Overwaarde huis gebruiken

Let op! Geld lenen kost geld

Het verschil tussen de waarde van je huis en je hypotheek heet overwaarde. Overwaarde kun je gebruiken om de hypotheek van een nieuw huis te verlagen. Om je huis te verbouwen. Of voor iets anders zoals sparen voor je pensioen.

Overwaarde huis en de bijleenregeling

Overwaarde is het bedrag dat je overhoudt na het verkopen van je huis en het aflossen van je hypotheek. Overwaarde op je huis is natuurlijk prettig, maar de overheid wil dat je dit bedrag gebruikt om de hypotheek van je nieuwe woning te verlagen. Dit heet de bijleenregeling.

Als je de overwaarde in een nieuw huis stopt, heb je een lagere hypotheek nodig. De rente over de hele lening is aftrekbaar over maximaal de aankoopprijs van de nieuwe woning minus de overwaarde van het oude huis. Een rekenvoorbeeld:

Je verkoopt je oude huis voor € 200.000. De hypotheek op dit huis bedraagt € 170.000. De overwaarde is € 30.000. Je koopt een nieuw huis voor € 250.000. Door de bijleenregeling krijg je hypotheekrenteaftrek over maximaal € 220.000 (€ 250.000 - € 30.000).

Let op: verkoop je de woning met behulp van een makelaar? Dan trek je deze verkoopkosten van de overwaarde af.

Voorheen gebruikten veel mensen de winst na verkoop van het oude huis voor andere zaken zoals bijvoorbeeld een auto. Voor de nieuwe woning gingen ze een nieuwe hypotheek aan en kregen ze hypotheekrenteaftrek over de volledige aankoopsom. Om dit gedrag te ontmoedigen is de bijleenregeling ingevoerd.

Als je je woning verkoopt met overwaarde kun je met de bijleenregeling te maken krijgen. Bijvoorbeeld bij verhuizen naar een huurwoning, niet meteen een nieuwe woning kopen of uit elkaar gaan. Of de bijleenregeling ook in jouw situatie geldt, kan een onafhankelijke adviseur je precies vertellen.

Als starter heb je niets met de bijleenregeling te maken. Je sluit een hypotheek af en je mag (afhankelijk van de hypotheekvorm die je kiest) de rente hiervoor onder bepaalde voorwaarden maximaal dertig jaar aftrekken. Heb je de lening na dertig jaar niet (volledig) afgelost? Dan kun je de rente niet meer aftrekken.

TIP! Het beste advies is onafhankelijk advies

Wil je meer weten over overwaarde gebruiken? En wat dit voor jou betekent? Ga naar een adviseur. Die weet precies wat de fiscale gevolgen zijn.

Overwaarde huis gebruiken

Je kunt de overwaarde van je huis voor verschillende doelen gebruiken. Doe je dat voor iets anders dan het verlagen van de hypotheek van je nieuwe huis? Dan kan het zijn dat het bedrag dat vrijkomt niet aftrekbaar is voor de belasting.

Waar mag je overwaarde voor gebruiken

Enkele voorbeelden van wat je kunt doen met het geld dat je overhoudt bij verkoop van je huidige woning.

Volgens de bijleenregeling moet je de gehele overwaarde van je oude huis gebruiken voor de aanschaf van je nieuwe woning. Ook als je verhuist naar een goedkopere woning. Verhuis je naar een duurdere woning? Dan krijg je geen hypotheekrenteaftrek over het leningdeel ter grootte van die overwaarde.

Ander huis kopen

Leen je geld voor het onderhouden of verbeteren van je eigen woning? Dan is de rente onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Een onafhankelijke adviseur kan je hier meer over vertellen.

Je verhuist van een koophuis naar een huurwoning. Koop je binnen drie jaar een nieuw huis? Ook dan geldt de bijleenregeling en telt de overwaarde mee voor het bepalen van het bedrag waarover je de rente kunt aftrekken.

Je hoeft de overwaarde niet per se voor je nieuwe huis te gebruiken. Je kunt er ook mee sparen of beleggen. Of er je pensioen mee aanvullen. Ook in die gevallen moet je rekening houden met mogelijk minder hypotheekrenteaftrek.

Meer informatie overwaarde opnemen

Wil je meer weten over overwaarde gebruiken? En wat dit in jouw situatie betekent? Een onafhankelijke adviseur weet precies wat de fiscale gevolgen zijn.

Vind een adviseur

Vind een goede hypotheekadviseur bij jou in de buurt

Anderen lazen ook over

Woonsituaties

Financiële situaties

Persoonlijke situaties