk 5 werkdagen vóór het einde van de maand hebben ontvangen? Dan verwerken we jouw aanvraag in de volgende maand. Wanneer we jouw aanvraag later ontvangen, verwerken we dit pas in de daaropvolgende maand. Je ontvangt bericht van ons zodra jouw aanvraag voor het wijzigen van de woningwaarde is verwerkt.

Fiscale gevolgen

Het wijzigen van de woningwaarde kan (fiscale) gevolgen met zich meebrengen. Hieronder lees je daar meer over. Wil je weten wat de nieuwe woningwaarde betekent voor jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met je adviseur.

 • Wil je tegelijkertijd of binnenkort bijvoorbeeld de hypotheekrente of de hypotheeksoort aanpassen of een extra terugbetaling doen die niet binnen de vergoedingsvrije som past? Dan kan de nieuwe verhouding tussen de hypotheekschuld en de woningwaarde invloed hebben op de hoogte van de eventuele vergoeding die je moet betalen.
 • Daalt de rente door het wijzigen van de woningwaarde? Dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van je hypotheekrenteaftrek. Omdat je minder rente gaat betalen, is het mogelijk dat jouw belastingteruggave lager wordt.
 • Heb je een (bank)spaarhypotheek? Dan is de hypotheekrente gekoppeld aan de spaarrente. Een lagere hypotheekrente betekent dus dat je ook een lagere spaarrente ontvangt over het opgebouwde kapitaal. Hierdoor kan de maandelijkse premie voor de spaarverzekering of de inleg voor de bankspaarrekening stijgen. Deze is niet fiscaal aftrekbaar.