Welke hypotheekrente past het beste bij jou? Obvion zet het voor je op een rij.

Risico-opslag voor hypotheek zonder NHG

Heb je een hypotheek zonder NHG? Dan kun je te maken krijgen met een risico-opslag (tariefopslag) op het rentetarief. Hoe hoog die opslag is, hangt af van de verhouding tussen het bedrag dat je leent en de waarde van je woning. Lees er meer over!

Wat betekent tariefopslag?

Voor een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie kun je bij alle geldverstrekkers te maken krijgen met een tariefopslag (risico-opslag). Een tariefopslag is een extra opslag bovenop de hypotheekrente. De hoogte van die tariefopslag is onder andere afhankelijk van de verhouding tussen de hypotheekschuld en de marktwaarde van je woning.

Tip

De marktwaarde is het geschatte bedrag waarvoor je woning kan worden verkocht.  De marktwaarde op de datum van de waardebepaling staat in het taxatierapport. Koop je een nieuwbouwwoning dan is de marktwaarde gelijk aan de koopsom of aanneemsom plus bouwrente, renteverlies tijdens de bouw en meerwerk.

Hoe hoger je hypotheekbedrag is in verhouding tot de marktwaarde, hoe meer tariefopslag je betaalt. Hoe lager je hypotheekbedrag, hoe minder tariefopslag. Om de tariefopslag te bepalen, hanteren we verschillende tariefgroepen. De tariefgroep waarin jij valt, bepaalt dus de hoogte van jouw tariefopslag. Kijk hieronder in welke tariefgroep jij valt.

Goed om te weten! Het rentetarief dat in je offerte staat vermeld, is altijd inclusief de voor jou op dat moment geldende tariefopslag.

Dit zijn de tariefgroepen die Obvion op dit moment hanteert:

Tariefgroep (= verhouding hypotheekschuld t.o.v. marktwaarde huis)

  • t/m 55% marktwaarde (je hypotheekbedrag is maximaal 55% van de marktwaarde)
  • t/m 70% marktwaarde (oftewel je hypotheekbedrag is maximaal 70% van de marktwaarde)
  • t/m 80% marktwaarde (je hypotheekbedrag is maximaal 80% van de marktwaarde)
  • t/m 90% marktwaarde (je hypotheekbedrag is maximaal 90% van de marktwaarde)
  • t/m 101% marktwaarde (oftewel je hypotheekbedrag is maximaal 101% van de marktwaarde)
  • meer dan 101% marktwaarde

Voorbeeld

Stel je wilt een bedrag lenen van €290.000 voor een woning met een marktwaarde van €380.000. Je valt dan in de tariefgroep t/m 80% marktwaarde (€290.000/ €380.000 *100%=76%).

Hoe hoog is de opslag bij deze tariefgroepen?

In onze tarieventool op de rentepagina zie je meteen welk rentetarief bij welke tariefgroep hoort. Dat is het tarief inclusief tariefopslag.

Het voorbeeld hierboven kun je vertalen naar jouw situatie. Kom je er niet uit en ben je al klant van Obvion? Bel ons even, dan zoeken wij het voor je na. Ben je nog geen klant? Vraag dan advies bij je onafhankelijke adviseur.

Ja dat kan als je hypotheekschuld daalt en je in een lagere tariefgroep terecht komt. Bijvoorbeeld als je een annuïteitenhypotheek hebt en daardoor elke maand aflost. Of door een extra aflossing. Mocht dit gebeuren, dan passen wij automatisch je hypotheekrente aan.

We passen ook de rente aan als je kunt aantonen dat je woning in waarde is gestegen en je daardoor in een lagere tariefgroep terecht komt.

Bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) loopt Obvion een hoger risico dat jij de hypotheek niet volledig kunt terugbetalen bij verkoop van je huis. Want er staat niemand garant. Dit risico wordt groter naarmate de hypotheekschuld hoger is in verhouding tot de waarde van je woning. Daarom werkt Obvion (net als alle andere geldverstrekkers) met een tariefopslag.

Veranderende marktomstandigheden (zoals ontwikkelingen en/of wijzigingen t.a.v. de kapitaalmarkten en/of kapitaalkosten) kunnen Obvion aanleiding geven om de tariefopslagen aan te passen. Dat kan bij aanvang van een nieuwe rentevaste periode.

Van executiewaarde naar marktwaarde

Vanaf 24 april 2017 hanteren we de marktwaarde voor het bepalen van de waarde van je woning, dus niet meer de executiewaarde.

Wat is het verschil tussen executiewaarde en marktwaarde?

De executiewaarde is de waarde van je woning, vastgesteld door makelaar of taxateur, in het geval je noodgedwongen je huis moet verkopen. Tot nu toe hanteerde Obvion bij taxaties met een waarde peildatum vanaf 1 januari 2013 als executiewaarde 90% van de getaxeerde marktwaarde.

De marktwaarde is het geschatte bedrag waarvoor je woning op de datum van de waardebepaling kan worden verkocht. De marktwaarde staat in het taxatierapport.

Wat betekent dit voor je lopende hypotheek?

Voor je lopende hypotheek bij Obvion verandert er pas iets als een nieuwe rentevaste periode start. Op dat moment baseren we de risico-opslagen op de verhouding tussen de marktwaarde en de schuldrest van je lening. Je start een nieuwe rentevaste periode als je:

  • aan het einde van de rentevaste periode een nieuwe periode kiest
  • de Obvion Hypotheek of Basis Hypotheek omzet naar een Compact Hypotheek
  • hypotheekrente afkoopt om zo je rente te verlagen
  • rentemiddeling aanvraagt (alleen mogelijk bij Obvion Hypotheek, niet bij Basis Hypotheek of Compact Hypotheek)

Van 4 naar 6 tariefgroepen – sneller voordeel als jouw hypotheekschuld daalt

De tariefgroep waarin jij valt, bepaalt de hoogte van jouw tariefopslag. Vanaf 24 april 2017 zijn we van 4 naar 6 tariefgroepen gegaan. Dat betekent dat je sneller naar een lagere tariefgroep zakt als je hypotheekschuld daalt. Je krijgt dan een lagere tariefopslag. En wij passen automatisch je hypotheekrente aan als je in een lagere tariefgroep terecht komt doordat je hypotheekschuld daalt. Een voorbeeld: