Wat is een CPO begeleider?

Wat is een CPO begeleider?

Geplaatst op 26 juli 2021
leestijd 2 minuten 

Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) bouw je samen met een groep. Deze manier van samen bouwen biedt veel vrijheid én schaalvoordelen. Het is een mooie manier om je droomhuis te realiseren. Maar bij CPO komt ook veel kijken. Samen met je medebouwers moet je een heleboel regelen. Van het uitkiezen van de bakstenen en het aanvragen van de vergunningen tot aan de oplevering van je nieuwe huis. De vraag is of je dat als bouwgroep wel allemaal zelf wilt én kunt doen. Is dat niet het geval? Dan kan een CPO begeleider uitkomst bieden. Een CPO begeleider overziet het bouwproces van A tot Z en helpt je bij alles wat met de bouw te maken heeft.

Wat doet een CPO begeleider?

Om je CPO project een beetje soepel te laten verlopen is het zeker geen overbodige luxe om een deskundige bouwbegeleider aan te nemen. Er moet zoveel geregeld worden, dat het fijn is als één iemand het overzicht behoudt. Je kunt niet altijd kiezen of je een bouwbegeleider wilt: sommige hypotheekverstrekkers stellen het verplicht. Zoals Obvion.

Maar wat doet een CPO begeleider nou precies? Een goede begeleider is een echte duizendpoot: aan de ene kant weet hij of zij alles van het bouwproces af. Hoe vraag je een vergunning aan? En waar vind je een goede aannemer? Een CPO begeleider weet het allemaal. Aan de andere kant moet de begeleider goed met mensen om kunnen gaan zodat de overleggen met bouwgroep soepel verlopen. Wel zo handig, want er is heel wat te bespreken. Waar moet je dan aan denken? Hieronder enkele taken op een rij:

  • De uitgangspunten van het CPO project uitwerken
  • Het opzetten van de vereniging
  • Afspraken maken over vergaderen en besluitvorming
  • Het organiseren van bijeenkomsten
  • Een plan van wensen opstellen
  • Het aanvragen van offertes (bijv. bij aannemers)
  • De minimale eisen van de bouwgroep uitwerken
  • De uitgangspunten voor de architect uitwerken
  • Het begeleiden van de verschillende bouwfases 
  • Het aanvragen van subsidie bij gemeente en provincie

Waar vind je een CPO begeleider?

Een CPO begeleider is onafhankelijk en wordt apart betaald. Je spreekt van tevoren duidelijk af wat je zelf als groep wilt regelen en wat de begeleider doet.

Professionele CPO begeleiders in Nederland vind je onder meer bij: BIEB (bouwen in eigen beheer), BuildingCommunity UrbannerdamDe Loods, De Regie en Droomwonen.com.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.