pageheader_hypotheekregels

pageheader_hypotheekregels

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt jouw mogelijkheden inzichtelijk.

Hypotheekrenteaftrek – wat is dat?

Over hypotheekrenteaftrek wordt vaak gesproken. Misschien heb je hier eerder nooit veel op gelet. Totdat je een huis gaat kopen, dan wil je er alles over weten. Wat is dit eigenlijk? En nog belangrijker, wanneer kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek? Hieronder geven we antwoord op deze vragen. Wist jij dit al?

  Wat is hypotheekrenteaftrek?

  Als je een hypotheek hebt, betaal je rente en aflossing aan je geldverstrekker. De hypotheekrente die je betaalt, kun je onder voorwaarden aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat noemen we de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting en is je netto maandlast lager.

  Wat zijn de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek?

  Komt iedere huiseigenaar in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek? Dat is niet het geval. Vanaf 2013 zijn de regels voor nieuwe hypotheken aangescherpt. De belangrijkste voorwaarden voor het krijgen van hypotheekrenteaftrek hebben we voor je samengevat.

  Maandelijks aflossen hypotheek verplicht

  Sluit je een nieuwe hypotheek af? Je komt dan alleen nog in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek ook daadwerkelijk binnen 30 jaar maandelijks aflost. Dit kan met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Door de maandelijkse aflossing heb je na 30 jaar geen hypotheekschuld meer.

  Wat zijn annuïtaire en lineaire hypotheekvormen? Bekijk de video

  Obvion hypotheek vormen: Annuïtair en Lineair
  Obvion hypotheek vormen: Annuïtair en Lineair
  Tip

  Let op! Koop je voor de allereerste keer een huis en wil je een aflossingsvrije hypotheek? Dan kom je dus niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek, omdat je niks aflost. Maar had je al vóór 1 januari 2013 een koophuis met een aflossingsvrije hypotheek? Dan mag je de rente wel blijven aftrekken, dat is geregeld in het overgangsrecht.

  Hypotheekrenteaftrek alleen bij kopen en verbouwen huis

  Je komt alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je een hypotheek afsluit voor:

  • het kopen van een eigen huis. Dit huis moet ook je hoofdverblijf zijn.
  • de verbouwing of onderhoud van je huis.
  • de afkoop van rechten op erfpacht, opstal of beklemming.
  • eenmalige financieringskosten zoals bijvoorbeeld bemiddelingskosten voor het afsluiten van de hypotheek, notariskosten voor de hypotheekakte of kosten voor het aanvragen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

  Gebruik je een deel van je hypotheek om bijvoorbeeld meubels voor je nieuwe huis te kopen? Dan mag je de rente voor dat deel van je hypotheek niet aftrekken.

  Overgangsrecht bestaande hypotheken

  Had je vóór 1 januari 2013 al een eigenwoningschuld (dat is het deel van je hypotheek waarover je rente mag aftrekken)? En ga je nu verhuizen naar een nieuwe koopwoning? Dan kan dat gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek omdat de hypotheekregels sinds 2013 zijn veranderd. Lees meer over het overgangsrecht.

  Hypotheekrente is maximaal 30 jaar aftrekbaar

  Kun je blijven profiteren van hypotheekrenteaftrek? Nee, de hypotheekrente is maximaal 30 jaar aftrekbaar. De looptijd van een hypotheek is meestal ook 30 jaar. De ‘teller’ gaat lopen vanaf de eerste keer dat je hypotheekrenteaftrek krijgt. Dus stel je koopt een volgend huis, dan loopt de teller gewoon door. Voor hypotheken die zijn afgesloten vóór 1 januari 2001 geldt dat de termijn van 30 jaar is ingegaan op 1 januari 2001.

  Voorbeeld

  Wanneer je nieuwe koophuis duurder is dan je eerste huis, dan mag je de rente over het hogere hypotheekbedrag opnieuw 30 jaar aftrekken.

  Stel: Voor je huidige woning heb je 2 jaar geleden een hypotheek van € 200.000 afgesloten. Maar je gaat verhuizen naar een huis waarvoor je een hypotheek van € 300.000 nodig hebt. Dan mag je de rente over € 200.000 nog 28 jaar aftrekken en de rente over de overige € 100.000 nog 30 jaar.

  Hypotheekrenteaftrek aanvragen

  Dit kun je regelen bij de Belastingdienst. Het kan bij je jaarlijkse belastingaangifte, waarbij je aangeeft hoeveel hypotheekrente je hebt betaald. Je krijgt het dan een keer per jaar terug. Maar je kunt er ook voor kiezen om maandelijks een voorschot te ontvangen van de Belastingdienst. Dit kun via een voorlopige teruggave aanvragen. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

  Maximale hypotheekrente aftrek jaarlijks verlaagd

  Zit je in de hoogste belastingschijf met je inkomen? Dan geldt voor de hypotheekrenteaftrek een lager tarief dan het normale tarief in deze belastingschijf. In 2018 is het maximale tarief waartegen de rente aftrekbaar is 49,5%. Dat was 50% in 2017. Je maximale hypotheekrenteaftrek gaat elk jaar met een half procent omlaag en vanaf 2020 met 3% per jaar.

  Kijk ook eens op deze pagina's