Hypotheekrente

Hypotheekrente

Kies een hypotheekrente die bij jouw situatie past

Tariefopslag voor hypotheek zonder NHG

Bij hypotheken zonder NHG krijg je te maken met een tariefopslag, afhankelijk van de verhouding tussen het bedrag dat je leent en de waarde van je woning. Lees er meer over!

Tariefopslag | hoe en wat?

De tariefgroep waarin jouw hypotheek valt, bepaalt de hoogte van de tariefopslag. Een tariefgroep geeft de verhouding weer tussen je hypotheekschuld en de marktwaarde van je huis. Hoe hoger je hypotheekbedrag is in verhouding tot de marktwaarde, hoe hoger de tariefgroep waarin je valt. Hoe lager je hypotheekbedrag, hoe lager de tariefgroep.

Goed om te weten! Op de rentepagina zie je meteen welk rentetarief bij welke tariefgroep hoort. Dat is het tarief inclusief tariefopslag. In het rentetarief dat in je offerte staat, is de tariefopslag al verwerkt.

Een tariefgroep geeft de verhouding weer tussen je hypotheekschuld en de marktwaarde van je huis. Dit zijn de actuele tariefgroepen die Obvion hanteert:

Tariefgroepen Obvion
Obvion Woon Hypotheek Voor bestaande klanten: Compact, Basis of Obvion Hypotheek
t/m 60% marktwaarde t/m 55% marktwaarde
t/m 70% marktwaarde t/m 70% marktwaarde
t/m 80% marktwaarde t/m 80% marktwaarde
t/m 90% marktwaarde t/m 90% marktwaarde
t/m 106% marktwaarde t/m 101% marktwaarde
Meer dan 106% marktwaarde Meer dan 101% marktwaarde

Bij een Verhuur- en Recreatiehypotheek gaan we uit van de marktwaarde in verhuurde staat.

Hoe hoog is de opslag bij deze tariefgroepen?

Op de rentepagina zie je meteen welk rentetarief bij welke tariefgroep hoort. Dat is het tarief inclusief tariefopslag.

Rente Obvion Woon Hypotheek

Rente Verhuur- en Recreatiehypotheek

Rente Compact, Basis en Obvion Hypotheek

In dit voorbeeld leggen we je uit hoe zelf kunt berekenen in welke tariefgroep je valt.

VOORBEELD
Stel je wilt een bedrag lenen van €275.000 voor een woning met een marktwaarde van €510.000. De verhouding tussen hypotheekschuld en marktwaarde is dan 54% (€275.000/ €510.000 *100%=54%).

Heb je een Obvion Woon Hypotheek dan val je in de tariefgroep t/m 60% marktwaarde. Bij een Compact, Basis of Obvion Hypotheek val je in de tariefgroep t/m 55% marktwaarde.

Dit voorbeeld kun je vertalen naar jouw situatie. Kijk even goed welke tariefgroepen bij jouw hypotheeksoort horen. Mogelijk heeft jouw hypotheek andere tariefgroepen. In MijnObvion zie je per leningdeel welke tariefgroepen bij jouw hypotheek horen en welke rentetarieven er gelden.

Kom je er niet uit en ben je al klant van Obvion? Jouw adviseur kan je verder helpen. Via MijnObvion zie je wie jouw adviseur is. Log in en klik bovenin op ‘Mijn adviseur’. Je hebt dan de contactgegevens van jouw adviseur meteen bij de hand.

Ben je nog geen klant? Vraag dan advies bij je onafhankelijke adviseur.

Bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) staat niemand garant. Hierdoor loopt Obvion een hoger risico dat jij de hypotheek niet volledig kunt terugbetalen bijvoorbeeld vanwege een echtscheiding of werkloosheid. Dit risico wordt groter naarmate de hypotheekschuld hoger is in verhouding tot de waarde van je woning. Daarom werkt Obvion (net als alle andere geldverstrekkers) met een tariefopslag.

Veranderende marktomstandigheden (zoals ontwikkelingen en/of wijzigingen t.a.v. de kapitaalmarkten en/of kapitaalkosten) kunnen Obvion aanleiding geven om de tariefopslagen en tariefgroepen aan te passen. Dat kan bij aanvang van een nieuwe rentevaste periode gaan gelden.

Als je een hypotheek zoekt, dan speur je vaak naar de laagste hypotheekrente van dit moment. Maar kijk ook eens naar de looptijdrente ofwel de gemiddelde rente tijdens de gehele looptijd. Dit kan soms voordeliger voor jou uitpakken. Het overwegen waard!

Meer weten over looptijdrente

Voor het bepalen van de waarde van je woning kijken we sinds 24 april 2017 niet meer naar de executiewaarde, maar naar de marktwaarde. Wat dit betekent voor je lopende hypotheek, vraag je? Er verandert pas iets als een nieuwe rentevaste periode start. Op dat moment kijken we naar je nieuwe tariefopslag zoals hierboven uitgelegd.

Wanneer start een nieuwe rentevaste periode

  • Als je huidige rentevaste periode afloopt en je nog niet aan het einde van de looptijd van je hypotheek zit
  • In het geval je de Obvion Hypotheek of Basis Hypotheek omzet naar een Compact Hypotheek
  • Wanneer je de hypotheekrente afkoopt om zo je rente te verlagen
  • Als je rentemiddeling aanvraagt (alleen mogelijk bij Obvion Hypotheek)

Hoe kun je in een lagere tariefgroep terecht komen?

Je kunt in een lagere tariefgroep terecht komen als je hypotheekschuld daalt of als de waarde van je woning is gestegen.

Als je hypotheekschuld daalt...

... passen wij automatisch je hypotheekrente aan als je in een lagere tariefgroep terecht komt.

Je hypotheekschuld daalt door:

  • de maandelijkse terugbetaling bij een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek
  • extra terugbetaling
  • het gebruiken van opgebouwde spaarwaarde (te regelen via je adviseur)

Als je huis meer waard is...

... moet je zelf de hogere woningwaarde aantonen. Dat kan via een:

  • gevalideerd taxatierapport niet ouder dan 6 maanden
  • Calcasa Desktop Taxatie die onder voorwaarden mogelijk is wanneer de hypotheekschuld maximaal 90% van de marktwaarde van de woning bedraagt

Check hoe je stijging woningwaarde kunt aantonen

Waarom een hypotheek bij Obvion?