5 tips om een kleine woning in te richten

5 tips om een kleine woning in te richten

Geplaatst op 4 mei 2015
leestijd 2 minuten 

Woon je in een klein huis? Of heb je er een op het oog? Het slim inrichten van een zo’n kleine woning is niet altijd makkelijk. Met deze 5 tips maak je er iets moois van.

1. Slim inrichten: niet te veel meubels

Als je een kleine woonkamer of slaapkamer hebt, is het niet verstandig om daar veel meubels in te zetten. Dan oogt de kamer al snel vol en rommelig. Je kunt beter één of twee grote meubelstukken gebruiken voor de inrichting, bijvoorbeeld een grote bank en een kast, en het overige meubilair voornamelijk klein en praktisch houden.

2. Speel met het kleurgebruik

Door hoofdzakelijk lichte kleuren te gebruiken, laat je de ruimte groter én lichter lijken dan deze daadwerkelijk is. Als je je muren een kleurtje wilt geven, laat deze dan aansluiten op de kleur van het meubilair. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat ruimte druk en schreeuwerig aan gaat voelen. Kijken hoe de kleur in jouw interieur gaat staan? Probeer dan eens deze tool uit.

3. Gebruik een ‘roomdivider’

Het opdelen van een woonruimte in meerdere, kleinere ruimtes is best handig als je maar één kamer hebt. En je hoeft er echt geen speciale wanden voor aan te schaffen! Denk eens aan een ‘roomdivider’ in de vorm van een aantal grote planten of een bank die op een bepaalde manier gepositioneerd staat. Ook een kast kan fungeren als afscheiding.

4. Hoe lichter hoe beter

Naast kleur doet ook lichtinval wonderen voor een kleine ruimte. Meer lichtinval zorgt er namelijk voor dat kamers ruimer ogen. Door lamellen, (rol)gordijnen of een luxaflex te gebruiken, kun je zelf bepalen hoeveel licht er je woning binnenvalt. Door spiegels in de buurt van of tegenover ramen te plaatsen, zorg je ervoor dat de woning nog lichter lijkt.

5. Kleine woning? Opruimen!

Het lijkt logisch, maar toch: een opgeruimd huis voelt een stuk ruimer dan een rommelige woning. Probeer je spullen daarom zo goed mogelijk op te ruimen! Dozen of speciale opbergkratten bieden uitkomst. Als je toch liever een kast wilt neerzetten, kies dan altijd voor een kast met open lades. Deze creëert meer ruimte dan een kast met afgesloten deuren.

En als dit allemaal niet helpt, kun je natuurlijk ook je tuin opofferen om gewoon een stuk aan je huis te bouwen. Lees hoe Michael Kreijns en zijn vrouw Erica uit Baarn dat deden.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.