Bouwkundige keuring | overbodige luxe of niet?

Bouwkundige keuring | overbodige luxe of niet?

Geplaatst op 20 oktober 2017
leestijd 2 minuten 

Nieuwe woning op het oog? Een bouwkundige keuring geeft een objectief beeld en voorkomt nare verrassingen. Maar je krijgt ‘m niet voor niets. Dus wel of niet doen?

Je bent als een blok voor een woning gevallen en je pen zweeft al boven het koopcontract. Ho, stop! Heb je wel een bouwkundige keuring laten doen? Of denk je dat het zo’n vaart niet zal lopen? Hieronder lees je alles over het waarom (niet). Doe er je voordeel mee, want zoals je weet: liefde maakt blind!

Bouwkundige keuring, waarom eigenlijk?

Zat mensen die een woning kopen zijn werkzaam in de bouw, hebben een baan als bouwkundige of werken bij een architectenbureau. Ben jij zo iemand? Dan zal je waarschijnlijk goed in staat zijn om eventuele gebreken te ontdekken. Liever het zekere voor het onzekere? Vraag dan een expert om een bouwkundige keuring en beschouw het bouwkundig rapport dan gewoon als:

  1. waardevolle second opinion
  2. medicijn tegen knagende twijfel
  3. sterk argument om je uit je roze droom te helpen
  4. bevestiging dat je niet te veel betaalt voor je droomhuis

Bouwkundige keuring: verplicht of niet?

Niemand kan je ertoe verplichten om een bouwkundige keuring te laten doen. Ook de hypotheekverstrekker niet. Het ligt er ook een beetje aan welk huis je kiest: ga je voor nieuwbouw of voor een ouder huis? In het laatste geval is een bouwkundige keuring een absolute aanrader. Why?

Waarom een bouwkundige keuring een aanrader is bij een oud huis!

Bij oudere huizen kun je maar beter wél een bouwkundige keuring laten uitvoeren, al kost dat al gauw een paar honderd euro. Of had jij liever niet geweten dat de fundering kapot is, de boktor een feestje viert op jouw dak en de vloer ernstig onder de schimmel zit. We bedoelen maar: als je geen expert bent, zal je dit soort zaken niet snel ontdekken, maar daarna zit je wel met hoogoplopende kosten voor achterstallig onderhoud. Dan maar liever die paar honderd euro. O ja, met die verborgen gebreken kun je mooi naar de verkopende makelaar stappen. Dat rapport met gebreken is een sterke troef, dus: onderhandelen maar!

En bij nieuwbouw dan?

Wat nu als je op het punt staat om een nieuwbouwwoning te kopen? Daar kun je je toch geen buil aan vallen? Toch wel! Je wilt immers zekerheid over de kwaliteit van je nieuwe huis. Bovendien heb je geen zin in kromgetrokken deuren of onzichtbare schade aan dubbelglas. Een bouwkundig inspecteur heeft dat zo in de smiezen, een leek niet. Scheelt weer juridisch getouwtrek achteraf!

3 Tips bij een bouwkundige keuring

Tips zijn altijd welkom, toch? Zo ook bij een keuring. Wat we je nog kunnen meegeven is dit:

  • Bouwkundige bureaus hebben ieder hun eigen voorwaarden, rapporten en prijzen. Vraag altijd meerdere offertes aan of vraag je aankoopmakelaar om advies.
  • Vraag of de bouwkundige ook echt het dak op gaat en onder de vloer kruipt.
  • De bouwkundig inspecteur mag in principe niets slopen tijdens zijn onderzoek. Overleg vooraf kan een hoop narigheid voorkomen.

Kortom: Een bouwkundige keuring kan je veel leed besparen. En als blijkt dat je droomhuis in orde is, ook dan is het nog altijd een nuttige investering geweest. Je hebt nu tenminste zwart op wit staan dat je geen gebreken over het hoofd hebt gezien. Altijd handig, mocht je snel je huis weer moeten verkopen. En wedden dat je rustiger slaapt?

Ow ja, ga jij binnenkort verbouwen?

DAN WIL JE DIT NIET MISSEN!

Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.