Afbeelding-obvion-hypotheken-wonen
Hoe wil jij wonen? Obvion maakt jouw mogelijkheden inzichtelijk.

Ander huis kopen

Je wilt een ander huis kopen. Omdat je een tuin wilt. Of omdat je juist kleiner wilt gaan wonen. Wat komt er kijken bij een ander huis kopen?

Nieuw huis kopen of eerst verkopen?

Je hebt al een koophuis en wilt een ander huis kopen. Wat doe je eerst: verkopen of kopen? Wat verstandig is, hangt af van de woningmarkt en je financiële situatie.

Goede redenen om eerst te verkopen:

  • je verwacht dat je huidige huis lang te koop zal staan
  • je wilt het risico van dubbele woonlasten vermijden
  • je wilt exact weten wat je aan een nieuw huis kunt besteden
  • je hebt de overwaarde van je huidige huis nodig voor een nieuw huis

Goede redenen om eerst te kopen:

  • je verwacht dat je huidige huis snel wordt verkocht
  • je kunt tijdelijke dubbele maandlasten dragen
  • je wilt niet het risico lopen dat je droomhuis aan je neus voorbij gaat
  • je hebt de ruimte om een eventueel lagere prijs voor je huidige huis te accepteren

Kan ik dit huis kopen?

Heb je al een nieuw huis gezien maar weet je niet of je het kunt betalen? Onze rekentool geeft je een eerste antwoord op deze prangende vraag. Je ziet dan ook meteen aan welke bijkomende kosten je kunt denken.

Doe de rekencheck


Is looptijdrente voor jou voordeliger dan aanvangsrente?

De looptijdrente is de gemiddelde rente tijdens de gehele looptijd (30 jaar) van je hypotheek zonder NHG. Daarbij wordt gekeken naar het vervallen van een tariefopslag als de hypotheekschuld daalt. Je rente gaat dan tijdens de looptijd omlaag. Omdat Obvion de rente automatisch aanpast als je door (extra) aflossen in een lagere tariefgroep terecht komt, kan de looptijdrente voordeliger voor je zijn dan aanvangsrente. Vraag ernaar bij je adviseur.

Huis gekocht en nu?

Gefeliciteerd met je nieuwe huis. Nu heb je antwoord nodig op andere vragen. Is je oude huis verkocht met winst en heb je overwaarde? Of juist met verlies en heb je een restschuld? Wat als je oude huis nog niet is verkocht? Wat kun je met je huidige hypotheek?

Heb je overwaarde en koop je een ander huis? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Deze regeling bepaalt dat je de winst op je oude huis gebruikt om je nieuwe huis te financieren. Gebruik je de overwaarde voor iets anders? Dan kan het zijn dat het bedrag dat vrijkomt niet in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.

Overwaarde huis gebruiken

Heb je overwaarde op je huis maar is het nog niet verkocht? Met een overbruggingskrediet leen je het bedrag dat je tekort komt om het nieuwe huis te betalen. Dit heeft gevolgen voor je maandlasten. Zodra je de beschikking hebt over de overwaarde los je het krediet in één keer af. Zonder boete.

Overbruggingskrediet

Laten we hopen dat het niet gebeurt. Maar als je huis ‘onder water staat’ en je het met verlies verkoopt, heb je een restschuld. Bij Obvion kunnen nieuwe en bestaande klanten deze restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Deze zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Restschuld meefinancieren

Je wilt een ander huis kopen. Had je vóór 1 januari 2013 al een eigenwoningschuld? Dan kan voor jou het overgangsrecht gelden wanneer je gaat verhuizen naar een nieuwe koopwoning.

Overgangsrecht

Koop je een ander huis en heb je een hypotheek bij Obvion?  Met de Obvion meeneemregeling neem je je oude hypotheek mee als je een ander huis koopt. Je sluit een nieuwe hypotheek af en neemt het oude rentepercentage en de rest van de rentevaste periode mee. Dit kan wel of niet gunstig voor je zijn. Je onafhankelijk adviseur kan je er meer over vertellen.

Obvion meeneemregeling

Met de Obvion doorgeefregeling geef je jouw hypotheek bij Obvion door aan de koper van je huis. Hij krijgt dan het oude rentepercentage en de rest van de rentevaste periode. Dit kan een pluspunt zijn voor de toekomstige koper. De koper moet wel voldoen aan alle voorwaarden die wij stellen.

Obvion doorgeefregeling

Een ander huis kopen. Vraag altijd advies

Er zitten best wat haken en ogen aan je huis verkopen. Een ervaren en onafhankelijke adviseur kan je daar gelukkig bij helpen. Ook als je meer wilt weten over het inzetten van spaargeld bij een ander huis kopen.

Vind een adviseur

Vind een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Ook goed om te lezen