Hypotheekrente

Hypotheekrente

Kies een hypotheekrente die bij jouw situatie past

Uitleg hypotheekrente Obvion

Obvion is transparant over haar rentetarieven. Het beleid van Obvion is dat onze klanten een eerlijk rentepercentage voor een goede hypotheek betalen.

Als je een hypotheek afsluit bij Obvion kun je ervoor kiezen de rente voor een periode van een maand vast te zetten. Dit noemen we een Flexibele rente. Je kunt ook kiezen voor een periode van 1 jaar of langer. Dit noemen we een vaste rente.

Hoe is onze hypotheekrente samengesteld?

We leggen je graag uit hoe wij onze tarieven vaststellen. Dat is per rentevorm verschillend.

Het rentetarief voor een hypotheek met een rentevaste periode van bijvoorbeeld 2, 5 of 10 jaar bestaat bij Obvion uit de volgende componenten:

 1. Basistarief Dit is de prijs die wij betalen voor het inkopen van geld om hypotheken te financieren.
 2. Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten Deze opslag dekt de kosten van de risico’s die wij lopen met het financieren van hypotheken.
 3. Doorlopende kosten Hiermee dekken wij een deel van onze bedrijfskosten, zoals huisvestings- en personeelskosten.
 4. Winst Als geldverstrekker kunnen wij deze opslag toevoegen aan ons vermogen. Dit stelt ons in staat ook voor toekomstige klanten hypotheken te financieren. Daarnaast voldoen wij hiermee aan de vermogenseisen van De Nederlandsche Bank.
 5. Individuele tariefopslag Heb je een hypotheek zonder NHG? Dan kan een extra tariefopslag gelden. De hoogte van die tariefopslag is onder andere afhankelijk van de verhouding tussen de hypotheekschuld en de marktwaarde* van je woning (= tariefgroep). Bij een Verhuur- en Recreatiehypotheek gaan we uit van de marktwaarde in verhuurde staat.

  Waarom hanteert Obvion een tariefopslag voor leningen zonder NHG? De tariefopslag gebruikt Obvion voor het afdekken van het risico dat Obvion loopt als je je lening niet kunt terugbetalen.

  *Heb je al een hypotheek bij Obvion en is je rentevaste periode ingegaan voor 24 april 2017? Dan geldt voor dat leningdeel de verhouding tussen de hypotheekschuld en de executiewaarde van je woning.

Het variabele rentetarief is uit dezelfde componenten opgebouwd als het tarief van een hypotheek met een rentevasteperiode. Alleen kan bij een variabel tarief- de naam zegt het al- het tarief maandelijks wijzigen. Wij hanteren hierbij twee variabelen. Welk Dat kun je zien aan het rentetarief dat staat vermeld in de rentebrief die je maandelijks ontvangt.

 • Variant 1: De hoogte van het basistarief kan maandelijks wijzigen. Hierdoor kan het rentepercentage ook maandelijks wijzigen. De hoogte van de opslag van 0,65% (zonder NHG) en 0,55% (met NHG) kan gedurende de looptijd van de geldlening niet wijzigen.
 • Variant 2: De hoogte van deze componenten kan maandelijks wijzigen. Hierdoor kan het rentepercentage ook maandelijks wijzigen.

Lees meer over hypotheek met variabele maandrente

Het rentetarief voor Obvion Flexibele Rente is opgebouwd uit de volgende variabele onderdelen:

 1. BasistariefDit is de prijs die wij betalen voor het inkopen van geld om hypotheken te financieren.
 2. Doorlopende kostenHiermee betalen wij een deel van onze bedrijfskosten, zoals huisvestingskosten en personeelskosten. Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten Deze opslagen zijn voor de risico’s die wij lopen als wij hypotheken verstrekken.
 3. WinstAls geldverstrekker kunnen wij deze opslag toevoegen aan ons vermogen. Hierdoor kunnen we geld uitlenen aan toekomstige klanten. We voldoen hiermee aan de vermogenseisen van De Nederlandsche Bank.
 4. Individuele risico-opslag bij hypotheken zonder NHGHeb je een hypotheek zonder NHG? Dan betaal je misschien een extra tariefopslag. De hoogte van die tariefopslag is onder andere afhankelijk van de verhouding tussen de hypotheekschuld en de marktwaarde van je woning (= tariefgroep).

Er hangt geen vast percentage aan ieder onderdeel. De hoogte van ieder onderdeel kan maandelijks veranderen. Met als gevolg dat het rentepercentage ook maandelijks kan veranderen. Maar dat hoeft niet. Een rentepercentage kan ook één of meerdere maanden gelijk blijven.

Lees meer over een hypotheek met flexibele rente

Het rentetarief voor een Overbruggingskrediet is steeds één maand geldig en bestaat uit de volgende variabele componenten:

 1. BasistariefDit is de prijs die wij betalen voor het inkopen van geld om hypotheken te financieren.
 2. Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkostenDeze opslag dekt de kosten van de risico’s die wij lopen met het financieren van hypotheken.
 3. Doorlopende kostenHiermee dekken wij een deel van onze bedrijfskosten, zoals huisvestings- en personeelskosten.
 4. WinstAls geldverstrekker kunnen wij deze opslag toevoegen aan ons vermogen. Dit stelt ons in staat ook voor toekomstige klanten hypotheken te financieren. Daarnaast voldoen wij hiermee aan de vermogenseisen van De Nederlandsche Bank.

Lees meer over een overbruggingskrediet

Naar onze rentetarieven