Spaar het milieu én je portemonnee in 5 stappen

Spaar het milieu én je portemonnee in 5 stappen

Geplaatst op 9 oktober 2015
leestijd 2 minuten 

Energie besparen is goed voor het milieu én levert geld op. Wat kun je nú direct doen?

Natuurlijk kun je dat doen door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen of een energiezuinigere wasmachine te kopen, maar dat zijn uitgaves waarover je waarschijnlijk niet zo één-twee-drie beslist. Daarom zet Zo wil ik wonen de besparingen op een rijtje die je nú direct kunt regelen. Loop één rondje door het huis en bespaar meteen op jouw energieverbruik.

Hal

Buiten wordt het kouder en jouw brievenbus is een belangrijke verbinding tussen buiten en binnen. Zorg ervoor dat die koude lucht niet ongehinderd jouw huis binnenkomt door een borstel of klepje aan de binnenkant van de deur te monteren. Of hang gordijnen op voor de deur die je ’s avonds sluit om ervoor te zorgen dat je niet extra hoeft te stoken.

Woonkamer

Maak even een rondje langs te lampen. Gloeilampen zijn échte energievreters, die moet je nú vervangen. Spaarlampen zijn een stuk vriendelijker voor het milieu maar het beste is natuurlijk om alles te vervangen door LED-verlichting. Was vroeger een groot bezwaar dat het licht van LED-lampen te wit was voor de woonkamer, inmiddels is de kleur een stuk warmer geworden.

Keuken

Hoeveel apparaten staan gedurende de dag in de keuken op standby? Het koffiezetapparaat? De waterkoker? Misschien ook nog een keukenmachine of een extra tv? Zorg dat apparaten echt uit staan als ze niet gebruikt worden of haal de stekker uit het stopcontact. Eventueel kun je ook gebruik maken van standby-killers of handige hulpjes die je in het stopcontact steekt om in een handomdraai de elekticiteit naar een apparaat volledig af te sluiten.

Badkamer

Hoeveel kun je besparen met jouw douchebeurt? Kleine stappen kunnen leiden tot grote besparingen op de langere termijn. Een paar ideeën: korter douchen, minder heet douchen of een waterbesparende douchekop installeren.

Slaapkamer

Even die laatste mail sturen vanuit bed en dan je mobiel in de oplader zodat je de volgende ochtend weer met een volle batterij op pad kunt gaan. Wie doet dat nu niet? Let er echter op dat de oplader vervolgens niet de rest van de dag nutteloos in het stopcontact blijft steken.

Om nóg slimmer om te gaan met energie is het natuurlijk beter om je mobiel niet de hele nacht aan de oplader te hebben liggen. Na drie uur is de batterij namelijk weer opgeladen terwijl jij nog ligt te slapen. Beter is het daarom om je mobiel op een ander moment op te laden óf met behulp van een tijdschakelaar ’s nachts na drie uur lader de stroom weer uit te schakelen.

Nog een laatste tip voor de slaapkamer. Iedere dag de slaapkamer luchten, zorgt voor een beter klimaat in de slaapkamer en vervolgens betere nachten. Maar let je er wel even op dat je op dat moment de verwarming in de kamer uit zet? Anders probeert jouw centrale verwarming juist extra te stoken om te compenseren voor de lagere temperatuur in de slaapkamer en dat is natuurlijk zonde.

Gefeliciteerd! Door één rondje door het huis te lopen, ben je lekker duurzaam bezig geweest. Goed voor het milieu én voor jouw portemonnee. Op de site van Obvion vind je meer ideeën én tips voor de financiering ervan.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.