Hypotheek wijzigen

Hypotheek wijzigen

Als je wensen wijzigen, wil je dat je hypotheek volgt. Ontdek je opties

Hypotheek loopt af

Nadert je hypotheek de afgesproken einddatum? Lees hieronder dan verder. Loopt je rentevaste periode bijna af? Kijk dan op einde rentevaste periode wat je mogelijkheden zijn. Informatie over vervroegd volledig aflossen vind je op de pagina hypotheek aflossen.

Hypotheek nadert einddatum

Elke hypotheek heeft een looptijd. Deze is meestal 30 jaar maar kan ook korter zijn. Aan het einde van de looptijd heb je de lening volledig, gedeeltelijk of nog helemaal niet afgelost. Dit is onder meer afhankelijk van de hypotheekvorm (aflosvorm) die je hebt:

Een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek heb je aan het einde van de looptijd volledig afgelost, tenzij er sprake is van een betalingsachterstand. Je blijft je gewoon je maandbedrag betalen tot de laatste keer, de einddatum.

Bij een SpaarGerusthypotheek - (bank)spaarhypotheek moet je de volledige lening: aan het einde van de looptijd in één keer terugbetalen. Dit doe je met het opgebouwde spaartegoed.

Je blijft gewoon je maandbedrag betalen tot de laatste keer, de einddatum.

Bij een levenhypotheek moet je aan het einde van de looptijd de resterende hypotheekschuld in één keer terugbetalen. Dit doe je met de uitkering van de levensverzekering of het opgebouwde beleggingstegoed. Deze uitkering of beleggingstegoed kan minder zijn dan het bedrag van je levenhypotheek. Hierdoor kun je met een restschuld blijven zitten.

Wat gebeurt er als de einddatum van je hypotheek nadert?

We sturen je dan sturen één jaar voor de einddatum van je hypotheek een brief. Hierin staat informatie over de einddatum, wat er gaat gebeuren en welke mogelijkheden je hebt. Met ons stappenplan ‘als je hypotheek afloopt’ krijg je al een idee van je opties.

Bij een aflossingsvrije hypotheek moet je aan het einde van de looptijd de resterende hypotheekschuld in één keer terugbetalen. Dit doe je uit eigen middelen.

Wat gebeurt er als de einddatum van je hypotheek nadert?

We sturen we je één jaar voor de einddatum informatie over je mogelijkheden. Met ons stappenplan ‘als je hypotheek afloopt’ krijg je al een idee van je opties.

Hypotheek volledig afgelost

Je hypotheek is helemaal afgelost als je het laatste maandbedrag hebt betaald en er geen restschuld is. Ook een eventuele betalingsachterstand en/of boete moet zijn betaald. In dat geval hoef je verder niets te doen. Je ontvangt van ons een laatste saldo-opgave zodra alle administratieve handelingen zijn verwerkt.

Hypotheek nog niet volledig afgelost

Het kan zijn dat de hypotheek aan het einde van de looptijd nog niet (volledig) is afgelost. We sturen je vooraf een herinnering. Hierin staat welk bedrag je ons moet terugbetalen en hoe je dat kunt doen. Het bedrag dient uiterlijk op de einddatum van de hypotheek betaald te zijn. We informeren ook je adviseur.

Kun je of wil je de restschuld niet aflossen? Ga dan altijd naar je onafhankelijke adviseur voor advies. Hij zoekt dan voor je uit welke mogelijkheden je hebt.

Restschuld hypotheek voorkomen

Obvion stuurt je gedurende de looptijd van je hypotheek jaarlijks een overzicht van je resterende hypotheekschuld. Zo kun je zelf in de gaten houden hoeveel eigen vermogen je nodig hebt om aan het einde in één keer te kunnen aflossen.

Hoe kun je voorkomen dat je aan het einde van de looptijd in de problemen komt? Obvion biedt je een aantal mogelijkheden tijdens de looptijd van je hypotheek:

  • jaarlijks boetevrij extra aflossen: doordat je hypotheekschuld daalt, betaal je automatisch minder rente en dalen je maandlasten
  • je kunt bij ons ook maandelijks extra aflossen
  • je hypotheekvorm wijzigen: kies een aflosvorm waarbij je maandelijks (meer) aflost zodat je hypotheekschuld tijdens de looptijd daalt en de kans op een restschuld kleiner wordt

Vraag persoonlijk advies

Het (extra) aflossen of andere wijzigingen in je hypotheek kunnen fiscale en financiële gevolgen hebben. Wil je weten wat het voor jou betekent? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke adviseur. Hij kan samen met jou de opties bekijken.

Vind een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt