Hypotheek wijzigen

Hypotheek wijzigen

Als je wensen wijzigen, wil je dat je hypotheek volgt. Ontdek je opties

Hypotheek volledig terugbetalen

Wil je je hypotheek volledig vervroegd terugbetalen? Lees dan hieronder verder. Of ga naar informatie over eenmalig extra terugbetalen en maandelijks extra terugbetalen.

Waarom terugbetalen?

Bij Obvion kun je je hypotheek in één keer vervroegd terugbetalen.

  • Als je je huis verkoopt.
  • Of als je genoeg eigen vermogen hebt om de hypotheek volledig terug te betalen. Dankzij een erfenis, geldprijs of uitgekeerde verzekering bijvoorbeeld.

Lagere maandlasten?

Lagere maandlasten en bij Obvion blijven?

Kijk ook eens naar de verschillende mogelijkheden die wij je bieden om de rente te verlagen. Dat kan voordeliger zijn dan je denkt. Omdat je niet naar een notaris hoeft en er meestal geen taxatie nodig is.

Check opties rente verlagen

Wat kost het volledig terugbetalen van je hypotheek?

De kosten voor het volledig vervroegd terugbetalen zijn afhankelijk van de Algemene Voorwaarden die voor jouw hypotheek gelden. In je offerte of bindend aanbod staat vermeld welke versie geldt. Je kunt de voorwaarden ook opvragen bij je adviseur.

In de voorwaarden staat in welke situatie je zonder vergoeding (boetevrij) volledig vervroegd kunt terugbetalen. Enkele voorbeelden uit de actuele Algemene Voorwaarden van de Obvion Woon Hypotheek wanneer dat het geval is:

In de Algemene Voorwaarden van jouw hypotheek staat vermeld hoeveel je elk kalenderjaar extra kunt terugbetalen zonder een vergoeding (boete) te betalen.

Of kijk in MijnObvion, daar staat je vergoedingsvrije terugbetaalbedrag per leningdeel vermeld.

Je kunt bij ons via e-mail opvragen of je misschien een vergoeding moet betalen. Je ontvangt dan een ‘voorlopige terugbetaalnota’. Kijk op de pagina ‘reactietermijnen’ hoe lang het duurt voor je deze ontvangt.

Let op: deze voorlopige terugbetaalnota geeft je alleen een indicatie van de kosten. De kosten zijn namelijk afhankelijk van het actuele rentepercentage voor vergelijkbare hypotheken van Obvion. Je onafhankelijke adviseur kan je hier meer over vertellen.

Hoe kan ik mijn hypotheek volledig terugbetalen?

Ben je er zeker van dat je je hypotheek bij Obvion volledig vervroegd wilt terugbetalen? Houd dan rekening met onderstaande zaken.

Geef minimaal 5 werkdagen van tevoren via e-mail aan Obvion door op welke datum je de hypotheek volledig wilt terugbetalen. Je ontvangt dan een zogenaamde terugbetaalnota. Hieronder lees je wat dat is.

Weet je terugbetaaldatum nog niet? Dan kun je een 'voorlopige terugbetaalnota' opvragen met een indicatie van de eventuele vergoeding die je moet betalen. Zie hierboven bij 'Eerst een indicatie vergoeding aanvragen'.

Let op: als je de hypotheek terugbetaalt omdat je je woning verkoopt of omdat je naar een andere geldverstrekker gaat, dan kan de notaris de terugbetaalnota aanvragen.

Je kunt de opgebouwde waarde van de verpande SpaarGerustrekening, levensverzekering  (spaarverzekering of overige levensverzekering) of beleggingsrekening verrekenen met de openstaande schuld die op de terugbetaalnota van je hypotheek is vermeld.

Voor het verrekenen van de opgebouwde waarde betaal je € 150 administratiekosten. Deze kosten brengen wij in rekening via de terugbetaalnota. Voor het verrekenen van de waarde van een SpaarGerustrekening zijn geen administratiekosten verschuldigd.

Zorg dat we uiterlijk 14 dagen vóór de volledige terugbetaling van je hypotheek van jou of je adviseur hebben ontvangen:

  • het volledig ingevulde formulier Volmacht afkopen opgebouwde waarde én
  • bij een leven- of beleggingshypotheek: een door de verzekeringsmaatschappij afgegeven actueel waarde overzicht van je levensverzekering of beleggingsrekening.
    Let op: We verrekenen 90% van de opgebouwde waarde uit dit actuele waarde overzicht. Dat doen we omdat de opgebouwde waarde niet gegarandeerd is. Tijdens het terugbetaalproces kan de waarde nog verminderen als gevolg van fluctuerende koersen.

Neem contact op met je adviseur voor een persoonlijk advies.

We sturen je een e-mail zodra de terugbetaalnota klaar staat bij de ‘Documenten’ in MijnObvion. Of je ontvangt de terugbetaalnota per post. We versturen de terugbetaalnota een week voor de terugbetaaldatum die je hebt doorgegeven. Als jouw notaris de terugbetaalnota heeft opgevraagd, ontvangt hij deze ook.

Een terugbetaalnota is een overzicht van de resterende hypotheekschuld en het bedrag dat je eventueel aan vergoeding moet betalen omdat je je hypotheek vervroegd terugbetaalt. Ook krijg je van ons een overzicht van hoe wij de vergoeding berekenen. In de terugbetaalnota is de totale schuld inclusief rente vermeld tot en met de opgegeven betalingsdatum. Los je na de opgegeven betalingsdatum af? Dan brengt Obvion rente in rekening over het te laat terugbetaalde bedrag.

Let op: wanneer je je hypotheek volledig vervroegd wilt terugbetalen, moet je altijd een notaris inschakelen om de hypothecaire inschrijving bij het kadaster door te laten halen.

Je ontvangt nog een laatste saldo-opgave die je nodig hebt voor de fiscale gegevens. Obvion stuurt deze saldo-opgave naar het bij ons bekende thuisadres, zodra alle administratieve handelingen zijn verwerkt. Geef daarom meteen een adreswijziging door als je de terugbetaalnota opvraagt.

Let op: je moet altijd een notaris inschakelen om de hypothecaire inschrijving bij het kadaster door te laten halen.

Vraag persoonlijk advies

Extra terugbetalen of volledig vervroegd terugbetalen kan fiscale en financiële gevolgen hebben. Wil je weten wat het voor jou betekent? Maak dan een afspraak met jouw onafhankelijke adviseur en bekijk samen wat de beste optie voor jou is. Log in op MijnObvion dan zie je wie jouw adviseur is én heb je de contactgegevens meteen bij de hand.

Check jouw adviseur via MijnObvion