Prefab woning: doen of niet?

Prefab woning: doen of niet?

Geplaatst op 31 augustus 2016
leestijd 3 minuten 

Prefab woning; een kant-en-klaar paleisje of toch niet? Wat is precies een prefab woning? We hebben alle plussen en minnen op een rijtje gezet.

Daar sta je dan: aan de rand van je aangekochte lap grond. Lekker wegdromen over je toekomstige huis. Zie je het al voor je? Een prefab woning is vast niet het eerste dat in je opkomt, maar kan misschien wel interessant voor je zijn. Vooral als je bijvoorbeeld snelheid wilt maken.

Wat is een prefab woning?

Een prefab woning is een kant-en-klare woning waarvan de grootste bouwonderdelen in de fabriek worden gebouwd. Denk aan het dak, de binnen- en buitenmuren en de vloeren. Als de fundering op de bouwplaats klaar is, wordt het huis als een bouwpakket naar de bouwplaats gebracht. Binnen twee dagen kan de woning al casco worden opgeleverd en kan het afwerken beginnen. Een prefab woning is semi-maatwerk en is er in verschillende stijlen. Bijvoorbeeld een villa, boerderij of een bungalow, zelfs een jaren 30 stijl woning is mogelijk.

Een prefab woning wordt ook wel een cataloguswoning of systeembouw genoemd.

Voordelen van prefab woning?

Enkele voordelen van een prefab woning op een rij:

 • Korte bouwtijd in vergelijking met een nieuwbouw huis of zelfontworpen woning. Met gemiddeld zes weken kan het worden opgeleverd.
 • Ideale bouwomstandigheden in de fabriek. Geen last van het weer bijvoorbeeld waardoor bouwvertraging ontstaat. Omdat het in de fabriek wordt gebouwd en in een dag wind- en waterdicht is, heb je geen last van verborgen vocht in het huis.
 • Gezien de bouwsnelheid is een prefab woning relatief goedkoop. Het is zeer afhankelijk van de wensen en eisen in de afwerking hoe duur de woning uiteindelijk is. Vaak kun je rekenen op een bedrag vanaf € 180.000.
 • Je hebt veel keuzevrijheid in de verschillende huizenstijlen en daarna in kleuren, details en afwerking, waardoor het jouw ideale droomhuis wordt. Zo kies je zelf het aantal slaapkamers, waar de deuren, ramen en stopcontacten moeten etc.
 • Je weet van te voren exact wat de kosten zijn voor het bouwen en afwerken.
 • Prefab woningen staan bekend als degelijke bouw en goed geïsoleerd.
 • Door de bouw in de fabriek is er een betere controle op het werk en daarmee de kwaliteit.

Nadelen van prefab woning

Naast de voordelen, heeft een prefab woning ook een paar nadelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Het huis moet passen in het omgevingsbeleid van de gemeente. Dit geldt natuurlijk ook voor zelfontworpen huizen.
 • Later bijbouwen met ander materiaal dan bakstenen is bijna onmogelijk.
 • Houd rekening met eventuele transportkosten. Als de afmetingen van de prefab onderdelen groter zijn dan worden toegelaten op de openbare weg, moet bijzonder transport worden geregeld als het van de fabriek naar de bouwlocatie moet.
 • Het later aanleggen van leidingen en contactdozen kan heel lastig zijn.
 • Omdat het semi-maatwerk is kun je meestal al eens de woning van te voren bekijken. Wijkt dat huis iets af van de standaard vorm, dan geeft je dat wellicht ook een goed beeld van hoe je het zelf wilt hebben.
 • Hoewel je veel vrijheid hebt in de stijl en de afwerking, is het altijd beperkter dan wanneer je je eigen huis ontwerpt en bouwt. Door de prefab elementen zijn niet alle wensen mogelijk. Ronde muren zijn bijvoorbeeld geen optie.
 • Als de muren, vloeren en het dak gemonteerd zijn is het nagenoeg onmogelijk om nog verandering aan te brengen in de originele plannen.
Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.