Welke hypotheekrente past het beste bij jou? Obvion zet het voor je op een rij.

Einde rentevaste periode

Je hebt een hypotheek bij Obvion. Loopt je rentevaste periode bijna af? Wij sturen je dan tenminste drie maanden voor het einde van de rentevaste periode een voorstel voor een nieuwe rentevaste periode. Wat staat er in dat voorstel? Wat betekent het voor jou als de rente wijzigt tijdens die drie maanden? En welke andere mogelijkheden heb je aan het einde van je rentevaste periode? We leggen het je op deze pagina uit.

Je mogelijkheden bij einde rentevaste periode

Het einde van je rentevaste periode is een goed moment om te kijken of je huidige hypotheekvorm nog past bij jouw persoonlijke situatie. Want aan het einde van je rentevaste periode kun je zonder administratiekosten je hypotheekvorm wijzigen. Je adviseur helpt je om deze wijzigingen aan te vragen.

Wist je dat?

Je aan het einde van je rentevaste periode ook kunt switchen van hypotheek product? Dat kan voordelig zijn als je bijvoorbeeld nu een Obvion hypotheek of Obvion Basis hypotheek hebt en die omzet naar de Obvion Compact Hypotheek. Dat is eenvoudig te regelen, zonder notarisbezoek. Lees alles over het omzetten van je hypotheek

Wat staat in het voorstel nieuwe rentevaste periode?

Stel dat jouw rentevaste periode afloopt op 1 december. Dan krijg je drie maanden eerder, rond 1 september, ons voorstel voor een nieuwe rentevaste periode.

Heb je Obvion Rentekeuzevrijheid? Dan mag je in de laatste 12 maanden van jouw rentevaste periode al overstappen op een nieuwe rentevaste periode. Je ontvangt hierover automatisch bericht, één jaar voordat jouw rentevaste periode afloopt.

De uitgangspunten van een voorstel voor een nieuwe rentevaste periode:

 • Heb je nu een rentevaste periode van 10 jaar, dan gaan we in ons voorstel opnieuw uit van 10 jaar.
 • Je kunt ook kiezen voor een andere rentevaste periode. In de bijlage bij ons voorstel staan andere rentevaste perioden met het daarbij behorende rentepercentage vermeld.
 • We gaan uit van de huidige hypotheekvorm. Dus heb je nu bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek, dan gaan we in ons voorstel ook uit van het tarief voor een aflossingsvrije hypotheek.
 • Je hypotheeksoort in ons voorstel wijzigt niet. Heb je nu een Basis Hypotheek, dan gaan we uit van een Basis Hypotheek.
 • We bieden je het actuele rentetarief aan. Dat is het tarief dat geldt voor soortgelijke leningen bij Obvion. Omdat je aan het einde van de rentevaste periode hetzelfde rentetarief krijgt als nieuwe klanten met dezelfde hypotheek.
 • In de voorgestelde rentetarieven zijn de actuele risicoklassen en de daarbij behorende individuele risico-opslagen verwerkt. Deze kunnen afwijken van de risicoklassen en de individuele risico-opslagen die golden bij je huidige rentevaste periode.

Bekijk onze actuele hypotheekrente

Hoe kies je een andere rentevaste periode?

Je kunt zelf een andere rentevaste periode kiezen. Geef je eigen keuze aan ons door via het wijzingsformulier uit ons voorstel, of via een van onderstaande formulieren:

Vastzetten nieuwe rentevaste periode

Overstappen naar flexibele rente

Als je geen andere rentevaste periode wilt, hoef je niets te doen.

Heb je een (bank)spaarhypotheek? Dan zijn de hypotheekrente en de spaarrente aan elkaar gekoppeld. Een lagere hypotheekrente betekent minder rentelasten betalen. Maar een lagere spaarrente betekent dat je minder rente krijgt over het opgebouwde kapitaal. Hierdoor kan je maandelijkse inleg stijgen. Deze inleg is niet fiscaal aftrekbaar. Onder voorwaarden is wel hypotheekrenteaftrek mogelijk. Neem daarom de (fiscale) gevolgen voor je netto maandlasten mee in je afweging.

Wat als de rente wijzigt voordat je nieuwe rentevaste periode start?

De rente kan wijzigen in de drie maanden tussen de ontvangst van ons voorstel en de ingangsdatum van je nieuwe rentevaste periode. Wat betekent dat? Krijg je dan een andere rente? Voor elke hypotheeksoort gelden andere regels. Die leggen we je hieronder uit.

  Je krijgt het rentetarief zoals dat geldt op de datum van ons voorstel voor een nieuwe rentevaste periode.

  Voorbeeld

  Je rentevaste periode loopt af op 1 december. Op 1 september heb je ons voorstel voor een nieuwe rentevaste periode ontvangen met een rente van 3,4%. Op 1 december, de datum dat je nieuwe rentevaste periode ingaat, is de rente 3,3%. Het rentetarief van 3,4% dat in ons voorstel staat, geldt voor je nieuwe rentevaste periode. Ook al daalt of stijgt de rente in de periode van 1 september tot 1 december.

  Rentebepaling van compact hypotheek Obvion

  De percentages zijn fictief gekozen.

  Je krijgt het laagste tarief van 2 meetmomenten:

  • Datum van ons voorstel voor de nieuwe rentevaste periode.
  • De ingangsdatum van de nieuwe rentevaste periode.

  Kies je een andere rentevaste periode? Dan geldt de datum waarop we je keuzeformulier / formulier vastzetten rentevaste periode ontvangen als 3e meetmoment.

  Voorbeeld

  Je rentevaste periode loopt af op 1 december. Op 1 september heb je ons voorstel voor een nieuwe rentevaste periode ontvangen met een rente van 3,4%. De rente wijzigt tussen 1 september en 1 december. Op 1 december, de datum dat je nieuwe rentevaste periode ingaat, is de rente 3,3%. Omdat bij een Basis Hypotheek het laagste tarief van 2 meetmomenten geldt, krijg je deze rente van 3,3% voor je nieuwe rentevaste periode.

  Rentebepaling van basis hypotheek Obvion

  Heb je een andere rentevaste periode gekozen? In dat geval kijken we naar 3 meetmomenten. Stel dat we het formulier met jouw keuze op 5 november hebben ontvangen. De 3 meetmomenten zijn: de rente op 1 september, op 5 november en op 1 december. Het laagste tarief van deze 3 meetmomenten geldt voor jouw nieuwe rentevaste periode.

  Rentebepaling van basis hypotheek Obvion

  De percentages zijn fictief gekozen.

   Bij een Obvion Hypotheek geldt dalrente. Dat betekent dat je voor de nieuwe rentevaste periode de laagste rente krijgt uit de periode tussen twee momenten:

   • Datum van ons voorstel voor de nieuwe rentevaste periode. 
   • De ingangsdatum van de nieuwe rentevaste periode.

    Voorbeeld

    Je rentevaste periode loopt af op 1 december. Op 1 september heb je ons voorstel voor een nieuwe rentevaste periode ontvangen met een rente van 3,4%. Tussen 1 september en 1 december daalt de rente tot 2,9%. Om vervolgens te stijgen tot 3,3% op 1 december. Omdat bij een Obvion Hypotheek dalrente geldt, krijg je de laagste rente uit de periode 1 september – 1 december. In dit geval dus 2,9%.

    Rentebepaling van Obvion

    De percentages zijn fictief gekozen.

    Met Rentekeuzevrijheid meer tijd om nieuwe rentevaste periode te kiezen

    Een Obvion Hypotheek heeft ook de rentefaciliteit Rentekeuzevrijheid. Dit betekent dat je vanaf een jaar voor het aflopen van de rentevaste periode de rente op ieder gewenst moment kunt vastzetten voor een nieuwe rentevaste periode.

    Vraag persoonlijk advies

    Wil je meer weten over je mogelijkheden aan het einde van je rentevaste periode? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt. Hij kan je vertellen wat het beste bij jouw situatie en wensen past. Wij raden je aan dit zeker drie maanden voor het einde van je rentevaste periode te doen, zodat je ruim de tijd hebt de mogelijkheden te bestuderen.

    Zoek adviseur