Afbeelding-financien-en-hypotheek

Wijzigt je situatie?

Kijk naar wat financieel wél kan, vaak is meer mogelijk dan je denkt.

Obvion Tijdelijke Verhuur

Heb je dubbele woonlasten omdat je oude huis nog niet is verkocht? En heb je een hypotheek bij Obvion? Dan kan Obvion TijdelijkeVerhuur een oplossing zijn. Wij vinden namelijk dat je elkaar moet helpen. Ook als het even tegen zit.

Wat is Obvion TijdelijkeVerhuur?

Als je oude huis nog niet is verkocht, kun je met Obvion TijdelijkeVerhuur tijdelijk je leeg en te koop staande woning verhuren met een vergunning van je gemeente. Deze vergunning heb je nodig om je woning volgens de Leegstandswet te mogen verhuren. Als je voldoet en blijft voldoen aan de voorwaarden van de Leegstandwet, is er (in tegenstelling tot bij gewone verhuur) geen huurbescherming voor de huurder van je huis. Dit betekent dat je het huurcontract kunt opzeggen als je huis is verkocht. En de huurder moet uiterlijk bij het einde van de overeenkomst uit je woning.

Voorwaarden

Obvion TijdelijkeVerhuur is een hulpmiddel speciaal voor klanten van Obvion. Je kunt in aanmerking komen als er onder meer sprake is van dubbele woonlasten en een reële vraagprijs. Wanneer je Obvion TijdelijkeVerhuur onder de Leegstandwet aanvraagt, moet je huis minimaal vier maanden in actieve verkoop staan bij een gecertificeerd makelaar.

Let op: de minimale huurtermijn is zes maanden. Daarnaast moet je rekening houden met de opzegtermijn in de huurovereenkomst.

Afbeelding-zzp-er

Hoe vraag je Obvion TijdelijkeVerhuur aan?


Neem altijd eerst contact op met Obvion via bijzonderbeheer.db@obvion.nl.

Je krijgt dan meer informatie.

Voordelen en risico's bij tijdelijke verhuur

Een huis tijdelijk verhuren onder de Leegstandwet kan een aantal voordelen hebben. Het brengt ook risico’s met zich mee. Let goed op deze risico’s zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Voordelen

 • Je krijgt (een deel van) je dubbele woonlasten vergoed.
 • De verkoop van je huis gaat tijdens de gehele huurperiode gewoon door.
 • Een bewoond huis wordt gemiddeld gemakkelijker verkocht dan een leegstaand huis.
 • Tijdens de periode dat je tijdelijk verhuurt onder de Leegstandwet is er geen huurbescherming voor de huurder van je huis.

Risico's

 • Fiscale gevolgen. Laat je hierover goed informeren door een hypotheekadviseur.
 • Gevolgen voor de dekking van je opstal- en/of inboedelverzekering. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar.
 • Huurder betaalt niet / niet op tijd.
 • Als de huurder je huis beschadigt, daalt de waarde van je huis.
 • Je huurder gebruikt je huis voor andere doelen dan woondoeleinden.

Je huis tijdelijk verhuren? Lees de tips van Saskia.

Andere hulp nodig bij betalingsproblemen?

Obvion biedt meer diensten bij tijdelijke betalingsproblemen. Zoals de Obvion BudgetPlanner of de Jobcoach.

Je huis verhuren als je tijdelijk in buitenland gaat werken (expats)

Je hebt een hypotheek bij Obvion en voor je werk moet je tijdelijk naar het buitenland verhuizen. Je huis wil je verhuren tijdens deze periode. Geeft Obvion hiervoor toestemming?

Wij zijn erg terughoudend om in te stemmen met verhuur van de woning. Want in het geval dat je jouw financiële verplichtingen niet kunt nakomen, kan het zijn dat je de woning moet verkopen. In het uiterste geval via een veiling. Wanneer die woning dan is verhuurd, zal dit de verkoopopbrengst nadelig beïnvloeden.

Daarom overwegen wij alleen in te stemmen met een verzoek tot verhuur als je kunt aantonen dat er echt sprake is van een overgangssituatie, bijvoorbeeld als je een tijdelijke tewerkstelling (maximaal 3 jaar) in het buitenland hebt en duidelijk blijkt terug te willen keren naar je woning.

Geldt voor jou een overgangssituatie en wil je je huis verhuren? Mail ons deze documenten ter beoordeling:

 • Een detacheringovereenkomst tussen werkgever en werknemer
 • Een (concept)huurovereenkomst

Wij nemen aan de hand hiervan contact met jou op.